Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Sağlıklı Beslenme Bayram sonu detoksun tam zamanı

        Ekin TÜRKANTOS / HABERTÜRK CUMARTESİ

        Kurban Bayramı vesilesiyle eti ve baklavayı fazla kaçırmış olabilirsiniz. Ancak telafisi mümkün. Diyetisten Dilara Koçak, ekim ayıyla birlikte detoksa girip sporu hayatımıza dahil ederek sağlıklı yaşama geçmenin çok da zor olmadığını söylüyor. n Bayramda alınan kiloları vermek için ne yapmalı? Bayram sonunda ekim ayına “Merhaba” diyoruz. Mevsim geçişleri yenilenmek için iyi bir fırsat, detoks yapmak için de çok uygun. Yaza girerken pek çok insan kış kilolarından kurtulmak için harekete geçiyor, aynı şey yaz sonu da başımıza geliyor. Aslında mevsimsel kilo alıp vermek yerine, sürdürülebilir ve sizi mutlu eden bir düzen içinde olmanız daha doğru. Ancak bunu başaramayanların, detoks programlarına çok dikkat etmeleri gerekiyor.

        Peki nasıl detoks yapmalı, nelere dikkat etmeli?

        Ana prensibi doğal beslenme olan detoksun esas malzemelerini şöyle sıralayabilirim: Sebze, meyveler ve bunların suları, probiyotik ürünler özellikle de kefir, baklagiller ve mercimek, kinoa, karabuğday gibi tam tahıllılar, balık, bol su ve beraberinde maden suyu... Üstelik maden suyuyla farklı ve lezzetli tarifler de yapmak mümkün. Böyle bir beslenme şekli en az 3, tercihen 78 gün uygulanabilir.

        Toksinleri nereden alıyoruz?

        Sigara, alkol, gereksiz ilaç kullanımı, katkı maddeleri, tarımsal ilaç ve atıklar, besin alerjenleri, hava kirliliği ve radyasyon vücudumuzda toksik etki yaratan ve dışarıdan aldığımız maddeler. Bunların dışında bir de vücudumuzda metabolik artıklar sonucu oluşan toksinler var. Aşırı kırmızı et, şeker, kızarmış ürünler, rafine besinler, alkol gibi tüketimler vücudumuzda toksin oluşumuna sebep olur. Bu iki gruptan aldığımız toksinleri temizleyen organımız ise karaciğer. Bu nedenle senede 1-2 kez detoks programı uygulanabilir. Hastalık ayı sonbaharda, havaların hızlı değişimiyle birlikte bağışıklık sistemi de zayıflar. Bu noktada hastalıkların oluşumunda detoksun koruyucu etkisinden yararlanabilirsiniz. Uygun şekilde hazırlanmış bir detoks programı bağışıklık sistemini de kuvvetlendirir.

        ‘MADEN SUYU MİNERALLER AÇISINDAN ÇOK FAYDALI’

        Detoks için maden suyunu önerdiniz, beslenme açısından önemi nedir?

        Maden suyu sindirim sistemi dostudur. Aklınıza sadece yemek sonrası içilecek bir içecek olduğu gelmesin. Uygun tariflerle lezzetli içecekler hazırlayarak günün her saati, herkes için faydalı bir içecek olarak kullanılabilir. Maden suyu böbrekler, idrar yolları ve mideyi korur. Safrakesesi ve pankreas fonksiyonlarını desteklerken kabızlığa iyi gelir. Yetişme çağındaki çocuklar ve kadınlarda kemik yapısının güçlendirilmesi açısından yararlıdır. İçindeki magnezyum mineralinden dolayı kalp ve damarların sağlıklı bir yapıda olmasına katkı sağlar. İçeriğindeki kalsiyum kemikleri güçlendirir, magnezyum kalp ve damar sağlığını destekler, bikarbonat mide ve sindirim sistemi için gereklidir ve florür dişleri güçlendirir. n Maden suyu ile soda hep karıştırılıyor... Evet böyle bir kafa karışıklığı var. Maden suyu ve soda aynı değildir. Yer kabuğunun derinliklerinde, uygun jeolojik şartlarda doğal olarak oluşan, bir veya daha fazla kaynaktan yeryüzüne kendiliğinden veya teknik usullerle çıkarılan, mineral içeriği ve diğer bileşenleriyle tanımlanan her türlü kirlenme riskine karşı korunmuş ve 1 litresinde 1000 miligramın üzerinde eriyik mineral ve 250 miligramın üzerinde doğal karbondioksit gazı içeren doğal mineralli sulara doğal maden suyu denir. Soda ise, tasfiye içme suyuna karbondioksit gazı ilave ederek elde edilen yapay içeceğe denir.

        Maden suyunun zayıflatma etkisi var mı?

        Fazla kilolu veya obez kişilerin besin tüketim alışkanlıklarına baktığımızda hareketsizlik, rafine karbonhidrat tüketimi, dengesiz öğünler ve yeterli su içmemek ilk sıralarda yer alıyor. Kişi aç hissettiğinde çoğu zaman susuz kalmış olabiliyor. Ben, danışanlarıma açlık hissettiklerinde bu duyguyu ayırt etmeye çalışmalarını ve her gün 8-10 bardak su ve 1-2 şişe doğal maden suyu içmelerini öneriyorum. Bazı çalışmalara göre yorgunluk, baş ağrısı hatta depresif ruh hali susuzlukla ilgili olabiliyor ancak yeterli sıvı tükettiğinizde bu düzeliyor. Vücudumuzun yüzde 55-75’i sudan oluşuyor, kemiklerimizin bile yüzde 22’si su. Bedenimize ihtiyacı olan suyu doğru kaynak ile vermeliyiz. Fazla sıvı kaybettiğinizde mutlaka su ile doğal maden suyu da içmeye özen gösterin.

        Detoks süresince egzersiz de yapılmalı mı?

        Doğa yürüyüşleri çok iyi olur ancak sonrasında kas çalışması da içeren bir egzersiz programı metabolizmayı hızlandırmak ve yeniden kilo almamak için alışkanlık haline gelmeli. Egzersiz yaparken doğru sıvı almaya özen gösterilmeli. Maden suyunun çok iyi bir sporcu içeceği olduğunu düşünüyorum. Böylece terle kaybedilen elektrolitleri sağlıklı bir şekilde tamamlamak mümkün.

        TARİFLER

        SERİN YEŞİL

        Malzemeler: 1 salatalık, yarım yeşil elma, 1 avuç ıspanak, yarım limon suyu, yarım demet maydanoz, 2 şişe maden suyu.

        Yapılışı: Maden suyu dışındaki tüm malzemeyi katı meyve-sebze suyu sıkacağından geçirin, 2 bardağa eşit şekilde porsiyonlara bölün. Daha sonra her bardağın üzerine 1 şişe maden suyu ekleyip dilerseniz bol buz ve salatalık dilimi ile servis edebilirsiniz.

        ÇİLEK RÜYASI

        Malzemeler:

        200 gram karpuz, 5-6 küp buz, 4-5 çilek, yarım limon suyu, 2 şişe maden suyu

        Yapılışı: Karpuzları kabuğunu soyup küp küp doğradıktan sonra çilek ve limon suyu ile robottan geçirin 2 bardağa eşit porsiyonlara bölün. Her bardağın üzerine 1 şişe maden suyu ekleyip limon ile servis edebilirsiniz. Niye çilek: Çilek, C vitamini, manganez, iyot ve diyet posası bakımından iyi bir kaynak. Potasyum, folat, B2 vitamini, B5 vitamini, omega 3 yağ asitleri, magnezyum, bakır ve K vitamini için de çilek tüketilmeli.

        MEYVE COŞKUSU

        Malzemeler: 1 portakal, 1 kivi, yarım limon suyu, yarım muz 2 şişe maden suyu

        Yapılışı: Portakalın suyunu sıktıktan sonra, yarım limon suyu, kivi ve muz ile robottan geçirin iki bardağa porsiyonlara bölün. Üzerlerine birer şişe maden suyu ekleyin, dilerseniz buz ile içilebilir. Niye portakal: Hastalıklara karşı vücudu kuvvetlendirir. Maden suyuyla tüketildiğinde tansiyonu dengeler. Damar ve kılcal damarları güçlendirerek kalbin zarar görmesini engeller.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ