Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Doğum kontrol hap kullanırken greyfurt tüketilir mi?

        Bazı besinler ve ilaçlar etkileşime girerek ilaçların etkisinin azalmasına neden olabiliyor. Bu besinlerden biri ise greyfurt... Livestrong'a göre greyfurtun etkisini bildiğiniz takdirde istenmeyen gebelikten korunabilirsiniz.

        Arizona Üniversitesi'nde yapılan bir araştırmaya göre greyfurt tüketildiğinde bağırsaklardaki CYP3A enzimi seviyesinde düşüş meydana geliyor. Vücudunuzun bazı ilaçları sindirebilmesi için bu enzime ihtiyacı var. Bu ilaçlardan biri de doğum kontrol haplarıdır. Yani greyfurt, doğum kontrol hapının vücudunuz tarafından metabolize edilme seviyesini etkileyebilir.

        İLAÇLARIN YAN ETKİ RİSKİ ARTABİLİR

        Kolombiya Üniversitesi'ne göre greyfurt ve greyfurt suyu bazı ilaçların kandaki oranını artırarak etkisini yükseltebiliyor. Bu sebeple ilaçların yan etki riski artıyor. Örneğin greyfurt östrojenin vücutta yıkımını engelleyebilir. Bu durumda damarlarda pıhtı riski de yükselir.

        Greyfurt suyu içmek kandaki östrojen seviyesini artırabilir. Kanda uzun süreli olarak yüksek seviyede östrojen olmasının göğüs kanseri riskini artırdığı belirtilmektedir.

        Doğum kontrol hapı kullanırken greyfurt tüketmekten kaçınmak veya doktora östrojen içermeyen bir doğum kontrol ilacı yazmasını söylemek önerilmektedir.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ