Sigorta arabuluculuk taslağına öneri: “Tüm tahkim merkezleri için geçerli olsun”
Bakanlığının sigorta tazminatlarında "tahkim öncesi arabuluculuk" şartı getiren taslağı, kamuoyunda geniş yankı uyandırdı. Konuya ilişkin haberimizin ardından, Sigorta Tahkim Komisyonu İtiraz Hakemi ve Arabulucu Prof. Dr. Rauf Karasu'dan dikkat çekici bir öneri geldi. Karasu, "Uygulama yalnızca sigorta uyuşmazlıkları için değil, tüm tahkim merkezleri için geçerli olmalı" dedi
ABONE OLAdalet Bakanlığı tarafından hazırlanan taslak düzenleme, sigorta tazminatlarında tahkim öncesi arabuluculuk şartı getiriyordu.
• Sigorta Tahkim Komisyonu’na başvuru yapmadan önce arabulucuya gidilmesi zorunlu hale gelecekti.
• Mahkemelerde dava açmadan önce geçerli olan “dava şartı arabuluculuk”, ilk kez tahkim başvuruları için de uygulanacaktı.
• Arabuluculuk süreci en fazla 28 gün sürecek, anlaşma sağlanmazsa taraflar Sigorta Tahkim Komisyonu’na başvurabilecekti.
• Arabuluculuk ücretinin sigorta şirketi tarafından karşılanması öngörülüyordu.
• Düzenlemenin, uyuşmazlıkların yarısının arabuluculuk aşamasında çözülmesini sağlaması hedefleniyordu.
Taslağa dair haberimiz sonrasında sektörden eleştiri ve öneriler gelirken, en dikkat çekici çıkış Prof. Dr. Karasu’dan geldi. Hacettepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ticaret Hukuku Anabilim Dalı Başkanı Karasu, Habertürk’e yaptığı değerlendirmede mevcut taslakta öngörülen düzenlemenin haklı bir gerekçesi bulunmadığını savundu. Karasu, “Dava şartı arabuluculuk mahkemelerin iş yükünü azaltmak için getirildi. Oysa sigorta tahkiminde zaten çok kısa sürede karar veriliyor. Bu nedenle tahkim öncesi arabuluculuk şartı gereksizdir” dedi. Karasu, geçen yıl Sigorta Tahkim Komisyonu’na yapılan 600 bin başvurunun ortalama 3 ayda sonuçlandığını vurguladı. Mahkemelerde ise sigorta davalarının yaklaşık 2 yıl sürdüğüne dikkat çekti.