Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Anne ve Çocuk Çocuğunuz 'Talasemi' olmasın!, Talasemi , çocuk hastalıkları, bebeğim talasemi, Akdeniz Anemisi , anne adayları dikkat

        Talasemi, halk arasında bilinen Akdeniz Anemisi taşıyıcısı olan bireyler, Marmara, Ege, Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde sıklıkla görülüyor. Bu bölgelerde, taşıyıcı dediğimiz ve hafif kansızlıkları dışında normal olan bireyler, her iki cinsten olabilir. Bu bölgelerde, genellikle toplumun her yüz bireyinden 3 ila 10’unu oluşturuyor.

        Bir toplumda, taşıyıcı sıklığı ne kadar yüksekse, iki taşıyıcının evlenme olasılığı da o kadar yükseliyor. Ülkemizde resmi kayıtlara göre 6 bin kadar hasta bulunuyor. Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Pediatrik Hematoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yeşim Aydınok, “Talasemi ailesel bir kansızlıktır. Bizim ülkemiz gibi Akdeniz ülkelerinde, Ortadoğu, Asya ve Uzak Doğu coğrafyalarında yaygın bir halk sağlığı sorunu” diye konuştu.

        AİLEDE VARSA KAÇINILMAZ

        Aydınok “Hafif solukluk ve kan sayımlarında hafif bir kansızlık dışında tamamen normal görünen anne ve baba, tıpkı ten rengi veya göz rengi gibi, bu özelliğini çocuklarına kalıtım yoluyla aktarır.

        Anne veya babadan sadece birinde bu özellik varsa çocukları için ciddi bir risk bulunmazken, anne ve babanın her ikisi de aynı kansızlık özelliğine sahipse çocuklarının ağır kansızlık hastalığı ile doğma riski vardır. Hafif kansızlık özelliği bulunan anne ve baba taşıyıcı ancak her ikisinin bu özelliğini alan çocukları Talasemi hastasıdır” dedi.

        Talasemi hastaları normal bebek olarak doğarlar ve ilk aylarda normal büyüme ve gelişme gösterirler. İlk yaşlarda giderek soluklaşırlar, kilo almaları durur, beslenme isteksizliği ve halsizlik belirir.

        ANNE KARNINDA TEŞHİS EDİLİYOR

        Bebeğin anne karnında, gebeliğin ilk aylarında yapılacak tetkikle hasta olup olmadığı belirlenebiliyor. Bebek hasta ise tıbbi düşük ile hasta doğum önlenebilir. Annenin sağlıklı bebeğe hamile olduğu belirlenirse, gebelik devam ettirilir.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ