Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Anne ve Çocuk Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Banu Yazıcı, yazın en sık karşılaşılan kazalara ve alınması gereken önlemlere dikkat çekti

        Ceyda ERENOĞLU / GAZETE HABERTÜRK

        Yaz tatilinde çocuklarla ilgili beklenmedik sıkıntılarla karşılaşmamak için ailelerin yol haritalarını bazı önlemler alarak çizmelerinde yarar var. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Banu Yazıcı, yazın en sık karşılaşılan kazalara ve alınması gereken önlemlere dikkat çekiyor.

        GÖLGEYI SEÇİN

        Bir anda başlayan; baş ağrısı, kusma, baş dönmesi, tansiyon düşüklüğü ve halsizlikle kendini gösteren durum ‘güneş çarpması’ olarak adlandırılıyor. Böyle bir sorunun varlığında kişinin öncelikle gölge ve serin bir yere götürülerek bol sıvı tüketmesi gerekiyor. Tansiyon düşüklüğü halinde ayakların kalp seviyesinin üstüne kaldırılması dolaşımın hızlanmasına yardım ediyor. Çocukları güneş çarpması sorunundan korumanın en doğru yolunun 10.00-15.00 saatleri arasında güneşe çıkarmamak ve gölge bir alanda tutmak olduğu belirtiliyor. Güneş ısısının en fazla olduğu saatlerde güneşlenmek deride yanıklara da neden olabiliyor. Yanığın derecesi önem taşıyor. Güneş yanıkları genellikle yüzeysel yani birinci derece yanıklar olarak tanımlanıyor. Böyle bir yanığın varlığı halinde yanık olan bölümün soğuk suyla soğutulması, ağrı kesici alınması ve deri yenileyici özelliği bulunan kremler kullanılması gerekiyor.

        YANIĞA DİKKAT!

        Banu Yazıcı, “Yanıklar genellikle 48 saat içerisinde kendiliğinden iyileşir. Düzelmiyor, kızarık bir görüntü meydana geliyor ve içi su dolu kesecikler gelişiyorsa en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır” diyor. Daha ciddi yanıkları soğuk suyla yıkamak, cilde yağ, gaz gibi yabancı maddeler bulaşmışsa sabunlu suyla temizlemek, yanık olan bölgeyi temiz bir gazlı bezle kremleyip kapatmak gerekiyor. Yaranın üzerine giysi yapışmışsa sadece yapışan bölgenin etrafındaki giysilerin kesilmesi, yanık üzerine yapışan kumaş parçasınaysa dokunulmaması gerekiyor. Güneşin ultraviyole ışınlarından korunmak için +30 faktör güneş kremi sürülmesi öneriliyor.

        Düşme, çarpma ve burkulma tadınızı kaçırmasın

        Yazın çocuklarda en sık parkta veya deniz kenarında koşup oynarlarken düşmeleri sorunuyla karşılaşılıyor. Böyle durumlarda ciltte bir sıyrık ve açık yara bulunması halinde, bölgenin sabunlu suyla ve antiseptik solüsyonla temizlenmesi enfeksiyon riskinin önüne geçiyor. Şişlik ve morluk varsa buz torbasıyla soğuk kompres yapılması ve o bölgenin hareket ettirilmemesi gerekiyor. İhtiyaç duyulması halinde kişiye ağrı kesici de verilebiliyor. Eğer yaralanan bölgede şişlik oluşmuşsa en yakın sağlık merkezine başvurulması öneriliyor.

        Boğulma riskinden uzak kalın

        Denizde ve havuzda istenmeyen durumların önüne geçmek için alınacak başlıca önlemler arasında, havuzun derinliğinin belirtildiği bir tabela, çocukların balıklama atlamamaları, düşmelerinin önüne geçmek için havuz kenarlarına engel konulması, tatil yapılacak yerde sahil güvenlik veya kurtarma ekibinin olması, çocukları yüzmeye yalnız göndermemek ve denizdeyken devamlı takip etmek bulunuyor. Boğulma gibi hayati bir durum halinde kurtarma görevlisini çağırmak, sudan çıkarılan hastayı ısıtmak, başını yan çevirerek ağzındaki suyu boşaltmak, genel durum muayenesi yapıp acil yardım ekibi çağırmak hayat kurtarıyor.

        Böcektir sokar!

        Yazın dikkat edilmesi gereken konulardan biri de böcek ısırıkları. Genelde hafif sokulan bölgede kızarıklık, şişlik ve kaşıntı oluşuyor. Bu durumda bölgeye soğuk uygulama yapıp kaşıntı giderici kremler kullanmak gerekiyor. Çok fazla kaşıntı varsa ağızdan ilaç alınabiliyor. Böcek ısırığı sonrasında ‘ürtiker’ veya ‘anafilaktik şok’ meydana gelmesi halinde acilen bir sağlık kuruluşuna başvurmak gerekiyor. Yılan ısırığına maruz kalan kişinin yarasının suyla yıkanması, üzerine buz koyulması, şişme varsa el veya bacağın yükseğe kaldırılması öneriliyor. Akrep sokması durumundaysa ısırılan bölgeye buz uygulaması yapmak gerekiyor.

        Çocuğunuzun ilaçlarını unutmayın

        YRD. Doç. Dr. Banu Yazıcı, “Çocuğunuzun kronik bir hastalığı varsa ilaçlarını yanınıza almayı unutmayın” diyor ve ekliyor: “Tatilde yanınıza mutlaka antiseptik solüsyon, ağrı kesici ve ateş düşürücü ilaçlar, nemlendirici kremler, kronik hastalık ilaçları, gazlı bez, sargı bezi ve yara bandı alın.”

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ