Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Enerji Son dakika... Cumhurbaşkanı Erdoğan müjdeyi açıkladı: 135 milyar metreküplük doğalgaz... - Haberler - Enerji Haberleri

        Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasında, Filyos Limanı ile ilgili, "2023 hedeflerimiz arasında yer alan, ülkemizi dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına çıkarma projemizin önemli altyapılarından biridir." ifadesini kullanarak, "Yıl sonunda 200 milyar dolarlık ihracat rakamına ulaşmanın ışığını görmeye başladık." dedi.

        135 MİLYAR METREKÜPLÜK YENİ BİR DOĞAL GAZ KEŞFİ

        "Fatih Sondaj Gemimiz, Sakarya gaz sahasındaki Amasra -1 kuyusunda 135 milyar metreküplük yeni bir doğal gaz keşfi daha yaptı." müjdesini veren Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Karadeniz'deki toplam gaz keşfimiz 540 milyar metreküpe ulaştı." şeklinde konuştu.

        REKLAM

        Erdoğan, "Amasra-1 kuyusunun çevresindeki sondajlama çalışmalarımız sürüyor. İnşallah bu bölgeden yeni müjdeli haberler bekliyoruz." ifadesini kullandı.

        "Denizdeki doğal gazı karaya üç etapta çıkarmayı planlıyoruz." diyen Erdoğan, şöyle devam etti:

        "Birinci aşama deniz tabanında kurulacak doğal gaz üretim sistemleridir. İkinci aşama karada doğal gazı işleyecek ve kullanıma hazır hale getirecek tesistir. Üçüncü aşama ise denizdeki sistemle, karadaki tesis arasındaki bağlantıyı sağlayacak boru hattıdır."

        4 BİN MEGAVATLIK YENİLENEBİLİR ENERJİ YATIRIMI

        Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bu yıl 2 bin megavatı güneş ve 2 bin megavatı rüzgar olmak üzere toplam 4 bin megavatlık yenilenebilir enerji yatırımını harekete geçirmiş olacağız." dedi.

        Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmalarından öne çıkan başlıklar şöyle:

        "BU CAMİ MEDENİYET ESERİ OLARAK FARKLI BİR ZENGİNLİK KATACAK"

        "Kıymetli Zonguldaklılar, değerli misafirler, sizleri en kalbi duygularımla, muhabbetle selamlıyorum. Bugün Zonguldak'ta bir araya gelmiş bulunuyoruz. Cuma namazını hemen akabinde açılışını yaptığımız Uzun Mehmet Camii'nde kıldık. Bu camimizin şehrimize kazandırdığı mehabet önemli bir medeniyet eseri olarak Zonguldak'ımıza farklı bir zenginlik kazandıracaktır. Buradan Zonguldak Belediyemize, süreci yakından takip ettiği için teşekkür ediyor, belediyemizi de ziyaret etmek suretiyle şehrimizde yapılan hizmetleri, projeleri dinleme imkanını bulduk. Denizkurdu 2021 tatbikatına bağlanarak kahraman askerlerimize başarılar diledik.

        REKLAM

        "AVRUPA'NIN EN BÜYÜK TESİSLERİNİN AÇILIŞ HEYECANINI YAŞADIK"

        Denizkurdu sayesinde denizlerimizdeki harekat kabiliyetimizi görme ve geliştirme imkanı elde ediyoruz. Barbaros, Turgut Reis, Seydi Ali Reis, Oruç Reislerin torunlarının daha nice zaferlere imza atacaklarına inanıyoruz.Kendi alanında Avrupa'nın en büyük tesisleri olan maske fabrikasının açılış heyecanını yaşadık. Koca Yusuf adı verilen burada Türk biomaskesiyle Türk polisine sunulan tam ve yarı gaz maskeleri de burada üretilecek. İhracat şampiyonu bu fabrikamızın şehrimize kazandırılması, iki sahibini de ayrı ayrı tebrik ediyorum.

        "FİLYOS LİMANIMIZ NİHAYET HAYATA GEÇTİ"

        Şimdi tarihi ana şahitlik etmek üzere Filyos'tayız. Heyecanlıyız. Bu eser 10 yıllık değil 20 yıllık değil 150 yıl, ta Sultan Abdulhamid'e dayanıyor. O günden bugüne ihmallerle geldi dayandı. Buraya gelmeden önce limanı ve gaz işleme tesislerimizin inşa edileceği alanı gezdik, sunumları dinledik, büyük tonajlı gemilerin yükleme ve boşaltma yapabileceği ticaret ve sanayi alanı olan Filyos Limanı nihayet hayata geçti.

        "ARTIK BURADAN DÜNYAYA AÇILMA ŞANSINI YAKALAYACAĞIZ"

        REKLAM

        Mendireği ile limanı ile aynı anda 13 gemiyi, tanker hariç alabilecek durumda. 13 gemi buraya yanaşabilecek durumda. Gayet yüksek bir derinliğe sahip bu limanımız Türkiye'nin en büyük limanı konumunda. Bu da şu anda Batı Karadeniz'de yerini görüyorsunuz gayet muhteşem mendireği ile olsun, iç dış yanaşma alanlarıyla olsun Batı Karadeniz'de böyle güzel bir limana Zonguldak'ımızın sahip olması demek artık buradan dünyaya açılma şansını Zonguldak'ta yakalayacağız. Bu liman aynı zamanda 2023 hedefimizde dünyayı ilk 10 ekonomiye çıkarmanın önemli altyapılarından biridir.

        "İHRACATIMIZ BİR ÖNCEKİ YILIN AYNI DÖNEMİNE GÖRE YÜZDE 38 ARTTI"

        Laf ola beri gele yok, icraat, icraat, icraat. Filyos yılda 25 milyon tonluk kapasitesiyle ihracatımıza çok önemli katkı sağlayacaktır. Yatırım, istihdam, üretim, ihracat. Bütün bunların hepsinin temerküz edeceği yer burası. İlk çeyrek büyüme rakamlarımız, ardından Mayıs ihracat rakamlarımız yeni rekorlarla açıklandı. Yüzde 7'nin devam edeceğinin ispatı Mayıs ayında gerçekleşen ihracattır. Bay Kemal bu rakamları iyi takip et. Yılın ilk 5 ayındaki ihracat rakamımız, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 38 artmıştır. İhracatın ithalatı karşılama oranının yüzde 80'ler düzeyinde gerçekleşmesi yakaladığımız ivmenin sağlıklı ve kalıcı olduğunu gösteriyor.

        "FİLYOS LİMANI KARADENİZ'İN ÇIKIŞ KAPISI OLACAKTIR"

        Enflasyondaki düşüşün sürmesi de başka sevindirici haberdir. Artan ihracatı bakımından kritik öneme sahip şu Filyos Limanı Türkiye yanında tüm Doğu Avrupa'nın konteyner, dökme, kuru yük ticareti hacmine sahiptir. Üst yapı, ekipman ve işletme süreçleri yap, işlet, devlet modeliyle hayata geçecektir. Bunu herkes bilmez, bunu bizim ekibimiz bilir. Karadeniz'in çıkış kapısı olacak Filyos Limanı hem Marmara limanlarının, boğazların yükünü hafifletecek Orta Asya ve Karadeniz kaynaklı dış ticaretin demiryoluyla güneye ve Ortadoğu'ya ulaşmasını sağlayacaktır. Limanın inşasında emeği geçen bakanlığımızdan, yüklenici firmaya, mühendisinden işçisine herkesi tebrik ediyorum.

        "30 MİLYON NÜFUS VE 80 MİLYAR DOLARLIK EKONOMİYE ERİŞİM İMKANI"

        Filyos Limanı aslında Filyos Vadisi Projesi'nin parçasıdır. Endüstri bölgesi, limanı, demiryolu ve ulaşım imkanlarıyla Filyos Vadisi ulusal ve uluslararası yatırımcılara entegre sanayi kompleksi sunuyor. Milli teknoloji hamlesi vizyonu ışığında yüksek katma değerli üretimin arttırılması, verimliliğin yükseltilmesi için sanayi ve teknoloji yatırımlarımıza devam ediyoruz.Filyos Vadisi'nin göbeğinde yer alan 600 hektarlık alana sahip Türkiye'nin ilk mega endüstri bölgesi olan Filyos Endüstri Bölgesi'ni bu vizyonla ilan ettik. Bölge 30 milyon nüfus ve 80 milyar dolarlık ekonomiye erişim imkanı sağlıyor. Havalimanı, demiryolu, karayolu bağlantılarına sahip muazzam bir lojistik fırsatı içerisinde barındırıyor. Büyük yatırımcıları bölgeye çekerek iç piyasa talebinin karşılanması, dış ticaret açığının azalması konusunda çalışacak. Özel sektörün liderliğinde profesyonel bir şekilde faaliyetine başladı. Endüstri bölgesi orta, yüksek ve yüksek teknoloji odaklı yatırımlara ev sahipliği yapacak. İnşallah önümüzdeki dönemde bölgenin ve Türkiye'nin üretim, ihracat, istihdamına çok önemli bir katkı sunacak.

        "ACABA KİM NE DER YOK", 'BİZ NE DERİZ' VAR"

        REKLAM

        Bu bölgenin stratejik özelliğini arttıran bir diğer husus da, evet biliyorum heyecanla bekliyorsunuz. Karadeniz'deki Sakarya gaz sahasında tespit ettiğimiz doğalgazın kara bağlantılı ve işleme tesisine ev sahipliği yapacak olmasıdır. Fatih sondaj gemiz geçtiğimiz yıl toplamda 405 milyar metreküplük doğalgaz rezervi keşfetti. Biz yıllar yılı kiralama usulü bu işleri yapıyorduk ama şimdi kiralama usulü geride kaldı. Şimdi kendi gemilerimizle sismik araştırmalarını hem de sondaj araştırma çalışmalarını yapıyoruz. Bütün bunları yaparken 'acaba kim ne der' yok, ya 'biz ne deriz' var. Karar bizim.

        "FATİH SONDAJ GEMİMİZ 135 MİLYAR METREKÜPLÜK YENİ BİR DOĞALGAZ KEŞFİ DAHA YAPTI"

        Şimdi yeni bir müjdeyi paylaşıyoruz. Heyecanlıyım. Fatih Sondaj Gemimiz Amasra 1 kuyusunda 135 milyar metreküplük yeni bir doğalgaz keşfi daha yaptı, hayırlı olsun. Karadeniz gazını 2023'te kullanıma sunmak için arkadaşlarımız gece gündüz çalışıyor. Filyos'taki tesisi de hızla tamamlayarak hem deniz hem karada bu işi bir an önce bitirmekte kararlıyız. Türkiye'yi en büyük cari açık kalemi olan enerji ithalatından kurtararak kalkınma hamlemiz en büyük hedefimizdir. Denizdeki doğalgazı karaya üç etapta çıkarmayı planlıyoruz. Birinci deniz tabanında kurulacak doğalgaz üretim sistemleri. Karada doğalgazı işleyecek, kullanıma hazır hale getirecek tesis. Üçüncü aşama denizdeki sistemle karadaki tesis arasındaki bağlantıyı sağlayacak boru hattıdır.

        "YENİ SAHALARA AÇILACAĞIZ"

        Bu aşamaya kadar karada ve denizde yapılan her işte her yatırım, her çalışma milli ekonomimize ilave katkı sağlayacaktır. İlk etapta 10 kuyunun sondajını ve tamamlama işlemini bitirecek ardından yeni sahalara açılacağız. Deniz ve karadaki doğalgaz arama faaliyetlerinde geldiğimiz yer dikkatli, sabırlı, azimli çalışmaların ürünüdür. Nice sıkıntı, tuzak, sabotaj, ihanetlere göğüs gererek baş koyduğumuz bu yolda adım adım ilerledik. Ecdadımız Fatih gemileri karadan yürütmüştü, biz de sinsi ayak oyunlarını, ekonomik engeli aşarak ülkemizi 2023'ün eşiğine getirdik. Temelini attığımız doğalgaz kara bağlantı ve işleme tesisinin bir an önce tamamlanması ümidiyle şimdiden ülkemize ve milletimize hayırlı olmasını diliyorum. Tüm aşamalarda emeği geçen, katkısı olan herkese ülkem ve milletim adına şükranlarımı sunuyorum.

        "4 BİN MEGAVATLIK YENİLENEBİLİR ENERJİ YATIRIMINI HAREKETE GEÇİRMİŞ OLACAĞIZ"

        REKLAM

        Diyarbakır ve Kırklareli'deki üç kuyuda yeni petrol keşfi yapmıştık. Son 3 yılda günlük petrol üretimimizi 61 bin varile çıkardık. Yenilenebilir enerji kaynak alanlarını, güneş ve rüzgar enerjisi üretimini her geçen yıl arttırıyoruz. 96 bin megavatın 61 bin megawatını yerli enerji olarak hallettik. İthal kaynaklara dayalı kurulu gücümüz ise 35 bin megawat civarındadır. Halihazırda 1000 megavatlık güneş enerjisiyle ilgili yatırım sürecini tamamladık. Bu yıl toplamda 4 bin megavatlık yenilenebilir enerji yatırımını harekete geçirmiş olacağız. Akkuyu Santrali'nin 3. temel atma törenini Rusya Devlet Başkanı Sayın Putin ile gerçekleştirdik. Her alanda olduğu gibi enerjide de çalışmaya, üretmeye, gelecek nesillere eser bırakmaya devam edeceğiz.

        "ARTIK BATI KAREDENİZ'DE YENİ BİR DÖNEM BAŞLIYOR"

        Kamil odur ki, koya dünyada bir eser, eseri olmayanın yerinde yeller eser... Biz eser ve hizmet siyasetiyle 19 yıldır milletimizin emrinde gece gündüz çalışıyoruz. Yaptığımız işlerin şahidi bizatihi milletimizin ta kendisidir. Demokrasi ve özgürlükleri toplumun her kesimine yayan yönetim anlayışının sahipleri olarak kalkınma atılımlarımızı da 81 vilayetini kapsayacak şekilde genişlettik. Filyos'u ülkemizin kara, demir, hava yollarına bağlayacak ulaştırma altyapıları tüm bölgede hizmet verecektir. Artık Batı Karadeniz'de yeni bir dönem başlıyor. Zonguldak, Karabük, Bartın ve bölgedeki diğer şehirlerde yaşayan kardeşlerimiz daha çok istifade edeceklerdir.

        "ÜLKEMİZ YAVUZ, FATİH VE KANUNİ İSİMLERİNİ TAŞIYAN ÜÇ SONDAJ GEMİSİNE SAHİPTİR"

        Ülkemizi terör örgütleri ve bölgesindeki kriz merkezleri üzerinden köşeye sıkıştırdığını, hedeflerinden uzaklaştırdığını sananlara cevabımız işte burada açılışını yaptığımız, temelini attığımız tesisler, müjdesini paylaştığımız haberlerdir. Ülkemizle birlikte tüm dostlarımızın da sevinçle takip ettiğine inandığım açılış ve temel atma törenlerimize geçiyorum. Kanuni sondaj gemimizle bağlantımızı gerçekleştiriyoruz. Ülkemiz Yavuz, Fatih ve Kanuni isimlerini taşıyan üç derin sondaj gemilerine sahiptir. Maşallah Fatih gemimiz halen Türk Ali 2 kuyusunda sondaja devam ediyor. Kanuni gemimiz Fatih gemimizin doğalgaz keşfettiği kuyularda üretim için gereken testleri ve tamamlama faaliyetlerini yürütecek. Akdeniz'de görev yapan Yavuz gemimize geçmeden önce Cem Erdem Bey'i şöyle bir dinleyelim. Cem Bey buyur bakalım."

        REKLAM

        CEM ERDEM: Sayın Cumhurbaşkanım, şu anda Kanuni sondaj gemimizle Karadeniz'de Türkali 2 lokasyonunda sondaj ekipmanlarımızın testlerini sürdürüyoruz. Saygılarımla arz ederim.

        CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN: Cem Bey bütün Türkiye sizleri dinliyor. Yavuz gemimiz ise Taşucu Limanı'nda bakımda inşallah o da yakında faaliyet sahasına dönüp sondaja başlayacak.

        MELİHAN BİLGİN: Sayın Cumhurbaşkanım kara işleme tesislerinin temel atma töreni için hazırız, arz ederim.

        CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN: Ben de çok çok teşekkür ediyorum. Aynı şekilde sizleri de tüm ülkemiz dinledi, dinliyor. İkinci bağlantımız da Filyos Doğalgaz Kara Bağlantısı ve Gaz İşleme Tesisi Temel Atma Töreni'ydi.

        Bu tesisin inşası gazın karaya ulaşacağı 2023'e kadar tamamlanacaktır. Bu tesisin ülkemize ve milletimize hayırlı olmasını diliyorum. Son olarak da inşallah Filyos Limanımızın açılışını yapıyoruz. Şimdi buradan talimatı veriyoruz ve temel atma törenine geçiyoruz. Gerek Deniz Operasyonları Dairesi Başkanımız Cem Erdem'le gerek Melihan Bilgin ve ekibiyle. Miskerleri çalıştırabiliriz. Ya Allah bismillah. Hayırlı uğurlu olsun. Şimdi de son olarak Filyos Limanımızın açılışını yapıyoruz. Tüm emeği geçen kardeşlerime şahsım, milletim adına, çok çok teşekkür ediyorum. Rabbim yâr, yardımcımız olsun. İnşallah tüm bu petrol kuyularından, doğalgaz kuyularından da bereketli inşallah neticeler almayı Rabbim bizlere nasip etsin. Filyos Limanı'na 2 milyar 223 milyon liralık bir yatırım yapılmıştır. Doğu'da Trabzon, güneyde Mersin, Batı'da İzmir Çandarlı limanlarını kuzeydeki Filyos'la tamamlayarak ülkemizin dört bir yanını kuşatmış oluyoruz. Bu liman aynı anda 13 gemiye hizmet verebilecek kapasitesiyle gerçekten önemli kuru yük, konteynır ve kargo merkezi olacaktır."

        CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN İLK MÜJDEYİ GEÇEN SENE VERMİŞTİ

        Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 17 Ekim 2020'de Zonguldak'ta Fatih sondaj gemisinde yaptığı açıklamada Karadeniz'de bulunan doğalgaz rezervinin 320'den 405 milyar metreküpe yükseldiğini duyurmuştu. Bunun yanında "Doğu Akdeniz'de adil bir tutum takınmaz ise bu durum artık Avrupa Birliği'nin sonunun geldiğinin resmen ilanı olacaktır" açıklamasında bulunmutu.

        TÜRKİYE DOĞAL GAZA HER YIL 13-15 MİLYAR DOLAR ARASINDA PARA ÖDÜYOR

        Türkiye her yıl 45 milyar metreküp doğal gaz ithal ediyor. Türkiye'nin toplam kullandığı doğal gazın yüzde 98'i yurt dışından ithal ediliyor. Her yıl bunun Türkiye'ye faturası 13-15 milyar dolar arasında değişiyor. Dünyada son olarak 21 Aralık 2020'de Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde 109 milyar metreküplük doğal gaz rezervi bulundu. Çin'in PetroChina Şirketi’nin Sincan Şubesi Genel Müdürü Huo Cin, gaz keşif alanının, havzanın güneyinde 156 kilometrekarelik bir alanı kapladığını, rezervden günlük 610 bin metreküp doğal gaz ve 106,3 metreküp ham petrol çıkarmayı beklediklerini kaydetti. Dünyanın en büyük enerji tüketicisi olan Çin'in kuzeybatısındaki Uygur bölgesi, petrolün yanı sıra altın, platin, gümüş, uranyum ve kömür başta olmak üzere çok sayıda yer altı kaynağına sahip bulunuyor. PetroChina, Ekim 2019'da da özerk bölgenin güneyinde yaptığı arama çalışmalarında 115,3 milyar metreküplük doğal gaz rezervi bulmuştu.

        DOĞALGAZ REZERVİNİN ÜLKELERE GÖRE DAĞILIMI

        2019 YILI DÜNYA DOĞALGAZ REZERVİNİN ÜLKELERE GÖRE DAĞILIMI VE TOPLAM REZERV

         'Karadeniz'de doğalgaz keşfettik'
        'Karadeniz'de doğalgaz keşfettik' Haberi Görüntüle
        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ