Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Rusya Ukrayna savaşı son durum: Putin'den Rus caydırıcı güçlerine emir! - Son Dakika Haberleri
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırısında başkent Kiev'de patlama sesleri duyulmaya devam ediyor. Rus zırhlı araçları ülkenin ikinci büyük şehri Harkov'a girse de direnişle karşılaştı.

        Rusya'nın 24 Şubat'ta başlattığı saldırı, başkent Kiev ile Harkov'da yoğunlaştı. Harkov Valisi Oleg Sinegubov, şehrin Ukrayna kontrolünde olduğunu söyledi.

        Rus güçleri Kiev'e yaklaşsa da şehri ele geçirmeyi hala başaramadı. Gece boyu sık sık patlama seslerinin duyulduğu Kiev'de zaman zaman şehir merkezinden silah sesleri de geldi.

        Kiev Belediye Başkanı 24 Şubat'ta başlayan saldırılardan bu yana 1'i çocuk 24 sivilin kaybolduğunu ya da hayatını kaybettiğini açıkladı.

        Şehrin dört bir yanında binlerce kişi, yer altı otoparkları, metro istasyonları ve bodrum katlarına sığınarak geceyi geçirdi.

        Bir süre duran patlamalar, yerel saatle 09.50'de yeniden başladı. Öncesinde ise tüm kentte sirenler çaldı.

        REKLAM

        Çatışmaların ağırlıklı olarak Kiev'in kuzeybatısındaki Bucha'da gerçekleştiği bildirildi. Sosyal medyada yayımlanan görüntülerde, bir Rus zırhlı aracının ateş açtığı ve birkaç Rus birliğinin de Bucha'nın sokaklarında hareket ettiği görüldü.

        Bu videoların birinde, bir kişinin, "Bucha'da durum böyle. Camlar kırıldı. Burası bir top mermisinin düştüğü yer. Ölen olup olmadığına dair bir fikrim yok." dediği duyuldu.

        28 Şubat saat 08.00'e kadar sokağa çıkma yasağı olan Kiev'de, Rus sabotajcıların arandığı da ifade edildi.

        "GÜVENLİĞİNİZ BİZE BAĞLI"

        Ukrayna Savunma Bakanı Oleksii Reznikov, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, "72 saat direniş. Dünya inanmadı. Dünya şüphe duydu. Ama biz sadece ayakta durmakla kalmadık, kendimizden emin bir şekilde işgalci Ruslarla savaşmaya devam ediyoruz." dedi.

        Dünyaya Rusya'dan korkulmaması gerektiğini gösterdiklerini ifade eden Reznikov, "Ukrayna'ya destek daha güçlü olmalı. Güvenliğiniz bize bağlı." ifadesini kullandı.

        RUSLAR HARKOV'DA DİRENİŞLE KARŞILAŞTI

        Öte yandan Rusların, Harkov'da ilerleyiş kaydetseler de şiddetli direnişle karşılaştıkları bildirildi.

        REKLAM

        Sosyal medya ve Ukrayna medyasında yer alan videolarda, günün erken saatlerinde şehrin içinden geçen Rus askeri araçları görüldü.

        Harkov Bölgesel Devlet İdaresi Başkanı Oleg Synegubov, Facebook üzerinden yaptığı duyuruda, hafif askeri araçların "şehre girdiğini" belirterek kent sakinlerini sığınaklara girmeye ve dışarı çıkmamaya çağırdı.

        İçişleri Bakanı Danışmanı Anton Geraşçenko da Rus zırhlı araçlarının yandığını gösteren videoları paylaşarak sokaklarda "ağır çatışmalar" olduğunu söyledi.

        Videoların birinde şehrin sokaklarında ilerleyen Rus askerine ateş açan Ukrayna birlikleri, diğer bir videoda ise aynı Rus askerine ait olduğu belirtilen zırhlı araçların ele geçirildiği görüldü.

        DOĞAL GAZ BORULARI VE PETROL DEPOLARI VURULDU

        Ukrayna İletişim Servisi, Rusya'nın Harkov'daki saldırısının ardından bir doğal gaz boru hattının havaya uçtuğunu duyurdu. Telegram uygulaması üzerinden paylaşılan videoda da bölgede büyük bir patlamanın ardından alevlerin göğe yükseldiği görüldü.

        REKLAM

        Henüz söz konusu boru hattının ne kadar önemli olduğu ve patlamanın gaz sevkiyatlarını kesintiye uğratıp uğratmayacağına ilişkin açıklama yapılmadı.

        Başkent Kiev'in yaklaşık 30 kilometre güneybatısındaki Vasylkiv kasabasındaki petrol deposunda de gece yangın çıktı.

        Belediye Başkanı Natalia Balasinovich, paylaştığı videoda, Rus füzelerinin hava üssünün ana pistinin güneybatısındaki petrol depolama alanını vurduğunu söyledi. Ukrayna Ulusal Haber Ajansı da haberi doğruladı. İnternette paylaşılan fotoğraflar ve videolarda, büyük alevler görüldü.

        PUTİN'DEN RUS CAYDIRICI GÜÇLERİNE EMİR

        Öte yandan Rusya Devlet Başkanı Putin, Savunma Bakanlığı'na Rus caydırıcı güçlerini özel savaş görevi durumuna geçirmesini emretti.

        Rusya Devlet Başkanı Putin, Savunma Bakanlığı’na NATO ülkelerinin saldırı açıklamalarından sonra nükleer caydırıcı güçlerini yüksek alarma geçirme emri verdi.

        Devlet televizyonunda konuşan Putin, "Gördüğünüz gibi, Batılı ülkeler sadece dostça olmayan önlemler değil, ekonomik anlamda da ülkemize karşı yasa dışı yaptırımlar uyguluyorlar. Aynı zamanda NATO'nun önde gelen üst düzey yetkilileri ülkemiz hakkında saldırgan açıklamalar yapmalarına izin veriyor." diye konuştu.

        UKRAYNA: BELARUS'TAN FÜZE FIRLATILDI

        Öte yandan Ukrayna'dan yapılan açıklamada ise, Belarus'tan topraklarına İskender Füzesi fırlatıldığı bildirildi. Müzakereler konusunda Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko ile yaptığı telefon görüşmesiyle ilgili konuşan Zelenskiy ise, "Aleksandr Lukaşenko ile telefon görüşmesi yaptım. Onunla 2 yıldır konuşmamıştık ve bugün uzun uzun konuştuk. Belarus'tan Ukrayna'ya füzelerin, uçakların, helikopterlerin uçmasını istemiyorum. Belarus’tan, Ukrayna’ya asker girmesini istemiyorum dedim. Bana bu konuda güvence verdi" ifadelerini kullandı.

         Harkov'da yaşayan Kürşat Menevşe: En kötü durumdayız
        Harkov'da yaşayan Kürşat Menevşe: En kötü durumdayız Haberi Görüntüle
         Kiev'de ürkütücü sessizlik
        Kiev'de ürkütücü sessizlik Haberi Görüntüle
         Zelenskiy: İşgalciler canlı olan her şeye karşı savaşıyorlar
        Zelenskiy: İşgalciler canlı olan her şeye karşı savaşıyorlar Haberi Görüntüle
        ÖNERİLEN VİDEO
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ