Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Genel Sağlık Huzursuz Bacak Sendromu
        1

        İstirahat halinde bacaklarda zonklama, iğnelenme, karıncalanma, sürekli hareket ettirme isteği gibi rahatsız edici his oluşuyorsa "huzursuz bacak sendromu (HBS)" hastalığı olabileceği belirtildi. Bunun sadece yaşam konforunu bozan bir rahatsızlık değil, ilerleyen yaşlarda ciddi problemlere yol açacak nörolojik bir hastalık olduğunu belirten Doç. Dr. Sultan Tarlacı, HSB'lilerin çoğunun bunu normal kabul ettiğini, bazen de tedavi için romatoloji doktorlarına yöneldiğini söyledi.

        2

        Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Tarlacı, HBS hastalarının ilk başvuru adresinin nörologlar olması gerektiğini belirterek, şunları kaydetti: "Sıklıkla bazı kişiler geceleri kalkar, ayaklarını ovdurur, hattâ kalkıp leğenin içine sokar ya da gece evde odalar arasında volta atar.

        3

        Genelde bu, uykuya yatar yatmaz ya da uzun otobüs yolculukları sırasında da ortaya çıkabilir. Bazen de sinemada otururken ortaya çıkar ve kişi, sinemayı bırakıp çıkmak durumunda kalır. Bu gibi kişilerin ayaklarında huzursuzluk, hareket etme isteği, uzatıp çekme isteği gibi hisler oluşur.

        4

        En belirgin his de karşı koyulamaz hareket etme isteğidir. Bu hareket etme isteği yoğun olduğu zamanlar, uykuya dalmayı ve uyku kalitesini ciddi şekilde etkiler. Uykusuz geceler arka arkaya eklenir."

        5

        HBS'nin, ilerleyen yaşlarla birlikte etkileri artan nörolojik bir hastalık olarak kişilerin karşısına çıkacağını ifade eden Tarlacı, belirtilerin kişi dinlendiği zaman, genellikle akşam saatlerinde ortaya çıktığını, ilerleyen durumlarda gün içinde uzun süreli hareketsizlikten sonra da görülebileceğini söyledi.

        6

        Bacakları hareket ettirmenin, rahatsızlığı kısmen geçirdiği bilgisini de veren Sultan Tarlacı, "HBS hastalarının çoğu, uykuya dalmada ve uykuyu devam ettirmede güçlük yaşar. Ayrıca uyku esnasında, belirli aralıklarla dans eder gibi bacak hareketleri görülebilir" diye konuştu.

        7

        Sebebi tam olarak bilinmemekle birlikte beynin bazı bölgelerinde, kandan demir alımının azalması ve dopamin adlı sinir ileticisinin etkisinde azalma sonucu HBS'nin geliştiğinin düşünüldüğünü anlatan Tarlacı, kadınlarda gebelik döneminde sıkça ortaya çıktığını söyledi:

        8

        "Bu genelde demir eksikliğinden kaynaklanır. HBS olan her kadın hastaya, kanda demir ölçümü yapılmalı ve demir düşükse öncelikle yükseltilmelidir. Demir yükselmesi şikâyetleri geçirebilmektedir. Bazen de demir normal olsa bile daha da yükseltmek, şikâyetlerde iyileşme sağlayabilir. Bir de aileden gelen HBS vardır ve bu genelde sürekli, yıllarca devam eden bir şikâyettir."

        9

        Dopamin seviyesini arttıran, parkinson tedavisinde kullanılan ilaçların HBS hastalığında da etkili olduğunu belirten Doç. Dr. Tarlacı, "Genelde hastalar bu durumu garipsiyor, 'Ben parkinson hastası mıyım?' diye soruyorlar.

        10

        Oysa ki HBS'nin dünyada ilk etkili tedavisini, İzmirli doktor Şevket Akpınar geliştirmiştir. Akpınar, bilim dünyasına parkinson hastalığında kullanılan ilaçların HBS'ye çok iyi geldiğini, 1985 yılında araştırmalarıyla bildirdi. Bugün herkes aynı tedaviyi uyguluyor. Tedavide başka grup ilaçlar da kullanılıyor ancak hangi ilacın seçileceğine, uzmanın karar vermesi şart" diye konuştu.

        CHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ