Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Son dakika DEPREM: Elazığ, Diyarbakır ve Malatya depremle sarsıldı!
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Elazığ'da 5,3 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Deprem çevre illerden de hissedildi.

        AFAD'dan yapılan açıklamaya göre, deprem Elazığ'ın merkezinde yerin 16 km derinliğinde meydana gelirken, Kandilli verilerine göre ise, Kavaktepe'de 5,6 büyüklüğünde ve yerin 6 km derinliğinde oluştu.

        AFAD'DAN AÇIKLAMA

        AFAD'dan deprem hakkında yapılan açıklamada, "Elazığdaki deprem sonrası büyüklükleri 1,1 ve 2,8 arasında değişen 14 artçı deprem meydana geldi" denilirken, depremin ardından enerji hatları, haberleşme, ulaştırma ve altyapı sistemlerinde hasar/kesinti meydana gelmediğini açıkladı.

        SOYLU'DAN AÇIKLAMA

        İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, yaptığı açıklamada, "Elazığ merkezde saat 09.37'de 5,3 büyüklüğünde, 15,94 km derinlikte bir deprem meydana geldi. Şu ana kadar olumsuz bir durum yok. Tüm ekiplerimiz sahada taramalarına devam ediyor. Bilgilendirmeye devam edeceğiz" dedi.

        Bakan Soylu yaptığı başka bir açıklamada ise, "Elazığ’da meydana gelen depremde 10.15 itibarıyla Valiliğimiz, il jandarma, emniyet, 112 acil çağrı, Elazığ Muhtarlar Koordinasyon Hattı ve AFAD’ın aramalarından elde ettiğimiz bilgi çerçevesinde herhangi bir can kaybı ve hasar ihbarı yoktur. Gelişmeleri açıklamaya devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

        "DURUMU CİDDİ OLAN VATANDAŞIMIZ BULUNMAMAKTA"

        Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da, "Elazığ merkezde gerçekleşen 5,3 büyüklüğündeki depremde can kaybı yaşanmaması sevindiricidir. Durumu ciddi olan bir vatandaşımız bulunmamaktadır. Bu yıl büyük zorlukları göğüsleyen Elazığlı hemşehrilerimize tekrar geçmiş olsun" açıklamasında bulundu.

        REKLAM

        ELAZIĞ VALİSİ'NDEN AÇIKLAMA

        Elazığ Valisi Erkaya Yırık "Depremde bir olumsuzluk tespiti olmamakla birlikte ekiplerimiz sahada çalışmalarını titizlikle yürütmektedirler" dedi.

        Elazığ Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları Habertürk TV'ye yaptığı açıklamada, "Şu ana kadar herhangi bir olumsuz bilgi yok. Ekiplerimiz sahada tespitlerini yapıyor" dedi.

        Harita

        NACİ GÖRÜR'DEN AÇIKLAMA

        Prof. Dr. Naci Görür, Elazığ'da meydana gelen deprem hakkında, "Dün Elazığ’da olan 4,1 büyüklükteki bir depremden sonra aynı bölgede bugün de 5,3 büyüklükte bir deprem oldu. Kanaatime göre, bu depremler muhtemelen Ocak 2020 büyük depreminin sonuçları. Bu yörede DAF zonunda kırılmamış irili ufaklı yerler kırılıp rahatlıyorlar. Geçmiş olsun" ifadelerini kullandı.

        PROF. BARIŞ: ARTÇI DEPREM, GAYET NORMAL

        Kocaeli Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Şerif Barış, "Bu depremin en büyük artçısı 5,8'e kadar olabilir demiştim. Bu gayet normal bir deprem olarak gözüküyor. 6,8'den büyük depremler artçı deprem olarak tanımlanır. Bu faya yakın kırılmayan faylar var. Artçı depremler bu fayların kırılmasıyla ilerleyen bir süreç" dedi.

        KANDİLLİ'DEN DEPREM AÇIKLAMASI

        Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü (KRDAE) Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, "Bu depremi 24 Ocak'ta Sivrice'de meydana gelen depremin artçısı olarak değerlendirebiliriz. Gecikmiş bir artçıdır." dedi.

        Prof. Dr. Özener, Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü'nde düzenlediği basın toplantısında, Elazığ Kavaktepe merkezde meydana gelen 5,3 büyüklüğündeki depreme ilişkin, "Bu depremi 24 Ocak'ta Sivrice'de meydana gelen depremin artçısı olarak değerlendirebiliriz. Gecikmiş bir artçıdır. Depremin derinliğini biz enstitü olarak 6 kilometre derinlikte olarak veriyoruz. Saat 13.00 itibarı ile toplam 14 artçı şok meydana geldi." dedi.

        2020 yılındaki depremlere bakıldığında bölgenin oldukça hareketli olduğuna dikkati çeken Özener, bölgedeki depremlere tarihsel açıdan bakıldığında can ve mal kaybına yol açan oldukça fazla deprem olduğu bilgisini verdi.

        "3 BİN 193 ADET DEPREM MEYDANA GELDİ"

        Prof. Dr. Özener, "Fay mekanizması çözümüne baktığımızda normal bileşeni olan bir faydan bahsediyoruz. Doğu Anadolu fay hattının karakterini yansıtan bir fay mekanizması. 24 Ocak 2020 yılında olan Sivrice-Elazığ depreminden sonra 50 kilometre mesafedeki alanda toplam 3 bin 193 adet deprem meydana geldi. 4'ten büyük artçılar ise 55 olarak gerçekleşti." diye konuştu.

        Özener, normal şartlarda artçı sarsıntıların birkaç hafta daha sürmesinin beklendiğini dile getirdi.

        "BU DEPREMİN MEYDANA GELDİĞİ YERDE BİLİNEN BİR FAY YOK"

        KRDAE Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Ali Pınar da deprem tahminlerinde tamamen faylara konsantre olunmaması gerektiğini belirterek, şunları ifade etti:

        "Bugünkü depreme baktığımızda bu depremin meydana geldiği yerde bilinen bir fay yok. Jeolojik çalışmalarda bu depreme önceden işaret olabilecek bir fay olmayan bir yerde meydana geldi. Bu, bize şunu hatırlatıyor, depremlerin özellikle orta büyüklükteki depremlerin çoğu gizli fay dediğimiz yerlerde meydana gelmektedir. Sadece Türkiye'de değil, dünyadaki fayların hemen hemen yarısının yeryüzünde hiçbir izi yoktur."

        Bölgesel Deprem-Tsunami İzleme ve Değerlendirme Merkezi (BDTİM) Müdürü Dr. Doğan Kalafat ise, "Bu deprem çok büyük bir deprem değil ancak yine de önümüzdeki saatlerde 4'ün üzerinde deprem olma olasılıkları vardır. O yüzden toplumumuzun bilinçli bir şekilde hareket etmesi, korkuya kapılmadan tedbir almalarında fayda var." dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ