Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Son dakika: Özel Türk jeti İran’da düştü! 11 kişi hayatını kaybetti

        Son dakika bilgiye göre, Birleşik Arap Emirlikleri’nden İstanbul’a giden özel Türk jeti İran’da düştü. Dağlık alana düşen jetin alev aldığı gelen bilgiler arasında.

        11 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

        AA'nın haberine göre, İran'ın resmi ajansı IRNA'ya açıklama yapan Kiyar ilçesi Kriz Masası Müdürü Kademali Merdani, Birleşik Arap Emirlikleri'nden havalanan ve İstanbul'a giden özel Türk uçağının ülkenin güneydoğusundaki Çaharmahal ve Bahtiyari eyaletine bağlı Kiyar ilçesinde düştüğünü ve jetteki 3'ü mürettebat 11 kişinin hayatını kaybettiğini söyledi.

        Habertürk Haber Merkezi'nden Gökhan Artan'ın aktardığına göre; Başaran Holding'e ait Bombardier Challanger 604 tipi özel iş jeti İran'da düştü.TC-TRB kuyruk tescilli 17 yıllık jette iki pilot bir kabin görevlisi ve 8 yolcu vardı. Jette bulunan yolcular arasında Zeynep Coşkun, Ayşe And, Burcu Urfalı, Aslı İzmirli, Liana Hananel, Jasmin Baruh, Sinem Akay'ın bulunduğu öğrenildi.

        2 KİŞİNİN KİMLİKLERİNİN BELİRLENMESİ İÇİN DNA TESTİ GEREKLİ

        İran'da düşen Türk uçağında ölen 11 kişiden ikisinin kimliklerinin belirlenmesi için DNA testinin gerekli olduğunu açıklandı. Enkazdaki 8 kişinin cesedinin teşhis edildiği belirtildi.

        ENKAZA ULAŞILDI

        İran Acil Yardım Kurumundan düşen Türk uçağına dair açıklama geldi. Kurumdan yapılan açıklamada, "Yerel güçler olay yerine vardı ve jetin enkazına ulaştı. Tüm cesetler yanmıştır. 11 cesedin kimliği belli değil ve kimliklerinin belirlenmesi için DNA testi gerekli" denildi.

        14:40'TA RADAR GÖRÜNTÜSÜ KAYBOLDU

        Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığından aldığı bilgiye göre, Birleşik Arap Emirlikleri'ndeki Şarja OMSJ Havalimanı'ndan, İstanbul Atatürk Havalimanı'na gelmek üzere havalanan Başaran Holding'e ait özel jet, İsfahan'ın 80 mil güneybatısından 13.30'da İran hava sahasına giriş yaptı. Jetin, 14.40'ta radar görüntüsü kayboldu.

        Kerem Kınık, bir açıklamada bulundu. Kınık, "İran Kızılayı arama kurtarma Ekiplerini yola çıkarttı. Bölgeye ulaşmalarının en az 3-4 saat süreceğini düşünüyoruz, bölgede hava koşulları da oldukça kötü" ifadesini kullandı.

        ULAŞTIRMA, DENİZCİLİK VE HABERLEŞME BAKANLIĞI'NDAN AÇIKLAMA

        Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, "Birleşik Arap Emirlikleri'ndeki Şarja OMSJ Havalimanı'ndan, İstanbul Atatürk Havalimanına gitmek üzere havalanan Başaran Holding'e ait TC-TRB kuyruk tescilli Canadair CL-600 tipi özel jetin, teknik ariza çağrısı yaptıktan kısa bir süre sonra yerel saatle 14.40, Türkiye saati ile 17.40 sularında İsfahan'ın 80 mil Güneybatısına düştüğü belirlenmiştir" denildi.

        AFAD EKİPLERİ KAZA YERİNE GİDECEK

        Bakanlıktan yapılan açıklamanın devamında, "İran Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü ve İran Arama Kurtarma Koordinasyon Merkezi yetkililerinden alınan telefon bilgisine göre; arama kurtarma ekiplerinin kaza yerine henüz ulaşamadıklarını, yerel halkın kaza mahalline ulaştığı, yerel halktan destek alındığı öğrenilmiştir. Bakanlığımız İran Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü ile irtibat halinde olup gelişmeleri yakından takip etmektedir. Kaza Araştırma ve İnceleme Kurulu ile AFAD ekipleri, söz konusu kazaya ilişkin incelemelerde bulunmak üzere Genelkurmay Başkanlığı tarafından tahsis edilen bir uçakla kaza yerine gideceklerdir" ifadelerine yer verildi.

        TÜRK BÜYÜKELÇİ DOĞRULADI

        Türkiye'nin Tahran Büyükelçisi Hakan Tekin jette 3'ü mürettebat 8'i yolcu 11 kişinin bulunduğunu doğruladı. Tekin, uçağın düştüğü yerin tespit edildiğini ve ekiplerin kaza bölgesine ulaşmaya çalıştığını söyledi.

        Hakan Tekin uçağın neden düştüğüne yönelik şu anda herhangi bir bilgi bulunmadığını ifade etti. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı İran hava sahasında Türk jetinin düştüğüne dair bilgileri teyit etti.

        İTHALAT-İHRACAT YAPARKEN PİLOT OLDU

        Hava Kuvvetleri'nin ilk kadın pilotlarından biri olan Melike Kuvvet, mecburi hizmetinin ardından özel sektöre geçmişti. Bir süredir de Başaran Holding'in uçağında görev yapıyordu.

        İkinci Pilot ise Beril Gebeş'ti. Yıllar önce ithalat-ihracat işiyle uğraşırken gönlünü gökyüzüne kaptırmış ve uçuş okulunu bitirip pilot lisansını almıştı. Gebeş, jette ikinci pilot olarak görev yapıyordu.

        TÜRKİYE'DEKİ İLK ÖLÜMLÜ İŞ JETİ KAZASI

        Başaran Holding'e ait,MC Havacılıktarafından operasyonu yapılan TC-TRB tescilli Bombardier Challenger 604 tipi iş jetinin düştüğü İran makamları tarafından açıklandı. Bu kaza, Türk sivil havacılığındaki ilk ölümlü iş jeti kazası oldu.

        İKİ İŞ JETİ VAR

        İş adamı Hüseyin Başaran'a ait iki iş jeti bulunuyor. Bu özel jetlerden biri daha uzun menzilli Global Express (tescili TC-FRK), diğeri de İran'da düşen Challenger 604'di. Çift motorlu Challenger 604, Kanadalı Bombardier şirketi tasarımı. Orta menzilli uçağın yolcu kapasitesi 12. Başaran Holdin'e ait jet 2001 modeldi. İmalat numarası ise 5494'tü.

        BÖLGEYE EKİPLER SEVK EDİLDİ

        İran'ın Çaharmahal ve Bahtiyari eyaletinde düşen Başaran Holding'e ait özel uçağa ait enkazın olduğu bölgeye 10 arama kurtarma timinin sevk edildiği bildirildi. AA muhabirine konuşan İran Kızılay Kurumu Arama Kurtarma Birimi Başkan Yardımcısı Şahin Fethi, uçağın düştüğü bölgeye 10 arama kurtarma timinin sevk edildiğini söyledi.

        DÜŞEN JETTE PATLAMA OLDU

        Dağlık bölgede düşen jette patlama olduğuna işaret eden Fethi, olumsuz hava şartlarının arama kurtarma çalışmalarını olumsuz yönde etkileyebileceğini de ifade etti.

        Öte yandan, Tesnim Haber Ajansına konuşan Kiyar Kaymakamı Kademali Merdani, bölgedeki kar ve sağanak yağışın çalışmaları olumsuz yönde etkilediğini belirterek, uçağın düştüğü bölgeye gitmek üzere 50 kişilik dağcı ekibinin hazırlandığını aktardı.

        İRAN DIŞİŞLERİ SÖZCÜSÜ'NDEN AÇIKLAMA

        Ayrıca İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Behram Kasımi, Bakanlığın internet sitesinde yer alan açıklamasında, Türk uçağının düşmesi nedeniyle üzüntülerini bildirdi.

        HAYATINI KAYBEDEN PİLOTLARIN VE KABİN GÖREVLİSİNİN KİMLİKLERİ BELLİ OLDU

        Düşen özel jette hayatını kaybeden kaptan pilot ve ikinci pilotun kimliği belli oldu. Kaptan pilotun eski Türk Hava Kuvvetleri'nden Melike Kuvvet, ikinci pilotun ise Beril Gebeş olduğu öğrenildi. Kabin görevlisinin adının ise Eda Uslu olduğu belirtildi.

        Kaptan Pilot: Melike Kuvvet

        İkinci pilot:Beril Gebeş

        Kabin görevlisiEda Uslu

        Sağdaki Eda Uslu, soldaki Melike Kuvvet

        Özel jette hayatını kaybeden 11 kişi

        TRABZONSPOR'DAN BAŞSAĞLIĞI

        Trabzonspor bir başsağlığı mesajı yayımladı. Mesajda şu ifadelere yer verildi:

        "Eski yöneticimiz Hüseyin Başaran’ın kızı Mina Başaran ve arkadaşlarını taşıyan özel uçağın İran hava sahasında düştüğünü derin bir üzüntüyle öğrenmiş bulunmaktayız. Yaşanan bu elim kazada hayatlarını kaybedenlere Allah’tan rahmet Başaran ailesine başsağlığı dileriz."

        HÜSEYİN BAŞARAN'IN KIZI DA DÜŞEN JETTEYDİ

        Özel jette Hüseyin Başaran'ın tatil için Dubai'de olan bekarlığa veda partisinden dönen kızı Mina Başaran ve 7 arkadaşının olduğu öğrenildi. Gıda, turizm, yatçılık, inşaat ve enerji alanlarında iş yapan Hüseyin Başaran'ın işlerindeki en büyük yardımcısı kızı Mina Başaran'dı. Başaran, Koç Üniversitesi'nde işletme bölümünü okuduktan sonra European Business School'da lüks marka yönetimi üzerine master eğitimi almıştı.

        https://www.instagram.com/p/BgD8ObnF-19/?hl=tr&taken-by=minabasaran

        MİNA BAŞARAN'IN 7 ARKADAŞI İLE BEKARLIĞA VEDA PARTİSİNDEN DÖNDÜĞÜ ÖĞRENİLDİ

        Evlenmeye hazırlanan Mina Başaran’ın kız arkadaşlarıyla bekarlığa veda partisi yaptığı ve Birleşik Arap Emirlikleri’nden dönüşte kaza yaptıkları kaydedildi.

        Mina Başaran'ın Metprint Baskı Sistemleri'nin sahibi Murat Gezer ile 14 Nisan'da Çırağan Sarayı'nda evlenmeyi planladıkları öğrenildi.

        https://www.instagram.com/p/BdSWeVmlsF1/?hl=tr&taken-by=minabasaran

        Mina Başaran ile Metprint Baskı Sistemleri'nin sahibi Murat Gezer, mutlu ilişkilerini Ekim ayında resmiyete döküp nişanlanmıştı.

        Jetin sahibinin Başaran Yatırım Holding’e ait MC Havacılık olduğu gelen bilgiler arasında. 2001 yılında üretilmiş olan jet maksimum 12 kişilik yolcu kapasitesine sahip. Özel jetin Birleşik Arap Emirlikleri’nin Sharjah Havalimanı’ndan kalkıp Atatürk Havalimanı’na iniş yapması planlanıyordu.

        Türkiye saati ile 18.20’de İran hava sahasında temas kesildi. Saat 19.00’da da uçağın düştüğü İran makamları tarafından açıklandı.

        ÜNLÜ TASARIMCI LİANA HANANEL DE JETTEYDİ

        Başaran Holding'e ait jette bulunan yolcuların Başaran Holding'in kızı Mina Başaran'ın yanısıra Liana Hananel, Zeynep Coşkun, Jasmin Baruh, Aslı İzmirli, Ayşe And, Sinem Akay ve Burcu Urfalı oldukları öğrenildi.

        Harita
        REKLAM

        MNG HAVAYOLLARI'NDAN AÇIKLAMA

        MNG Jet Havacılık A.Ş.'den yapılan açıklamada "Havacılık camiamızı ve tüm toplumu yasa boğan bu elim olayda her ne kadar müvekkil MNJ Jet Havacılık A.Ş.’nin, uçağın operatörü olarak ismi geçtiyse de, ekli fesih bildiriminden de anlaşılacağı üzere, 20.07.2015 tarihinden bu güne, kazaya uğrayan uçağın işletmesi ile bir ilgimiz kalmamış, diğer bir ifade ile kaza tarihinde uçağın operasyonu tarafımızdan yapılmamıştır" denildi.

        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ