Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya SON DAKİKA: Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Angola'da ortak basın toplantısında açıklamalar
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Angola'ya resmi ziyaret gerçekleştiren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Angola Cumhurbaşkanı Joao Manuel Gonçalves Lourenço tarafından başkent Luanda'da bulunan başkanlık sarayında resmi törenle karşılandı. İki ülke lideri törenin ardından baş başa görüşme gerçekleştirdi.

        "BEKLEMEYE HİÇ GEREK YOK"

        İkili görüşmenin ardından açıklamada bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bütüncül bir ortaklık yaklaşımıyla hareket ediyoruz. 17-18 Aralık'ta İstanbul'da 3. Türkiye- Afrika Ortaklık Zirvesi'ni icra edeceğiz. Bildiğiniz gibi 13 Ekim itibariyle Angola'ya doğrudan uçuşlara başladık. THY Angola seferlerine başladı, bunun ticari ve beşeri ilişkilerimizde çarpan etkisi yapacağına inanıyorum. Vize serbestisi konusunda değerli dostum 'beklemeye hiç gerek yok' dedi." ifadelerini kullandı

        Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Angola ile eğitim, tarım, gümrük, turizm alanlarında 7 anlaşma imzaladık" dedi. Erdoğan, enerji konusunda Türkiye-Angola arasında ciddi iş birliği imkanlarının olduğuna inandığını ifade etti.

        "ADİL BİR DÜNYA TALEBİMİZ VAR"

        Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Terörle mücadele konusunda Angolalı makamların yanında olmayı sürdüreceğiz." dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Angola'nın daha önce Türkiye'den İHA ve SİHA talepleri olduğunu, bugün de zırhlı taşıyıcılarla ilgili bazı görüşmeler yaptıklarını bildirdi.

        Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Adil bir dünya talebimiz var. Adil bir dünya için de el ele vermemiz lazım. Korkmamak gerekiyor. Korktukça bu zulüm Afrika'yı kuşatacaktır." ifadelerini kullandı.

        RESMİ TÖRENLE KARŞILANDI

        Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, resmi ziyarette bulunduğu Angola'nın başkenti Luanda'da Angola Cumhurbaşkanı Joao Manuel Gonçalves Lourenço tarafından resmi törenle karşılandı.


        Erdoğan için Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda tören düzenlendi. Cumhurbaşkanı Lourenço, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı makam aracından inişinde karşıladı.

        REKLAM

        Erdoğan ve Lourenço'nun tören alanındaki yerlerini almalarının ardından iki ülke milli marşları çalındı. Lourenço ile tören kıtasını denetleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, tören kıtasını selamladı.

        Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Lourenço'nun heyetlerini birbirlerine tanıtımının ardından top atışı yapıldı.

        Törende, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Ticaret Bakanı Mehmet Muş, AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Efkan Ala, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da yer aldı.

        ANGOLA MECLİSİ'NDE ÖZEL OTURUM

        Cumhurbaşkanı Erdoğan, Angola Ulusal Meclisi'nde yapılan özel oturumda da hitap etti. Erdoğan konuşmasında "Tarihinde sömürgecilik lekesi bulunmayan bir milletiz. Bunun yanında bir asır önce zaferle taçlandırdığı İstiklal Harbi'ni dönemin emperyalist güçlerine karşı yürütmüş bir ülkeyiz. Bugün de dünya 5'ten büyüktür diyerek küresel sistemdeki adaletsizliklere karşı mücadele ediyoruz" dedi.

        Konuşmasında, "Türkiye Afrika'da 43 büyükelçiliğiyle temsil faaliyetlerini sürdürüyor. Türkiye dünyanın en büyük 20 ekonomisinden biridir. Ülkelerimizin birbirinden istifade edeceği çok imkan bulunuyor" ifadelerini kullanan Cumhurbaşkanı Erdoğan şunları kaydetti:

        "Ülkelerimiz arasındaki ticaret hacmi son yıllarda artmış olmasına rağmen mevcut tablo gerçek potansiyelimizi yansıtmıyor. İmzalanan anlaşmalarla kuvvetlenen ahdi zemin, özel sektör temsilcilerimizin dinamizmi sayesinde 500 milyon dolarlık ticaret hacmine kısa zamanda ulaşacağımıza inanıyorum.

        Askeri ve güvenlik alanlarında da geniş işbirliği imkanlarına sahibiz. Bugün gerçekleştireceğimiz iş forumu inşallah yeni fırsat pencerelerinin açılmasına vesile olacaktır. TBMM'de Angola ile parlamentolar arası dostluk grubumuzu tesis ettik. İstanbul'da 21-22 Ekim tarihlerinde düzenleyeceğimiz 3. Türkiye-Afrika Ekonomi ve İş Forumu elbette bize Angola ile yakaladığımız ivmeyi devam ettirme imkanı verecektir. 17-18 Aralık'ta İstanbul'da 3. Türkiye-Afrika Ortaklık Zirvemizi de bu anlayış temelinde güçlendireceğiz.

        Bölgesinde ve ötesinde güvenlik, istikrar ve refaha katkı sunan Angola'nın bizlere yol arkadaşlığı yapacağına inanıyoruz. Bugün şahit olduğumuz tablo geleceğe dair umutlarımızı daha da artmıştır."

        ERDOĞAN, TÜRKİYE ANGOLA İŞ FORUMU'NA KATILDI

        TSİ akşam saatlerinde Türkiye Angola İş Forumu'na katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan, sonrasında açıklamalarda bulundu.

        Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

        "Bu forumun ülkelerimiz ve dünyalarımız için hayırlara vesile olmasını diliyorum. Bu sabah kıymetli dostlumla önce ikili akabinde verimli istişareler gerçekleştirildik. Ticari ilişkileri etraflıca ele aldık. Türkiye ile Angola'nın birbirlerini tamamlayıcı özelliklerini tespit ettik. Sayın Cumhurbaşkanı ile aldığımız kararların ülkelerimiz arasındaki dostluğu daha ileri taşıyacağına inanıyorum.

        Siyasetçinin görevi ticaretten savunmaya, turizmden kültüre ve tarıma kadar her alandaki işlerin tümüyle önündeki engelleri kaldırmak, hukuki ve ahdi zemini tesis etmektir. Ancak iki ülkenin gerçek potansiyelini bilhassa ticaret ve yatırımlarda hayata geçirecek olan iş dünyamızın siz kıymetli mensuplarıdır.

        "İKİ ÜLKE DÜNYASININ BİRBİRİNİ TANIMASI ÖNEMLİ"

        İki ülke dünyasının birbirini tanıması büyük önem arz ediyor. Afrika kıtasına gerçekleştirdiğimiz tüm ziyaretlerde olduğu gibi aralarında en yetkin firmaların temsilcilerin olduğu kalabalık bir işadamı heyeti katılıyor. Aynı ölçüde önem verdiğimiz diğer husus, Angolalı işadamlarının Türkiye'yi tanıması, ülkemizdeki yatırım fırsatlarını görmesidir.

        İnşallah vize meselesinde atacağımız yeni adımlarla bunun için gerekli zemini oluşturacağız. Burada bir üzüntümü belirtmek istiyorum. G-20 üyesi Türkiye ile Güney Afrika'nın yükselen yıldızı olan Angola ile ilişkilerinde geç kalması her iki ülke için kayıptır. Sayın Cumhurbaşkanının ülkemizi ziyaretiyle bu yönüyle tarihi bir adım attık. 250 milyon dolar düzeyinde seyreden ticari potansiyelimizi 500 milyon dolara çıkarma kararı aldık.

        İkinci tur müzakereleri tamamlanan çifte vergilendirmenin önlenmesi anlaşmasının bir an önce imzalanacağına inanıyorum. Türkiye olarak Afrika kıtasıyla yakın işbirliğimize büyük önem, anlam atfediyoruz. Karşılıklı saygıyı elden bırakmadan ilişkilerimizi ilerlemeyi arzu ediyoruz. Afrika kıtasıyla hiçbir ayrım yapmadan işbirliğimizi güçlendirmemizin mücadelesini verdik.

        "ÜLKEMİZİN GÜÇLÜ SAĞLIK ALTYAPISINDAN İSTİFADE EDEN AFRİKALILAR ARTIYOR"

        2005 yılında başlattığımız Afrika açılımı, kıtayla olan kadim dostluğumuzun perçinlenmesini sağladı. Ankara'daki Afrika Büyükelçiliklerin sayısı 2021'de 37'ye yükseldi. Beşeri münasebetlerimizin de gün geçtikçe güçlendiğini görüyoruz. Afrikalı misafirimiz her yıl artan sayıda yaz tatilini Türkiye'de geçirmeye başladılar. Ülkemizin güçlü sağlık altyapısından istifade eden Afrikalıların oranında ciddi artışlar yaşanıyor.

        Koronavirüs salgınıyla beraber kaliteli ve erişebilir sağlık hizmetinin ne kadar önemli olduğunu gördük. Angolalı dostlarımızın da ülkemizin sunduğu kaliteli sağlık hizmetlerinden istifade edeceğine inanıyorum. Bugün ikili ilişkilerimizde sayın Başkan'a Angola'da kaliteli, nitelikli hastaneler yapabiliriz. Üniversite aynı şekilde yapabiliriz. Süratle iş adamlarımız bunları yapmaya muktedirdir dedik. Salgının zirvesi diyebileceğimiz 2020 yılında birçok G-20 ülkesi havlu atarken yüzde 1,8 olarak en çok büyüyen ikinci ülke olduk.

        İnşallah 2021'i yüzde 9'luk bir büyüme ile tamamlamayı öngörüyoruz. İHA teknolojilerinde dünyanın en başarılı üç ülkesi arasındayız. Dünyada kendi savaş gemisini tasarlayan, inşa eden ve idamesini yapabilen 10 ülke içinde yer alıyoruz. Kara ve deniz araçlarında dost ve müttefik ülkelerin de ihtiyaçlarını karşılıyoruz. Şu an dünyanın ilk 100 savunma şirketi listesinde 7 firmamız bulunuyor. Önümüzdeki yıl yeni tip denizaltılarımızı hizmete almayı planlıyoruz.

        "TÜRKİYE DOSTLUK ELİNİ AFRİKA'YA UZATMAYA DEVAM EDİYOR"

        TİKA, Afad, Yurt Dışı Türkler Birliği, Türk Kızılayı, Diyanet Vakfı, Türkiye Maarif Vakfımız da Türkiye'nin dostluk elini Afrika'ya uzatmaya devam ediyor. 50'yi aşkın Afrika ülkesinden 5 bin öğrenci lisans, yüksek lisans ve doktora seviyesinde eğitim alıyor. THY kıtada 41 ülkede 61 noktaya sefer düzenliyor. Bankacılık sektöründe işbirliğinin geliştirilmesi, ticari akımların dolaysız gerçekleştirilmesi yeni yatırımların önünü açacaktır.

        Türk müteahhitlik firmaları Angola'da 809 milyar değerinde 5 projeyi gerçekleştirmiştir. Geçen sene kendi sismik arama ve derin sondaj gemilerimizle yaptığımız çalışmalar neticesinde Karadeniz'de 540 milyar metreküplük keşfi gerçekleştirdik. Doğalgazın yaygın kullanımı, hanelere ulaştırmamasında da başarı hikayesi yazdık. 81 vilayetimizin tamamını, 55 milyon vatandaşımızı doğalgazın konforuyla tanıştırdık.

        Angola hükümetinin ve iş dünyasının da kazan kazan anlayışıyla hareket eden Türk yatırımcılarına her türlü kolaylığı sağlayacağına inanıyorum. Yöneticiler olarak daima sizlerin yanında olduğunu bilmemizi istiyorum. Bir kez daha Türkiye-Angola İş Forumu'nun düzenlemesinde emeği geçenlere teşekkür ediyorum."

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ