Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Polemik AK Partili vekiller ‘hakara makara’ yanıtını beğendi

        Başbakan Erdoğan’ın Kılıçdaroğlu’na yanıt verirken kullandığı, “hakara makara” sözü siyaset dağarcığına yeni bir kavram olarak girdi. AK Partililer bu sözün patentinin Başbakan’a ait olduğunu belirterek, “Güzel bir yanıt oldu” dedi

        Bülent AYDEMİR / SAO PAULO / GAZETE HABERTÜRK

        BREZİLYA, Arjantin ve Şili’yi kapsayan 8 günlük Latin Amerika gezisine çıkan Başbakan Tayyip Erdoğan’ın, uçakta gazetecilerin CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun “işsizliğe” ilişkin eleştirilerini hatırlatması üzerine verdiği, “Biz hakara-makara yapmıyoruz. İş yapıyoruz” yanıtı AK Partilileri memnun etti.

        AK Partililer, “Başbakanımızın sözü üzerine söz söylenmez” derken, CHP’liler ise “Başbakan benzetme yapacağına yanıt versin” diye konuştu. AK Partili ve CHP’li milletvekillerinin ‘“hakara makara” sözüyle ilgili yorumları şöyle:

        SUAT KILIÇ (AK Parti Grup Başkanvekili): Başbakanımız en güzel yanıtı verdi. Ülkeye hizmet için dünyayı geziyoruz. Bizi, kısır polemiklerin içine çekemezler.

        İDRİS GÜLLÜCE (AK Parti İstanbul): Hakara makara sözünü hiç duymadım. Sanıyorum patenti Başbakanımıza ait. Güzel bir yanıt oldu. Kılıçdaroğlu’nun, kendi seviyesini küçülten yaklaşımına gereken yanıtı verdi.

        HALİL İBRAHİM HASGÜR (AK Parti İzmir): Bu sözü duymadım. Buna benzer sözleri halk arasında konuşuruz. Daha ciddi bir muhalefet bekliyorduk.

        ‘HAKARA MAKARA İLE ANILMASIN’

        TEKİN BİNGÖL (CHP Ankara): Başbakan eleştirilere yanıt vereceğine ‘teneke’ gibi basit benzetmeler yapıyor. Başbakan önce yanındaki paslanmış tenekelere baksın.

        İSA GÖK (CHP Mersin): Başbakan CHP’nin yükseliş trendini görünce nezaket kurallarını aşan ciddi bir asgari terbiye kelime sorunu yaşıyor. O teneke diye hitap ettiği insanlar Recep Bey’i altın tahtından indirecek ve hesap soracaktır.

        MUHARREM İNCE (CHP Yalova): Liderler tarihe sözleriyle mal olurlar. ‘Yurtta barış, dünyada barış’ dendiği zaman Atatürk‚ ‘Namuslular da namussuzlar kadar cesur olacak’ dendiği zaman İsmet İnönü akla gelir. Başbakan ise, ‘hakara makara’ ile anılmak istemiyorsa sözlerine dikkat etmeli. Bu üslup yakışmıyor.

        TDK’da kaydı yok

        Başbakan Erdoğan’ın, “Hakara makara yapmıyoruz” sözleri Türk Dil Kurumu’nun deyimler sözlüğünde yer almıyor. Sözlükte buna en yakın deyim, bir kimseyle alay etmek anlamına gelen “Makaraya almak” deyimi. Erdoğan, daha önce de bir korumasına espriyle, “Senden yoğurt olmaz Turgut” diye hitap etmişti. Daha sonra bunun Çerkezlere ait bir deyim olduğu ortaya çıkmıştı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ