Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 3. Sayfa SON DAKİKA! Konya'daki saldırı olayında 10 gözaltı!

        Konya'nın Meram ilçesindeki katliamda aynı aileden 7 kişi öldürüldü. Silahlı saldırıyı gerçekleştiren şahıslar evi de ateşe verip kaçtı.

        Zafer Samancı'nın haberine göre, vatandaşların ihbarı ile olay yerine kısa sürede çok sayıda polis ve itfaiye ekibi sevk edildi. Evde çıkan yangın söndürülürken ev içinde silahla vurularak öldürülmüş olarak bulunan Yaşar Dedeoğlu, Barış Dedeoğlu, Serpil Dedeoğlu, Serap Dedeoğlu, İpek Dedeoğlu, Metin Dedeoğlu ve Sibel Dedeoğlu’nun cansız bedenleri bulundu. Polis olayla ilgili mahalle sakinlerinin ifadesine başvururken cinayetleri işleyen şahısların yakalanması için çalışma başlatıldı.

        3 CUMHURİYET SAVCISI GÖREVLENDİRİLDİ

        Konya Cumhuriyet Başsavcılığından yapılan yazılı açıklamada da, Meram ilçesinde aynı aileden 7 kişi silahla vurularak öldürülmesine ilişkin başlatılan soruşturmada olayın tüm yönleri ile aydınlatılması için Cumhuriyet Başsavcısı koordinesinde Cumhuriyet Başsavcı vekili ve 3 Cumhuriyet savcısının görevlendirildiği belirtildi.

        "MAYIS AYINDA 6 KİŞİ TUTUKLANDI, 2 KİŞİ HÂLÂ CEZAEVİNDE"

        Cumhuriyet Başsavcılığınca olay yeri inceleme işlemleri yapıldığı, maktullerin otopsi işlemleri yapılarak ailelerine teslim edildiği ve soruşturma kapsamında delil toplama işlemlerinin devam ettiği ifade edilen açıklamada, şunları kaydedildi:

        "İlk bulgulara göre olayın komşu iki aile arasındaki önceye dayalı husumete dayandığı değerlendirilmektedir. Söz konusu husumetin ilk olarak 2010 yılında yargıya intikal ettiği saptanmıştır. Aile bireyleri arasında çıkan kavga nedeniyle 12.05.2021 tarihinde başlatılan ve 16 müşteki ve şüphelinin bulunduğu soruşturma kapsamında 6 kişi hakkında tutuklama kararı verilmiştir. O olay nedeniyle 2 kişinin tutukluk hali devam etmektedir. 22.05.2021 tarihinde de iki aile arasında yine kavga çıkmıştır. Olayla ilgili başlatılan soruşturmada 20 müşteki ve şüpheli yer almakta olup adli tahkikat devam etmektedir."

        10 ŞÜPHELİ GÖZALTINA ALINDI

        Açıklamada, şu ifadelere yer verildi: "Dün meydana gelen olayın faili olduğu kamera görüntüleri ile değerlendirilen şüphelinin iki aile arasında 12.05.2021 ve 22.05.2021 tarihlerindeki daha önce yaşanan ve soruşturma konusu olan olaylarda mağdur ya da şüpheli olarak taraf olmadığı anlaşılmıştır. Aynı aileden 7 kişinin hayatını kaybettiği olayla ilgili olarak aralarında olayı gerçekleştiren ve halen yakalama çalışmaları devam eden şüpheli dışında 10 kişi gözaltına alınmış olup adli işlemler devam etmektedir. Olayın iki komşu aile arasında 11 yıldır devam eden anlaşmazlık ve husumetten kaynaklandığı tespit edilmiştir. Eylemin ırkçı nefret saikiyle işlendiğine dair iddialar gerçeği yansıtmamaktadır. Bu vahim olay tüm yönleriyle değerlendirilmekte olup, soruşturma titizlikle yürütülmektedir. Öte yandan provakatif paylaşımlarda bulunarak olayı kasten çarpıtan kişiler hakkında soruşturma başlatılmıştır."

        BAKAN SOYLU: İNSANLIKTAN ÇIKMIŞ BİR DAVRANIŞ ŞEKLİ

        İki aile arasında 11 yıldır devam eden bir husumetin olduğunu söyleyen İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, katliamı, "Kadınlara silah çekilmiş, anlaşılan insanlıktan çıkmış bir davranış şekli" olarak niteledi. Bakan Soylu, " 7 vatandaşımızın ailesine, yakınlarına Cenab-ı Allah'tan sabır diliyorum. İnşallah bu katilin en kısa zamanda yakalandığına dair haberi verebilmek nasip olur" diye konuştu.

        Bakan Soylu'nun açıklamaları şöyle:

        Milletimizin yaralarını sarmak için ülkemizin devletimizin seferber olduğu tablonun içindeyiz. Bununla mücadele ederken böyle bir acı haberin gelmesi, acı üzerine acının yaşanmasıdır. Tabii burada her olayın istismar edildiği, siyasallaştırmaya çalışıldığı gibi Konya'daki bu alçak tertip, menfur saldırı da istismar edilmeye çalışılmaktadır. Bunun Türk-Kürt meselesiyle ilgili herhangi bir tarafı sözkonusu değildir. Bunu buraya çekmek bu saldırı kadar tehlikelidir. Alçak bir değerlendirmedir ve kınanması gerekir. Birileri içeriden, dışarıdan sürekli körüklemektedir. Bu istismarı sağlamaya çalışan insanların kötü niyetleri ortadadır. Ham başımız sağolsun diyorum, hem geçmiş olsun dileklerimi ifade etmek istiyorum.

        "11 YILDIR MAALESEF DEVAM EDEN BİR ŞEY"

        2010 yılından itibaren gerçekleşen iki ailenin karşılıklı birbirleriyle. Bugünkü eylemi gerçekleştirenin silah çekme hadisesi söz konusu. 11 yıldır maalesef devam eden bir şey. Ne kadar cinnet, ne kadar sapkın bir davranış. Kadınlara silah çekilmiş, anlaşılan insanlıktan çıkmış bir davranış şekli. Daha önce da çeşitli tartışmalar sözkonusu olmuş. Emniyete intikal etmiş. Bu ülkenin birliğine saldırı birliğimizi, beraberliğimizi çok daha arttıracaktır. Etnik köken üzerinden yapılan değerlendirmeler istismarın kendisidir. İnşallah en yakın zamanda katilin adalete teslim olduğu haberini verebilme fırsatının olacağı düşüncesindeyim. 7 vatandaşımızın ailesine, yakınlarına Cenab-ı Allah'tan sabır diliyorum. İnşallah bu katilin en kısa zamanda yakalandığına dair haberi verebilmek nasip olur."

        BİRBİRLERİYLE MAHKEMELİKLERDİ

        Polis olayla ilgili mahalle sakinlerinin ifadesine başvururken cinayetleri işleyen şüpheli ya da şüphelilerin yakalanması için çalışma başlatıldı. Olayı gerçekleştiren ve 7 kişiyi katleden kişi ya da kişilerin Dedeoğlu ailesinin komşusu olduğu ve husumetlerinin 10 yıl öncesine Dedeoğlu ailesinin bahçesine giren bir kedi yüzünden çıkan bir tartışma ve olayın büyümesi üzerine husumete dönüştüğü öne sürüldü. İki aile arasında Ramazan ayı içerisinde iki aile çocuklarının torpil patlatma yüzünden çıkan kavgaya aile büyüklerinin de karıştığı ve her iki ailenin mahkemelik olduğu öğrenildi.

         Konya'daki katliama kınama
        Konya'daki katliama kınama Haberi Görüntüle

        Polisin olay yerindeki incelemeler ve delillerden yola çıkarak sanığın kimliğini tespit ettiği öğrenildi. Konya'da şehrin kanaat önderleri sosyal medya hesaplarından yaptıkları yazılı açıklamalar ile de olayın ırkçı bir saldırı gibi gösterilmesini eleştirirken provokatif eylemlere itibar edilmemesi çağrısında bulundu.

        AİLE DAHA ÖNCE DE SALDIRIYA UĞRADI

        24 yıldır Meram'da yaşayan Dedeoğulları ailesinin daha önce de saldırıya uğradığı öğrenildi. Aileye en son 12 Mayıs akşamı komşuları ve komşularının akrabalarının bulunduğu belirtilen 60 kişilik grup tarafından taşlı, sopalı ve bıçaklı saldırı düzenlendiği öğrenildi. Bu saldırının olduğu akşam evde bulunan 4'ü kadın 7 kişi vücutlarının çeşitli yerlerinden yaralanmıştı. Olaydan iki gün sonra 14 Mayıs'ta gözaltına alınan 10 kişiden 6’sı tutuklanmıştı. Tutuklulardan 4'ü daha sonra serbest bırakılmıştı.

        VALİ VE EMNİYET MÜDÜRÜ OLAY YERİNDE

        Konya Valisi Vahdettin Özkan ile İl Emniyet Müdürü Engin Dinç de olay yerine gelerek incelemede bulundu.

        KONYA VALİLİĞİ'NDEN AÇIKLAMA

        Olaya ilişkin Konya Valiliği'nden açıklama geldi. Yapılan açıklamada, "30.07.2021 günü saat 19:00 sularında Meram ilçemizde meydana gelen elim olayda, maalesef aynı aileden 7 kişi silahla öldürülmüştür. Vefat eden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet yakınlarına sabır diliyorum.

        Olay ile ilgili soruşturma tüm imkanlar seferber edilerek çok yönlü olarak devam etmektedir. En yakın zamanda olayın failleri yakalanarak adalete teslim edilecektir." denildi.

        7 KİŞİNİN CENAZELERİ TOPRAĞA VERİLDİ

        DHA'da yer alan habere göre, Mehmet Altun tarafından evlerinde tabancayla vurulan Yaşar Dedeoğulları (65), eşi İpek Dedeoğulları (62), çocukları Serap Dedeoğulları (36), Serpil Dedeoğulları (32), Sibel Dedeoğulları (30), Metin Dedeoğulları (45) ve Barış Dedeoğulları'nın (35) cenazeleri, yapılan otopsinin ardından teslim alınıp, Saraçoğlu Mahallesi'ndeki mezarlık önüne getirildi.

        Cenaze törenine; Adalet Bakanı Abdulhamit Gül ile konuyu araştırmak için kente gelen partilerden AK Parti Genel Başkan Vekili Numan Kurtulmuş ve beraberindeki heyet, CHP Konya Milletvekili Abdüllatif Şener başkanlığındaki heyet, HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar başkanlığındaki heyet, Konya protokolü ve ailenin yakınları katıldı. Kılınan namazın ardından 7 kişinin cenazeleri, yan yana toprağa verildi.

        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ