Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Kısırlığın sonu mu geliyor?

        Tıp bilimi açısından son derece zor bir işlem olan laboratuvar ortamında embriyonik kök hücrelerini sperm hücrelerine dönüştürmek artık çok daha kolay bir süreç haline gelebilir. Zira bir grup Çinli bilim insanı, farelerden alınan örnekleri kullanarak bu işlemle canlı numuneler geliştirmeyi başardı. Hatta daha da şaşırtıcı bir biçimde, oluşan bu bebekler nihayet kendi bebeklerine de sahip olabildi. Daha önce yapılan çalışmalarda çok sınırlı sayıda da olsa bu işlemle bir yavru fare elde edilebilmiş, fakat bu yavrular sorunlu bir gelişme evresi geçirdikleri için çoğalmayı başaramamışlardı.

        Her türden hücreye dönüştürülebilen embriyonik kök hücreler bilindiği gibi tıp araştırmalarında sıklıkla kullanılıyor. Fakat bu hücreleri sperm hücrelerine dönüştürmek özellikle zor bir süreç. Bu doğrultuda bir farenin testislerinin içine benzeyen bir çevre yaratan bilim insanları bu kök hücreleri kimyasallar, testis hücreleri ve hormonlarla karıştırdı ve sonunda "spermatid-benzeri hücreler" adı verilen hücreler elde etmeyi başardı.

        Pekin'deki Çin Bilimler Akademisi ve Nanjing Tıp Üniversitesi'nden araştırmacılar bu çalışmaalrının erkeklerdeki kısırlığın üstesinden gelmek adına yeni bir çözüm sunabileceğini umuyorlar.

        İHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ