Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Savcı ve öğretmenlerin halı saha tartışmasına HSK'den 'jet' inceleme
        .png
        .png

        Hakimlerve Savcılar Kurulu (HSK), Diyarbakır Çermik’te halı saha tartışması sonrası bir savcının 14 öğretmeni gözaltına aldırdığı iddiasıyla ilgili inceleme başlattı.

        SAVCININ GRUBU ERKEN GELDİ

        Habertürk'ten Fevzi Çakır'ın haberinegöre, HSK’yı harekete geçiren olay dün akşam Diyarbakır Çermik’te bir halı sahada yaşandı. Halı sahada 21.00-22.00 saatleri arasında ilçede görevli öğretmenlerin, saat 22.00-23.00 saatleri arasında ilçede görevli bir savcının da aralarında bulunduğu takımın maçı vardı. Ancak iddiaya göre, savcının takımı halı sahaya erken geldi ve saatleri henüz gelmemesine rağmen önce onlar maç yapmak istedi.

        REKLAM

        ÖĞRETMENLERGÖZALTINA ALINDI

        İki takım arasında bu nedenle kısa süreli gerginlik yaşanmasının ardından halı saha görevlileri savcının bulunduğu takımdaki grubu halı saha dışına çıkardı. Öğretmen grubunun maça başlamasından kısa bir süre sonra halı sahaya gelen emniyet yetkilileri maçı durdurdu, kimlik kontrolü yaptı. O sırada kimlikleri yanında bulunmayan öğretmenler ekip otolarına bindirilerek, Çermik İlçe Emniyet Müdürlüğü’nü götürüldü. Burada bir süre tutulan öğretmenler serbest bırakıldı.

        HSK İNCELEME BAŞLATTI

        Olayın duyulmasının ardından Hakimlerve Savcılar Kurulu (HSK) harekete geçti.İddialarıaraştırmak üzere bir müfettiş görevlendirildi. HSK Başkan Vekili Mehmet Yılmaz Habertürk’e yaptığı açıklamada, "Söz konusu olayın bütün yönleriyle aydınlatılması için hukuk dışı davranışta bulunduğu iddia edilen yargı görevlileri hakkında inceleme ve soruşturma başlatılmıştır. Sonuçlar kamuoyu ile paylaşılacaktır” dedi.

        BAKAN GÜL: "KONUNUN TAKİPÇİSİYİM"

        AdaletBakanıve HSK Başkanı Abdulhamit Gül ise sosyal paylaşım sitesi Twitter'dan açıklamalarda bulundu.Gül, paylaşımında, "Çermik'te halı saha tartışması üzerine 14 öğretmenin gözaltına alınması ile ilgili HSK inceleme başlattı. Hukukun üstünlüğü, mesleki ve etik kurallar çerçevesinde Kurul müfettişlerinin yapacağı inceleme en kısa sürede sonuçlandırılacaktır. Konunun yakinen takipçisiyim" ifadesini kullandı.

        “FETÖ” İDDİASINA YALANLAMA

        HSK Başkan Vekili Mehmet Yılmaz’dan Çermik’te öğretmelere haksız gözaltı emri verdiği iddia edilen savcı hakkında yeni açıklama geldi. Yılmaz, söz konusu savcının “FETÖ’den ihraç edilip tekrar göreve iade edildiğine” dair iddiaların gerçeği yansıtmadığını bildirdi.

        Yılmaz’ın sosyal medya hesabından yaptığı açıklama şöyle;

        “Bazı haber sitelerinde; Çermik de öğretmelere haksız gözaltı emri verdiği iddia olunan Cumhuriyet Savcısı Mehmet Kıran’ın, 2016 yılında FETÖ Terör Örgütü üyeliği nedeni ile açığa alınıp sonra iade edildiği iddialarına yer verildiği görülmüştür. HSK tarafından ihraç edilen, ikisinde İstanbul Savcısı olan 33261 Sicil Numaralı Mehmet Kıran ile 40031 Sicil Numaralı Mehmet Kıran’ın ihraçları kesinleşmiş olup hiçbir şekilde mesleğe iade edilmemişlerdir.

        Çermik Cumhuriyet Savcısı olan Mehmet Kıran ise 179221 Sicil Numaralı olup hiçbir şekilde FETÖ incelemesi geçirmemiş, açığa alınıp ihraç edilmemiştir. Haberde ki hatanın isim benzerliğinin yarattığı yanılgıdan kaynaklandığı düşünülmüş, haksız yorumlara sebep olmamak ve kamuoyunu doğru bilgilendirmek için açıklama yapmak zarureti doğmuştur. Saygı ile duyurulur.”

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ