Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Son dakika... Bekir İrtegün ve Uğur Boral'ın itirafları FETÖ iddianamesinde

        FETÖ’nün futbol yapılanmasına ilişkin soruşturmada eski milli futbolcular Bekir İrtegün, Uğur Boral, Zafer Biryol, Ersin Güreler, Ömer Çatkıç ve İsmail Şengül’e ‘silahlı terör örgütüne üye olmak” suçundan 22,5 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı. Şüpheliler hakkında hazırlanan iddianamede, Bekir İrtegün’ün verdiği ifadesinde genelde örgüt evlerinde sohbetlerin düzenlendiğini bir kaç kez ise sohbetin şu an Medipol Başakşehir’de forma giyen Emre Belözoğlu’nun evinde yapıldığını anlattığı yer aldı.

        FETÖ’nün futbol yapılanmasına ilişkin eski milli futbolcular Bekir İrtegün, Uğur Boral, Zafer Biryol, Ersin Güreler, Ömer Çatkıç ve İsmail Şengül hakkında yürütülen soruşturma tamamlandı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede eski milli futbolcular Bekir İrtegün,Uğur Boral, Zafer Biryol, Ersin Güreler, Ömer Çatkıç ve İsmail Şengül ‘silahlı terör örgütüne üye olmak” suçundan 22,5 yıla kadar hapsi istendi.

        Başsavcılıkça hazırlanan iddianamede şüphelilerin savcılık sorgularında verdiği ifadelere yer erildi.

        BEKİR İRTEGÜN: 2007-2008 YILLARINDA TANIŞTIM

        Bekir İrtegün savcılık ifadesinde, FETÖ ile 2007-2008 yıllarında tanıştığını ifade ederek şunları söyledi:

        "Ben yanlış hatırlamıyorsam 2007-2008 tarihinde o zaman Fettullah Gülen Cemaati olarak bilinen ancak şuan benim de kabul ettiğim gibi FETÖ/PDY Silahlı Terör Örgütü olan yapıyla Gaziantep'te tanıştım. Takım içinde şuan kim olduğunu hatırlamadığım ancak bu yapıya, sohbetlerine katılan oyuncular vardı. Bana da gelebileceğimi söylediler. Ben de dini açıdan birşeyler öğrenebileceğimi düşünürek o zaman Gaziantep'te sohbetlere katılıyordum. Bizimle sohbet yapan kişi Ahmet isimli bir şahıs idi. Şahsın o dönem bir okulda müdürlük yaptığını biliyorum. Takım içinde hatırladığım kadarıyla Ahmet isimli şahsın düzenlenmiş olduğu sohbetlere Ömer Çatkıç, Barış Durmaz geliyordu."

        Toplantıların düzenli olmadığını söyleyen İrtegün, "Ahmet bizi arar ve müsait bir zaman bulursa toplantıya çağırırdı. Toplantılarda genellikle din üzerinde konuşulurdu. Fettullah Gülen'den de bahsedilirdi. Sohbetlerin yapıldığı belirli bir yer yoktu. Bazen müdürün evinde bazen futbolcu arkadaşların evinde oluyordu. Ben ailemle yaşadığım için benim evimde hiç toplantı olmadı. Bu yapının bizim futbol camiasında bulunma sebebi tahminime göre sadece "biz burada da varız" şeklinde intiba uyandırmak olduğunu düşünüyorum zira bu yapının heryerde olma amaçları vardı. Bugüne kadar benden maddi bir talepleri olmadı. Meşru olmayan bir talepleri de olmadı. Sadece sohbetlere katılmamızı istiyorlardı. Bunun için de bir zorlama yoktu. Benden birkaç defa kurban talebinde bulundular. Ben de verdim" diye konuştu.

        "ALİ ŞENEL İSİMLİ BİRİSİ BENİ ARADI"

        Fenerbahçe'ye transfer olduktan sonraki süreci anlatan Bekir İrtegün, "Transferden sonra Ahmet isimli şahıs beni telefonla arayarak "hayırlı olsun, seni bizim arkadaşlardan birisi arayacak." diye söyledi. Ahmet ile bu konuşmamızın üzerinden yaklaşık 3 ay geçtikten sonra Ali Şenel isimli şahıs beni telefonla arayarak Ahmet'in ismini söyledi ve "bir ara görüşelim" dedi. Ben de Ali'nin bu yapıdan olduğunu anladım. Bir süre sonra, bu kişiyle o dönem Fenerbahçe'de oynayan hatırladığım kadarıyla Emre Belözoğlu, Uğur Boral, Ertuğrul Taşkıran'ın da Ali Şenel ile görüştüğünü öğrendim. Bende 2009 yılının son aylarında bu kişinin yapmış olduğu sohbetlere diğer futbolcu arkadaşlarımla katılmaya başladım. Bu kişinin de sohbetleri yukarıda anlattığım gibi Gaziantep'te olduğu şekilde idi. Fenerbahçe'de futbol oynadığım süre içerisinde hatırladığım kadarıyla Alper Potuk, Orhan Şam, Gökhan Gönül ve Mehmet Topal'da Ali Şenel isimli şahsın yapmış olduğu sohbetlerde görmüşlüğüm vardır" dedi.

        "Bazen Ali Şenel isimli şahsın yanında ismini Erhan olarak bildiğim bir şahısta toplantılara katılırdı" diyen İrtegün, bir süre sonra FETÖ ile ilişkisini azalttığını söyledi.

        "BYLOCK UYGULAMASINI ALİ ŞENEL YÜKLEDİ"

        Telefonunda terör örgütü FETÖ'nün haberleşme ağı olan Bylock bulunan Bekir İrtegün, "Ali bana okulda benle görüşemediğinden dolayı "internet üzerinden görüşelim" diyerek bana GooglePlay'den bir program indireceğini, bu programdan bana Peygamber Hayatı vb dini içerikli bilgileri göndereceğini söyledi. Bende "tamam abi yükle" diye söyledim ve programın kullanıcı ismini, ismim olan Bekir ve forma numaram olan 4'ten "Bekir4" olarak oluşturdum. Şifreyi de pın kodum olarak belirledim. Bylock isimli programda 15 Temmuz Darbe Kalkışmasından sonra sadece bu örgüt tarafından kullanılan bir program olduğunu anladım ancak ben yukarıda dediğim gibi kullanıcı adımı kendi isim ve forma numaramdan yaptım. Şifremi gayet basit belirledim. Ayrıca programın birçok özelliği varmış. Ancak ben bunların hiçbirini kullanmadım. Ali'de bu programdan birkaç kez bana dini içerikli şeyler yolladı. Gizli bir program olduğunu bilseydim bu kadar basit bir kullanıcı ismi ve şifre yazmazdım hatta hiç indirmezdim. Zaten 6 ay kadar programı kullandım. Programda legal olan GooglePlay'den indirildiği için indirdim. Söz konusu programı birkaç defa Ali'den mesaj geldi mi diye bakmak için kullandım" dedi.

        UĞUR BORAL: 2002 YILINDA İLK TEMAS OLDU

        Savcılık ifadesinde, 2002 yılında FETÖ ile temasının olduğunu söyleyen Uğur Boral, sohbetlerde bir şeyler yedikten sonra dini konular üzerine sohbetler olduğunu, Fethullah GÜLEN’in kitaplarından açıp okuduğu kısımlar ve izletilen videoların da olduğunu söyledi. Fenerbahçe'ye transferinden sonra Ali Şenel'in kendisiyle irtibata geçtiğini belirten Boral, burada sohbetlere davet ettiğini söyledi. Fenerbahçe'den başka futbolcuların da sohbetlere geldiğini söyleyen Boral, Tuncay Şanlı, Serdar Kulbilge, Kerim Zengin, Bekir İrtegün, Emre Belözoğlu, Orhan Şam ve Gökhan Gönül'ün de sohbetlerde bulunduğu dile getirdi.

        15 Temmuz hain FETÖ kalkışması yaşanınca Ali Şenel ile olan münasebetini kestiğini belirten Uğur Boral, Ali Şenel vasıtasıyla tanıştığı Özgür Koç'un tavsiyesi üzerine parasını Bank Asya'ya 950 bin lira yatırdığını ve 1 ay kadar burada kaldığını söyledi.

        ÖMER ÇATKIÇ: MANEVİ BOŞLUĞU DOLDURMA VAADİ...

        Eski futbolcu Ömer Çatkıç, 1998 yılında FETÖ ile teması olduğunu söylerken, "babam ve ablamı kaybetmemden dolayı kafamı dağıtacağımı, manevi olarak içinde bulunduğum boşluğu dolduracağımı söyleyerek beni sohbetlere götürmeye başladılar" dedi. "Sohbetlerde Kur'an okunuyor, Risale-i Nur okunuyor, namaz kılınıyordu" diyen Çatkıç ifadesinde şunları söyledi:

        "Burada da takımda Zafer Biryol vardı. Onun vasıtasıyla ve birlikte sohbetlere Bursa'da da devam ettim. Bursa'da çok düzenli sohbetlere katılamadım. Sadece Zafer Biryol'un sohbete katıldığını hatırlıyorum. Daha sonra tekrar 2008 yılında Gaziantepspor'a transfer oldum. Burada da sohbetlere devam ettim. Burada da Bekir İrtegün, Barış ve Mahmut isimli futbolcularla birlikte sohbete gidiyorduk."

        Antalya'da da FETÖ sohbetlerine gittiğini söyleyen Ömer Çatkıç, burada futbolcular Uğur Kavuk, Hakan Özmert, Orhan Ak, Emrah Başsan'ın da olduğunu belirtti. "Her yıl bizden kurban bağışı yapmamızı istiyorlardı. Bende kurban bağışını düzenli olarak yaptım" diyen Çatkıç, Bylock'un telefonuna yüklenmesini şöyle anlattı:

        "Zafer Biryol isimli arkadaşım ile İstinye Park AVM'de ailecek karşılaştık. Ayak üstü hal hatır sorduk. Kendisi de futbolu bırakıp İstanbul'a yerleşmişti.Daha sonra Zafer beni telefonla arayarak kendi evinde, Ersin isimli yine eski futbolcu olan şahsın evinde sohbetler yaptıklarını, gelmek isteyip istemeyeceğimi sordu. Bende geleceğimi söyledim. Daha sonra Ağustos ayı içerisinde Zafer'in telefonla beni araması üzerine Zafer'in evine sohbet amaçlı gittim. Evde Zafer dışında Ersin ve İsmail isimli futbolu bırakmış iki kişi daha vardı ve ayrıca o gün orada tanıştığım, soyismini bilmediğim Emre isimli bir şahıs vardı. Emre sohbetleri veriyordu. Bu şekilde Ersin ve Zafer'in evinde sohbetlere devam etmeye başladım. Sohbetler haftalık veya 15 günde bir oluyordu. Bir sohbet sırasında Emre isimli şahıs dördümüze Bylock isimli bir program olduğunu, bu programdan haberleşebileceğimizi söyledi. Apple Store'u açtı, programı gösterdi, dördümüz de programı indirdik."

        2014 yılında örgütle bağlantısını kestiğini dile getiren Ömer Çatkıç, "Bank Asya hesabımı 1998 yılında açtım. Paramın bir kısmını düzenli olarak bu bankaya yatırıyordum. Bir kısmını da ING ve Garanti Bankası'na yatırıyordum. 2014 yılının Şubat ayına kadar Bank Asya hesabımı kullandım ancak ben Fettullah Gülen'in talimatı ile Bank Asya hesabıma herhangi bir para yatırmadım. Hesabımda bulunan paranın tamamına yakınını 2014 yılında dolar hesabına çevirmiştim. Bir süre sonra da zarar edince dolar hesabımı ve tüm hesabımı kapattım. Daha sonra da 2014 yılı Şubat ayında tüm paramı HSBC Bank'a yatırdım" dedi.

        ZEFER BİRYOL: FETHULLAH GÜLEN'İ ZİYARETE GİTTİK

        İddianamede ifadeleri yer alan Zefer Biryol, FETÖ elebaşı Fethullah Gülen ile tanışması hakkında, 2006 yılında Fenerbahçe’de futbol oynadığı dönemde önce ABD/New York eyaletine oradan da Pensylvania’ya Fethullah Gülen’i ziyarete gittiğini söyledi. Bu geziyi tertipleyenin Aykan ATASEVEN isimli Konyaspor’da oynadığı dönemde, özel bir kreşin müdürü olarak tanıdığı kişi olduğunu belirten Biryol, bu ziyareti sırasında gazeteci Hüseyin Gülerce ve İzmir’de Kemeraltı’da esnaf olarak bildiği Yusuf Pekmezcive Necat ya da Nejdet isminde bir şahıs ve ilahiyatçı ya da gazeteci olarak bildiği Ahmet Kurucan'ın da olduğunu söyledi. Biryol, adını verdiği kişilerle birlikte ve Aykan Ataseven ile birlikte yaklaşık 30 kişi Gülen’in bir sohbetine katıldıklarını, bu yerleşkede yaklaşık olarak 2 gece kaldıklarını, orada yüz yüze tanıştığı aynı zamanda Gülen’in yakını olan Cevdet Türkyolu ile tanıştığını belirtti. Biryol, Gülen ile sadece merhabalaştıklarını, hal hatır sorduklarını, sohbetin bundan ibaret olduğunu belirtti.

        Futbol oynadığı dönemde FETÖ'nün sohbetlerine katıldığını söyleyen Zafer Biryol, sohbetlere takım arkadaşları olan Ersin Güreler, Ömer Gündostu, Tayfun Türkmen, Yasin Çelik, Suat Usta, Ceyhun Eriş, Okan Koç ve Özden Öngün'ün de katıldığını dile getirdi.

        Biryol, örgütün kurban ve yurt yapımı için himmet yardımı üzerine 2 kez nakit para verdiğini belirtti. Kendisine ByLock isimli programı yükleyen kişinin Saffet isimli sohbet abisinin olduğunu, 2007 yılında banka müdürünün ricası üzerine Bank Asya'da hesap açtırdığını söyledi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ