Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Eğitim Son dakika: Melih Bulu'nun yerine, yardımcısı Prof. Naci İnci vekaleten atandı! Boğaziçi Üniversitesi
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Melih Bulu, Resmi Gazete'de yayımlanan karar ile görevden alındı. Atandığı günden bu yana Boğaziçili akademisyenlerin ve öğrencilerin protestolarına hedef olan Bulu, hakkındaki eleştirilere verdiği yanıtlarla da gündem olmuştu. İntihal suçlamalarını “Bütün dert tırnak içine almamış olmam. Bizim önümüzde böyle yapılacak diye bir format da yoktu” sözleriyle yanıtlayan Bulu, iktidara yakın olduğuna yönelik eleştirilere karşılık olarak da “Siyasete CHP’de başladım” demişti. Bulu’nun Metallica dinlediğini söylemesi de sosyal medyada çokça konuşulmuştu. Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğüne vekaleten Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Mehmet Naci İnci atandı.

         Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Melih Bulu, görevden alındı
        Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Melih Bulu, görevden alındı Haberi Görüntüle

        195 GÜN SONRA GÖREVDEN ALINDI

        Prof. Dr. Melih Bulu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 2 Ocak 2021 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan kararnamesi ile Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğü görevine getirilmişti.

        Bulu'nun göreve atanmasının ardından, rektörün seçimle belirlenmesini isteyen öğrenci ve akademisyenler Boğaziçi Üniversitesi'nde protesto gösterileri düzenlemeye başlamıştı. Aylardır süren protestoların ilk günlerinde istifayı düşünüp düşünmediği ile ilgili bir soruya "Asla istifayı düşünmüyorum. Başta bu krizin 6 ay içinde biteceğini öngörmüştüm, öyle de olacak" yanıtını veren Bulu, 7 aya kalmadan 195 gün sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından görevden alınmış oldu.

        YÖK'TEN AÇIKLAMA

        YÖK'ten yapılan açıklamada, "Gece yapılan görevden alınma sonrasında YÖK olarak çok hızlı hareket edilerek, üniversite içerisinden bir öğretim üyesi vekaleten rektörlüğe atandıktan hemen sonra rektörlük adaylığı başvuru ilanına çıkıldı" denildi. YÖK, kendisine yapılan bütün rektörlük başvurularını alfabetik sıra ile bir dosya halinde cumhurbaşkanına sunacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan da başvurular arasından bir ismi rektör olarak atayacak.

        PROF. DR. NACİ İNCİ KİMDİR?

        Prof. Dr. Naci İnci, 1987'de Marmara Üniversitesinden fizik dalında lisans derecesini, 1992’de ise fiber optik sensörler alanında İngiltere'deki Heriot-Watt Üniversitesi’nden doktora derecesini aldı.

        REKLAM

        Stanford Üniversitesi Elektrik Mühendisliği Bölümü'nde 1993–1994 yılları arasında optik haberleşme alanında doktora sonrası çalışmalar yapan İnci, 1994 senesinde Boğaziçi Üniversitesi Fizik Bölümü'nde yardımcı doçent, 1996'da ise doçent oldu.

        İnci, 1998–1999 yıllarında fiber optik sensörlerin endüstriyel uygulamaları üzerine Japonya'da Gunma Üniversitesi’nde konuk araştırmacı olarak çalışırken, 1999–2005 yılları arasında Sabancı Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesinde öğretim üyeliği yaptı, üniversitenin temel ve araştırma laboratuvarları ile diğer lisans ve lisansüstü programlarının kurulmasında görev aldı.

        Boğaziçi Üniversitesi Fizik Bölümü’ne 2005 profesör olan ve 2014–2018 döneminde bölüm başkanlığı yapan İnci, Almanya'daki Stuttgart Üniversitesi, Japonya'daki Gunma Üniversitesi, Norveç Teknik Üniversitesi ile İngiltere'deki Heriot-Watt Üniversitesinde konuk profesör olarak bulundu.

        Fiber optik, nano partiküller ve uygulamalarının fiziği, optik sensörler, kuantum optiği, kuantum bilişimi, kuantum kriptografisi konuları üzerine çalışan ve araştırmalar yürüten İnci'nin üniversite-sanayi ilişkilerinin geliştirilmesine yönelik katkıları kapsamında ise iki uluslararası patenti bulunuyor.

        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ