Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Stil Resmi İlanlar

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Aygül Güzel, 'Obstrüktif Uyku Apne Sendromu' yaşayan kişilerin erken yaşta kalp krizi geçirme riski taşıdığını söyledi.

Sağlıksız bir uyku yaşandığında gün içerisinde uyanıklığı sürdürmenin zorlaştığını ifade eden OMÜ Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Aygül Güzel, "Bu hayatın her alanında bize sıkıntı yaratabilir. Sağlıklı bir yaşam için sağlıklı uyku vazgeçilmezdir. Bizim uykuyla alakalı en sık gördüğümüz hastalık 'Obstrüktif Uyku Apne Sendromu.' Bu hastalıkta kişiler uykuda tekrarlayan nefes kesilmeleri yaşar. Bu nedenle de uyku bölünmeleri yaşanır ve uykunun kalitesi azalır" dedi.

Bu hastalığın erkeklerde daha fazla görüldüğünü söyleyen Yrd. Doç. Dr. Güzel, "Genellikle 4-60 yaş arasında sıklıkla görülür. Bayanlarda ise menopoz döneminden sonra hastalığın sıklığı artmaktadır. Sigara kullanımı, yatmadan önce alkol kullanımı 'Obstrüktif Uyku Apne Sendromu'nu arttırmaktadır. Bu hastalar bize sürekli horlama ve gündüz uyuya kalma şikayeti ile başvururlar. Baş ağrısı, sabah yorgunluğu, dinlenmeden uyanma ve boğulma hissi ile ani uyanmalar da bu hastalığın belirtilerinden bazılarıdır" diye konuştu.

Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ