Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Son dakika haberi Berberoğlu kararı TBMM'de okundu
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) hak ihlali hükmü sonrası mahkemece yeniden yargılama kararı verilen CHP'li Enis Berberoğlu kararı TBMM'de okundu. Böylece Berberoğlu yeniden milletvekili oldu.

        BERBEROĞLU KARARINA İLK YORUM

        CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da yaptığı açıklamada, "Parlamentoya dönmesi memnuniyet verici. Adalet açısından zaten bu gerekiyordu. Sürece baktığımızda sayın Berberoğlu beraatla müebbet arasında yargılandı. Düşünün bazı mahkemeler beraat, bazı mahkemeler müebbet cezası verdi. Nasıl bir yargı, nasıl bir anlayış, nasıl bir etkilenme. Politik gücü de görüyoruz, ama adaleti de görüyoruz.

        Mutluyum sevinçliyim. Sonuçta galip olan adalet. Ama Türkiye adına üzülüyorum. Bir gelenek de oluşturdu aslında. Bir milletvekilliğin düşmesi tekrar parlamentoya gelmesi. Anayasa Mahkemesi'nin tekrar toplanması. Anayasa Mahkemesi kararlarının sadece yargıyı değil parlamentoyu, idareyi bağlaması hatırlatıldı. Keşke bu süreç yaşanmasaydı, Enis Bey de bu acıları yaşamasaydı" ifadelerini kullandı.

        "HERKES HAYATINDAN MEMNUN DEĞİL"

        Kılıçdaroğlu ayrıca bir gazetecinin 'Dün işsizlik rakamları açıklandı. Bununla birlikte düşüş yaşandığı belirtildi. Önceki gün de CHP'li bir Meclis üyesi, Kartepe Belediyesi'nde maalesef yaşadığı işsizlik ve ekonomik sebeplerle hayatına son verdi. Bununla ilgili neler söylemek istersiniz" sorusuna karşılık olarak şu yanıtı verdi:

        "Bolu'da az önce sivil toplum örgütleri ve muhtarlarla beraber olduk. Esnafı da gezdik. Sizler de tanığısınız. Herkes aslında hayatından memnun değil. Çok büyük sıkıntılar, acılar var. İçeride soru sorulduğu zaman bütün bu acılar bir şekilde dile getiriliyor. Kırtasiye satandan muhtarına, ticaret sanayi odasından esnafına kadar herkes sorun yaşıyor. Sorunların çözülemediğini de görüyor. Ben onlara Türkiye'nin çözülmeyecek sorunu olmadığı garantisini verdim. Türkiye'de yargının bir anayasal güvencesi var, o güvenceyi hissedemeyen yargı var. Devletin atadığı memurlar var. O memurlar 'işsizliği az gösterin, enflasyonu düşük gösterin' talimatları alıyorlar, gereğini yerine getiriyorlar. Bu memlekette 10 milyonu aşkın işsiz var. Çözüm üretmesi gereken devleti yönetenlerdir. Devleti yönetenler var olan sorunların çözümleriyle ilgilenmiyorlar, onların bütün derdi muhalefet. Nasıl muhalefetin gerçekleri dile getiremez diye düşünüyorlar. Bunlar kısa sürede aşılacak, demokratik yollarla, dostlarımızla beraber aşılacak. Herkesin evinde aşın, işin, huzurun olduğu Türkiye'yi yeniden inşa edeceğiz."

        YENİDEN YARGILAMA KARARI VERİLMİŞTİ

        Enis Berberoğlu, MİT TIR'larının durdurulması görüntülerini eski Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar'a verdiği iddiasıyla "Devletin güvenliği, iç veya dış siyasal yararları bakımından niteliği itibarıyla gizli kalması gereken bilgileri açıklamak" suçundan 5 yıl 10 ay hapis cezası Yargıtay 16. Ceza Dairesi'nde 20 eylül 2018'de onanmıştı. Onama üzerine milletvekilliği düşürülen Enis Berberoğlu, Anayasa Mahkemesi'ne başvurmuş ve Berberoğlu hakkında yeniden yargılama kararı verilmişti.

        REKLAM

        BERBEROĞLU İKİNCİ KEZ AYM'YE BAŞVURMUŞTU

        Kararı değerlendiren İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi ise "yerindelik denetimi kapsamında kaldığı" gerekçesiyle yeniden yargılamaya yer olmadığına karar vermişti. Enis Berberoğlu ise avukatları aracılığıyla bir üst mahkeme olan İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi'ne itiraz dilekçesi sunmuştu. İtirazı değerlendiren İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi de itiraza ilişkin karar verilmesine yer olmadığına hükmetmişti.

        Mahkeme kararında, "yeniden yargılama ile ilgili ve müteakip işlemlere ilişkin kararı vermekle görevli mahkemenin ihlal kararının kaynağı olan İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesi olduğu değerlendirilerek, Anayasa Mahkemesi'nin ihlalin giderilmesine ilişkin görevin İstanbul Bölge Mahkemesi 2. Ceza Dairesi olduğu kanaatine varılarak ve mahkememizin değişik iş talebi olarak geldiği ve görevsizliğe ilişkin mahkememizce gözönünde bulundurularak vaki itiraz hakkında karar verilmesine yer olmadığına" ifadelerine yer verilmişti.

        Bunun üzerine Berberoğlu'nun avukatları, ikinci kez Anayasa Mahkemesine başvurmuştu.

        KARAR MECLİS'E GELDİ

        Hakkında yeniden yargılama kararı verilen Enis Berberoğlu kararı TBMM'de okundu. Kararın okunmasıyla birlikte Berberoğlu yeniden CHP milletvekili oldu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ