Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Anne ve Çocuk Çocuğunuzu akıllı telefondan uzak tutun

        Prof. Dr. Temel YILMAZ / GAZETE HABERTÜRK

        Okul öncesi çocukluk döneminde obezite nedenleri içinde ikinci sıraya akıllı telefonlar ve iPad’lar yerleşti.

        Bir süre önce havaalanında benimle birlikte bir aile de uçak bekliyordu. Baba ve annenin elinde akıllı telefon, çocukların elinde iPad’ler 45 dakika birbirleriyle hiçbir şey konuşmadan ve gözlerini önündeki cihazlardan hiç ayırmadan uçak beklediler. Baba da, anne de, 2 çocuk da kiloluydu.

        Artık günümüzde çoğu ailelerde çocuklar, yürümeye başladığı andan itibaren iPad’lerle, akıllı telefonla, bilgisayarla tanışmaya başlıyor. Aileler 1-2 yaşında bir çocuğun bilgisayar, akıllı telefon kullanma becerilerini özel yetenek olarak kabul ediyor. Oyunları çözüp oynayabilmeleri mutluluk kaynağı bir zekâ göstergesi olarak alınıyor. Zor bir bilgisayar oyununu çözen çocuk, annebabadan övgü aldıkça doğal olarak oyunlara daha fazla merak sarıyor.

        Bazı aileler çocuğu oyalamak ya da yaramazlık yapmaması için hemen bu cihazlardan bir oyun indirip önüne koyuyor. Çocuk saatlerce ekran önünde kilitlenip kalıyor.

        Uzmanlar kontrolsüz bir şekilde uzun saatler oynanan bu oyunların çocuğun hem psikolojisini hem de metabolizmasını son derece olumsuz etkilediğini bildiriyor. Hareketsiz yaşam, hem çocuğun spor alışkanlığını köreltiyor; koşmayı, yürümeyi sevmeyen oyun bağımlı bir model oluşturuyor, hem de çocukların hızla kilo almasına neden oluyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ