Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Fed kritik faiz kararını açıkladı - Para Haberleri

        Fed Açık Piyasa Komitesi (FOMC) yılın ikinci faiz kararını açıkladı. Buna göre FOMC politika faizini 25 baz puan artırarak yüzde 4.75-5 aralığına çekti. Böylece politika faizi son 16 yılın en yüksek seviyesine çıktı.

        Beklentilere paralel bir karar alan FOMC şubat ayında 25 baz puan, aralık ayında ise 50 baz puanlık faiz artırımlarına gitmişti. Daha önceki 4 toplantıda ise 75'er baz puanlık faiz artırımı kararı almıştı. Son kararla beraber son 9 toplantıda toplamda politika faizini 475 baz puan artırmış oldu. ABD'de Silicon Valley Bank ve Signature Bank'in iflasıyla yaşanan son bankacılık krizi Fed'in kararını daha kritik hale getirmişti.

        SON GELİŞMELER BASKI YARATABİLİR

        FOMC tarafından yayımlanan karar metninde "Son gelişmelerin hanehalkı ve işletmeler için daha sıkı kredi koşullarına neden olması ve ekonomik aktivite, işe alımlar ile enflasyon üzerinde baskı oluşturması muhtemeldir. Bu etkilerin boyutu henüz belirsizdir" ifadeleri yer aldı.

        ARTIRIM MESAJI YUMUŞADI

        Komitenin yüzde 2'lik enflasyon hedefine ulaşmak için zaman içerisinde para politikasında biraz ek sıkılaşma gerekebileceğini öngördüğü belirtildi. Şubat ayındaki karar metninde 'devam eden artırımların gerekeceği' belirtilmişti. Dolayısıyla bu metin ilk anda piyasalar tarafından daha güvercin ve sıkılaşmanın sonuna yaklaşıldığı şeklinde yorumlandı.

        Açıklamada ayrıca "Hedeflerine ulaşılmasını engelleyebilecek risklerin ortaya çıkması halinde, Komite para politikası duruşunu uygun şekilde ayarlamaya hazır olacaktır" ifadelerine yer verildi.

        ENFLASYON TAHMİNİNDE ARTIŞ

        Ekonomiye ilişkin tahminlerini de açıklayan Fed, federal fon oranına ilişkin tahminlerinde bu yıl için değişikliğe gitmedi. Federal fon oranına ilişkin tahminler bu yıl sonu için yüzde 5.1'de bırakılırken, 2024 yılı için yüzde 4.1'den yüzde 4.3'e çıkarıldı. Banka, federal fon oranına ilişkin tahminini 2025 yılı için de yüzde 3.1 olarak korudu. Uzun dönem ortalama faiz beklentisi ise yüzde 2,5'te tutuldu.

        Bankanın enflasyon tahminleri ise bu yıl için yüzde 3.1'den yüzde 3.3'e çıkarılırken, 2024 için yüzde 2.5 ve 2025 yılı için yüzde 2.1 olarak korundu.

        'MEVDUATLAR GÜVENDE'

        Karar sonrası açıklamalarda bulunan Fed Başkanı Jerome Powell son zamanlarda küçük bankalar için ciddi zorlukların ortaya çıktığını belirtti. ABD bankalarında mevduatların güvende olduğunu belirten Powell "Programlarımız bankaların olağanüstü fonlama ihtiyaçlarını karşılamaktadır" dedi.

        Powell enflasyonun halen çok yüksek, işgücü piyasasının ise sıkı olduğunu ifade etti.

        BU YIL FAİZ İNDİRİMİ BEKLENTİSİ YOK

        Fed'in bankacılık sistemini güçlendirmek için önemli adımlar attığını belirten Powell "Banka krizinin hafif etkileri olabilir. Ayrıca kredi koşulları da önemli ölçüde sıkılaşabilir" diye konuştu. Sıkılaşan kredi koşullarının faiz artırımlarının yerini alabileceğini belirten Powell Fed üyelerinin bu yıl faiz indirimi beklentisinin olmadığını söyledi.

        DOLAR GERİLEDİ ALTIN YÜKSELDİ

        Kararın açıklanmasının ardından ilk anda doların ana para birimleri karşısındaki performansını gösteren dolar endeksi 103.1'den 102.1'e geriledi. Euro/dolar ise 1.079'dan 1.093'e yükseldi.

        Altının ons fiyatı da dolardaki zayıflamayla 1.946 dolardan 1.976 dolara çıktı.

        Powell'ın bu yıl faiz indirimi beklemediklerine yönelik açıklaması sonrası ise dolar endeksi 102.2'nin üzerine çıktı. Euro/dolar 1.09'un altına, altının ons fiyatı ise 1.965 dolara çekildi.

        Dolar/TL'de ise önemli bir hareket yaşanmadı. Kur 19.03 civarındaki seyrini sürdürdü.

        ÖNERİLEN VİDEO
        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ