Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Son dakika haberi Hazine'den enflasyon değerlendirmesi - İş-Yaşam Haberleri

        Kamu Maliyesi Raporu’nun ikincisini Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın internet sitesinde yayınladı. Raporda 2021 yılının ilk yarısında enflasyonist baskıların arttığına dikkat çekildi enflasyonla mücadele için 102.6 milyar TL'lik kamu gelirinden vazgeçildiği belirtildi.

        TÜKETİCİ ENFLASYONU ÜZERİNDE RİSK OLUŞTURMAYI SÜRDÜRÜYOR

        Yıllık tüketici enflasyonunun 2021 yılı Ağustos ayında yüzde 19.25 , üretici enflasyonunun da yüzde 45.52 seviyesine yükseldiği hatırlatıldı. Üretici enflasyonu ile tüketici enflasyonu arasındaki makasın açıldığı, bunun tüketici enflasyonu üzerinde risk oluşturmayı sürdürdüğü kaydedildi.

        REKLAM

        Maliye politikaları kanalıyla, enflasyonla mücadele kapsamında önemli adımlar atıldığı aktarıldı. ''Yönetilen/yönlendirilen fiyat ayarlamalarının yanı sıra salgın kaynaklı etkileri azaltmak amacıyla belirli hizmet sektörlerine yönelik uygulanan KDV indirimleri enflasyonu azaltıcı rol oynamıştır. Yapılan indirim ve fiyat ayarlamaları sonucunda 102.6 milyar TL’lik kamu gelirinden vazgeçilmiştir '' denildi.

        Rapora göre eşel-mobil sistemi uygulaması sonucunda sadece 2021 yılı için toplamda 46 milyar TL’lik KDV ve ÖTV gelirinden feragat edildi. Eşel-mobil sisteminin Ocak Ağustos 2021 döneminde enflasyona etkisi -1,42 puan doğrudan, -1,06 puan ise dolaylı olmak üzere toplamda -2,48 puan olarak hesaplandı.

        Salgınla mücadele kapsamında belirli sektörlerde geçici vergi indirimleri yapılmasının da fiyat düzeyini aşağı yönlü etkilediği kaydedildi. ''Bu düzenlemelerle 2021 yılının ilk dokuz ayı için toplam 25,2 milyar TL vergi gelirinden vazgeçilmiş olacak.'' ifadesi kullanıldı.

        REKLAM

        Raporda ''Ayrıca işyeri kiraları üzerindeki gelir vergisi stopaj oranının yüzde 20'den yüzde 10'a indirilmesi ile 3,6 milyar TL gelir kaybı oluşmuştur. Tütün mamüllerinde uygulanan ÖTV nispi vergi oranı yüzde 67’den yüzde 63’e indirilmiş, tütün mamüllerinde yılın birinci ve ikinci yarısı için alkollü içkilerde ise yılın ikinci yarısı için maktu vergi tutarları artırılmamıştır. Bu uygulamalar ile 2021 yılı için sigarada 8,8 milyar TL, alkollü içeceklerde 2 milyar TL KDV ve ÖTV nedeniyle gelir kaybı hesaplanmaktadır. Motorlu araçlarda ÖTV matrah eşiklerinin güncellenmesi ile otomotiv sektöründe fiyatların aşağı yönlü etkilenmesi beklenmektedir. Bu düzenleme ile yılın kalanında yaklaşık 340 milyon TL gelir kaybı oluşacağı tahmin edilmektedir. TL cinsinden yatırımların teşvik edilmesi amacıyla Türk Lirası cinsi ürünlere yönelik gelir vergisi tevkifat oranlarında indirim yapılarak enflasyonla mücadeleye dolaylı yoldan destek verilmiştir. Bu düzenleme ile 2021 yılının ilk dokuz ayı için 17 milyar TL gelirden vazgeçilmiş olacaktır.'' denildi.

        YILSONUNDA ENFLASYON YÜZDE 16.2 OLACAK

        2021 yıl sonunda enflasyonun Orta Vadeli Program'da öngörüldüğü üzere yüzde 16.2 olarak gerçekleşmesi beklendiği hatırlatıldı.

        ''Ekonomi Reform Programı kapsamında fiyat istikrarının kalıcı olarak tesis edilmesine ve sürdürülmesine katkı sağlaması amacıyla Fiyat İstikrarı Komitesi kurulmasına yönelik çalışmalar tamamlanmıştır. Komite, enflasyon ile mücadelede arz kaynaklı fiyat artışlarına yönelik yapısal tedbirlerin oluşturulması kapsamında politika koordinasyonu sağlamaya odaklanacaktır'' denildi.

        SON DAKİKA HABERLERİ için ayrıca HABERTURK.COM uygulamasını,

        App Store

        Google Play

        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ