Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Enerji SON DAKİKA: Sondaj gemisi Yavuz yola çıktı - Enerji Haberleri

        Enerji Bakanı Fatih Dönmez, sondaj gemisi Yavuz'un Dilovası Limanı'ndan yola çıkma töreninde konuştu.

        "Biz hiçbir zaman tek taraflı, merkeze kendisini koyup çevreyi yoksayan bir anlayışa sahip olmadık" diyen Bakan Dönmez, "Bölgede her zaman istikrarı, barış ve huzuru destekledik destekleyeceğiz" ifadelerini kullandı.

        Bakan Dönmez, "Biz Ada'nın kaynaklarını adil paylaşım esasına göre pay edilmesini istiyoruz.Bütün operasyonlarımızı uluslararası kural ve düzenlemelere göre yapacağız". şeklinde konuştu veGüney Kıbrıs Rum Kesimi'nin adanın tamamını ilgilendiren hiçbir konuda karar alamayacağını, söz sahibi bile olamayacağını vurguladı.

        Yavuz, Karpaz-1 kuyusunda 3.300 metre sondaj derinliğine ulaşacak ve çalışmalarını 3 ay sonunda tamamlayacak.

        ÇALIŞMALAR ARALIKSIZ SÜRECEK

        Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki varlığını sorgulayanların hem tarihten hem de hukuktan bihaber olduklarını ifade eden Dönmez, "Biz dün de buradaydık, bugün de buradayız, yarın da yine burada olacağız. Hiçbir güç bu tarihi gerçeği değiştiremez." diye konuştu. Dönmez, Türkiye'nin hem kendi kıta sahanlığında hem de KKTC'nin Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığına (TPAO) verdiği ruhsat alanlarında çalışmalarını aralıksız sürdüreceğini vurguladı.

        PETROL NEREDE YAVUZ VE FATİH ORADA

        Türkiye'nin kıta sahanlığıyla ilgili tutumunu açık bir şekilde ortaya koyduğunu ve Birleşmiş Milletler nezdinde kayda geçirdiğini kaydeden Dönmez, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Güney Kıbrıs Rum kesiminin bölge ülkeleriyle yaptığı tek yanlı, Türkiye ve KKTC’nin haklarını gasp etmeye çalışan anlaşmalarının hukuken hiçbir geçerliliği olmadığını ilettik. Bir kez daha ifade edelim ki, Güney Kıbrıs Rum kesimi adanın tamamını ilgilendiren hiçbir konuda karar alamaz, hatta söz sahibi bile olamaz. Ayrıca bölge dışı aktörlerin, kendilerini uluslararası mahkeme ya da karar verici merci yerine koyarak bölgenin sınırlarını belirleme çalışmalarını da hiçbir şekilde kabul etmiyoruz. Akdeniz’de ülkemizin ve KKTC’nin meşru haklarını sonuna kadar savunacağız. Kendi meşru haklarımızdan kaynaklanan sondaj faaliyetlerimize aralıksız devam edeceğiz. Yavuz da milletimizin bu kararlılığını tüm dünyaya bir kere daha gösterecek. Barbaros, Oruç Reis, Fatih ve Yavuz denizlerimizdeki tam bağımsızlığımızın adıdır, Türkiye’nin hidrokarbon faaliyetlerinde kendi öz yeterliliği, gücü ve kabiliyetidir. Denizlerimizde petrol ve doğal gaz neredeyse Fatih ve Yavuz orada olacak. Gün gelecek Akdeniz’de, gün gelecek Karadeniz’de."

        REKLAM
        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ