Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Enfeksiyon ve Salgın Hepatitten nasıl korunuruz?

        Dünya Sağlık Örgütü ve Dünya Hepatit Birliği tarafından 28 Temmuz “Dünya Hepatit Günü” olarak belirlenmiştir. Peki, hepatitle ilgili neler biliyoruz?

        Dr. Fevzi Özgönül'ün yazısına göre; karaciğerin iltihaplı hastalığına tıpta ‘hepattis' denir. Bu hastalığı yapan virüslere göre A, B, C diye türlere ayrılmıştır. Ülkemizde hepatit dendiği zaman akla hemen B hepatit gelir. Fakat hepatit sadece virüsler nedeniyle oluşmaz. Bakteriler, uzun süreli alkol tüketimi, bazı ilaçların etkisi ve çeşitli endüstriyel atıkların etkilemesiyle de oluşabilir. Hepatit çoğunlukla virüslerden bulaşır. Hepatit hastalığının 7 türü olup A, E, F tipi hepatitler, virüs bulaşan su ve besin maddelerinin ağızdan alınmasıyla oluşur. B, C, D, G türü hepatitler ise kanla temas, tükürük ve cinsel ilişki yoluyla bulaşır.

        AIDS'TEN KORKUYORUZ AMA...

        Dünyada 350 milyon kronik Hepatit B ve 170 milyon kronik Hepatit C hastası vardır. Çoğu insan hepatitten ziyade AIDS'e yakalanmaktan daha çok endişelenir, fakat her sene dünya çapında 1,5 milyon insan AIDS'ten çok hepatit B veya C hastalığından ölmektedir. Hepatit B virüsü, AIDS virüsüne göre 50-100 kat daha bulaşıcıdır. Hepatit B aşıyla önlenebilir bir hastalıktır. Bu nedenle hastalığın erken aşamada tespit edilebilmesi için sağlık taraması yapılması, virüsle karşılaşmadan önce koruyucu aşı yapılması ve bu virüslerden korunma yollarının bilinmesi çok önemlidir.

        HEPATİT A

        Hepatit A, bir karaciğer hastalığıdır. Ülkemizde, genellikle okul çağı çocuklarında sık görülür. Tuvalet hijyeni kötü olan kişilerin ellerini yıkamaması ve sonrasında yiyecek-içeceklere dokunması sonucu kişiden kişiye bulaşır. Bu nedenle, kişisel hijyenin ve sağlık koşullarının yetersiz ve kötü olduğu toplu yaşanan yerlerde kolayca yayılır. Fakat diğer 2 türe göre daha az hasar oluşturduğu ve daha kolay tedavi edildiği için B ve C hepatit kadar korkunç değildir. Hasta olan kişiler genelde evde yatak istirahatiyle bu hastalığı yenebilirler. Çok nadir hastaneye yatmaları gerekebilir. Hepatit A kronikleşmez, yani bir defa geçiren ömür boyu bu hastalığı bulaştırmaz. Hastalık riski taşıyan işlerde çalışan kişiler aşıyla bu hastalıktan korunabilir.

        HEPATİT B ve C

        Hepatit B ve C, karaciğer hücre iltihabıdır. Hastalık, bulaşanların yüzde 90-95'inde geçirilir ve ömür boyu bağışıklık gelişir. Geri kalan kısmında ise müzminleşir, hatta siroz, karaciğer kanseri, karaciğer yetmezliği ve ölümle sonlanır. Hastaların bir kısmında ise taşıyıcılık şeklinde devam eder.

        Hepatit B ve hepatit C hastalığı risk grupları şöyle sıralanabilir: Hepatit B ve Hepatit C'li anneden doğan bebekler, Hepatit B taşıyıcısı ile aile içi temas edenlerden aşısız olanlar, hemodiyaliz uygulanan kişiler, damar içi ilaç bağımlıları, hastayla teması bulunan tüm sağlık personeli, toplu halde bulunulan yerlerde (okullar, kreşler, kışlalar, yurtlar, huzurevleri gibi) yaşayanlar, steril olmayan aletlerle yapılan sünnet ve kulak delme gibi işlemler, kan ve kan ürünleri kullananlar, berberler, kuaförler, manikür-pedikürcüler, itfaiye personeli, askerler, polis memurları, kazalarda ve afetlerde ilk yardım uygulayan kişiler.

        NASIL KORUNABİLİRİZ?

        * Tıraş bıçağı, ustura, diş fırçası, diş macunu, küpe, tırnak makası gibi kişisel malzemeleri diğer insanlarla paylaşmayın.

        * Sağlık çalışanları iğne uygularken ve çöpe atarken dikkat etmeli.

        * Hamileler mutlaka B ve C tipi sarılık mikrobu olup olmadığına ilişkin test yaptırmalı.

        * Ailede (özellikle anne-baba, kardeş, eş gibi yakın akrabalar) sarılık, siroz veya karaciğer kanseri hastası varsa mutlaka test yaptırmalı.

        BUNLARI BİLİYOR MUYDUNUZ?

        * Bir erkeğin hayatının ortalama 3350 saatini tıraş olmak için harcadığını,

        * İnsanların vücutlarında 300 adet kemikle doğduklarını fakat yetişkin olduklarında bu sayının 206'ya düştüğünü...

        NE ZAMAN ZAYIFLARIZ?

        * Yemekleri fazla kaçıranlar, yemek sonrası karın şişliği ve sindirim problemleri yaşadıklarını anladığında,

        * Zayıflamanın, aç kalarak değil düzenli ve besleyici gıdalar ile olabileceğini anladığımızda…

        EGEHABER.COMhttp://www.egehaber.com/saglik/hepatit-her-yil-14-milyon-can-aliyor-h51133.html

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ