Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Ortadoğu Irak'ta ölü sayısı 19'u buldu! Bağdat ve 3 kentte sokağa çıkma yasağı!

        Irak’ın başkenti Bağdat’ta ve ülkenin güney kentlerinde yolsuzluk ve işsizlik nedeniyle düzenlenen protestolarda ölü sayısı her geçen saat artıyor. Irak Başbakanı Adil Abdülmehdi, sabah saat 5’te Bağdat’ta sokağa çıkma yasağı ilan etti.

        SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI İLAN EDİLDİ

        Irak Başbakanı Abdülmehdi, kararın ülkedeki siyasi tarafların gerçekleştirdiği toplantıda alındığını belirterek, “Sokağa çıkma yasağı kararı, düzeni, iç güvenliği, kamu malını, göstericileri güvenlik güçlerine saldıran provokatörlerden korumak ve erbaini ziyaretinin düzenlenmesi amacıyla alındı” dedi.

        YOLCULAR VE HASTALAR YASAKTAN MUAF

        AA'da yer alan habere göre Abdülmehdi açıklamasında, sokağa çıkma yasağının uçakla yolculuk yapacak kişileri, hastane ile elektrik kurumları gibi çalışanları kapsamadığını kaydetti.

        ÖLÜ SAYISI 19'A YÜKSELDİ

        Irak genelinde iki gündür süren gösterilerde ölü sayısı 19'a yükseldi. Bağdat'ta salı günü 4, Zikar'da 1 kişi olmak üzere 5 kişi hayatını kaybetmişti. Bağdat, Zikar ve diğer bazı vilayetlerde düzenlenen gösterilerde binlerce Iraklı yaşam şartları ve belediye hizmetlerinin iyileştirilmesini, istihdam imkanlarının artırılmasını, devlet kurumlarındaki mali ve idari yolsuzlukların sonlandırılmasını istiyor.

        RESMİ BİNALAR ATEŞE VERİLİYOR

        Er-Rafideyn Operasyonlar Komutanlığı'nda görevli subaylardan Hakim el-Esedi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, göstericilerin Zikar vilayetine bağlı Suk eş-Şuyuh ve Ed-Devaye ilçelerindeki kaymakamlık binaları, Suk eş-Şuyuh belediye binası ve En-Nasıriyye kentindeki mühendisler sendikası binasını ateşe verdiğini belirtti.

        ÜÇ KENTTE DAHA SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI

        Öğle saatlerinde başkent Bağdat'ın ardından gösteriler nedeniyle 3 kentte daha sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Irak yönetimi, hükümet karşıtı gösterilerin yoğun olduğu Bağdat'tan sonra Zikar (Nasiriyye), Meysan (Amara) ve Babil (Hile) kentlerinde de sokağa çıkma yasağı uygulamaya başladı.

        KERKÜK'TE DE GÖSTERİLER SÜRÜYOR

        Gösterilerin devam ettiği Basra, Divaniye, Kerbela, Vasit ve Kerkük gibi bazı kentlerde ise henüz bu yönde bir karar duyurulmadı. Başkent Bağdat'ta bu sabah Başbakan Adil Abdulmehdi'nin talimatıyla kamu düzeni ve iç güvenliği korumak için geniş kapsamlı sokağa çıkma yasağı ilan edildiği bildirilmişti.

        İRAN SINIR KAPILARINI KAPATTI

        İran yönetimi, Irak'taki gösteriler nedeniyle Kirmanşah eyaletine bağlı Hüsrevi ile Huzistan eyaletine bağlı Cezzabe sınır kapılarını kapattı.

        İran Sınır Muhafızları Komutanı Tuğgeneral Kasım Rızai, Devim Muhafızları Ordusu sitesinde yer alan açıklamasında, Irak ile İran arasındaki Hüsrevi ve Cezzabe sınır kapılarının Bağdat ve diğer şehirlerdeki olaylar nedeniyle dün geceden itibaren kapatıldığını bildirdi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ