Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Soylu: Orantısız güce soruşturma başlatıldı
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Adana'daki olaylara ilişkin Twitter'da yaptığı açıklamada "Yıllardır her hafta yasa dışı gösteri yapan 'Kuytulcu'lar, tüm uyarılara rağmen bugün Adana’da nevruz ile eş zamanlı yasa dışı gösteri yapmışlardır. Kuytulcuların uzun zamandır tüm tahrik, hakaret ve istismarlarına güvenlik güçlerimiz hep sabırla orantıyla mukabele etmişlerdir" değerlendirmesinde bulundu.

        SORUŞTURMA BAŞLATILDI

        Soylu, "Ancak bugün, tüm tahrik, hakaret ve istismara rağmen orantısız güç uygulamak, bizim yöntemimiz olmamalı idi. Adana Valiliğimizce, gerekli soruşturma başlatılmıştır" diye yazdı.

        REKLAM

        ADANA'DA NE OLDU?

        Alparslan Kuytul'un kurucu başkan olduğu Furkan Vakfı üyeleri, tutuklu yargılamaları devam eden 8 vakıf gönüllüsü için Adana'da gösteri yaptı. Vakıf'tan yapılan açıklamada gösteri ve basın açıklaması için Adana Valiliği'nden izin alındığı öne sürüldü. Ancak Adana Seyhan’daki Cevat Yurdakul Caddesi’ndeki eyleme polis sert müdahale etti.

        DHA'nın aktardığına göre polisin müdahalesinin ardından Alparslan Kuytul, bir iş yerinin deposuna girdi. Kuytul'u almak isteyen eylemciler ile polis arasında da arbede çıktı.

        Polis ekipleri deponun etrafını ablukaya aldı. Dışarıdaki eylemci grup da Kuytul’u depodan almak için ısrar edince çevik kuvvet ekipleriyle aralarında gerginlik yaşandı. Eylemci grup, biber gazı ve cop müdahalesiyle dağıtıldı.

        Alparslan Kuytul
        Alparslan Kuytul

        Bu sırada eylemcilerin dağılması için polis araçlarıyla anonslar da yapıldı. 5 saatlik müzakerenin ardından firmanın deposundan çıkarak polisle görüşen Kuytul, deponun uzağındaki sokaklarda öbekler halinde bekleyişini sürdüren grup üyelerine dağılmaları konusunda talimat vermedikçe kimsenin bölgeden ayrılmayacağını bildirerek yeniden depoya girdi. Ekiplerin Kuytul’un bulunduğu deponun çevresindeki güvenlik önlemi devam ediyor.

        SİYASİLERDEN TEPKİ

        Saadet Partisi lideri Temel Karamollaoğlu, yaşananlara Twitter'dan tepki gösterirken "Gerekçesi ne olursa olsun, şiddet içermeyen eylemlere karşı bu şekilde müdahale etmek kabul edilemez" dedi.

        Gelecek Partisi lideri Ahmet Davutoğlu da "Adana'da Furkan Vakfı Gönüllülerine kadın, çocuk ayrımı gözetmeksizin polisin uyguladığı orantısız şiddet kabul edilemez. Sokak ortasında adeta işkence talimatını polislere hangi akıl verdi?" diyerek İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'yu etiketledi.

        DEVA Partisi lideri Ali Babacan da "28 Şubat mücadelesi cop tutmak için değil copları kırmak için verildi. İktidardaki otoriter zihniyet bunu asla anlamadı. Dün karşı çıktığı her zulmün bugün faili oldu" ifadelerini kullanarak, şiddeti kınadığını yazdı.

        VALİLİKTEN AÇIKLAMA

        Kapatılan Furkan Eğitim ve Hizmet Vakfı üyelerinin izinsiz yürüyüşüne ilişkin açıklama yayınlayan Adana Valiliği, göstericilerin mukavemeti sonucu 37 polisin yaralandığını, orantısız müdahalede bulunduğu tespit edilen 2 memur hakkında ise soruşturma başlatıldığını duyurdu. Adana Valiliği tarafından konuya ilişkin yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

        "Bugün HDP öncülüğünde yapılan Nevruz kutlamaları kapsamında bir etkinlik düzenlenmiş, aynı tarih ve zamanda bu nevruz etkinliğinin yapıldığı alanın çok yakınında bir yerde herhangi bir izin alınmaksızın Furkancılar tarafından da korsan etkinlik düzenlenmesi için taraftarlarına çağrıda bulunulmuştur. Yaklaşık 1500- 2000 kişilik Furkan grubunun çağrısına uyan şahıslar, saat 14.00´te ilimizin 9-10 noktasında toplanarak gruplar halinde yürümek istemişlerdir. Kendilerine bu etkinliğin yasa dışı olduğu ve dağılmaları konusunda yapılan uyarıları dikkate almadan korsan etkinliği yapma konusunda ısrarcı olmuşlardır. Bu grup, aylardan beri yasa dışı gösteri yürüyüşü yapmış, gruba her defasında müsamaha gösterilmiş ve hiçbir güç kullanılmamıştır. Ancak son dönemde yapılan eylemler kamu düzenini bozmaya, şehirdeki günlük hayatı etkilemeye başlamıştır. Yapılan etkinliğin yasa dışı olduğu hatırlatılıp, dağılmaları hususunda yapılan uyarılara rağmen dağılmayan gruplara, kademeli olarak müdahale edilmiş ve gruplar dağıtılmıştır. Dağılmamakta ısrar eden bazı gruplara, şehrin çeşitli yerlerinde müdahale edilmiştir. Bu gruplar yapılan ikazlara uymadıkları gibi görevli polislere mukavemette bulunup saldırmışlar. Bu saldırı ve arbede sırasında 37 polis memurumuz çeşitli yerlerinden yaralanmıştır (bir memurumuzun ayağı kırılmıştır). İlgililerin dağılması için yapılan müdahale sırasında iki polis memurumuzun göstericilere orantısız güç kullanıldığı tespit edilmiş olup, konu ile ilgili soruşturma başlatılmıştır."

        ÖNERİLEN VİDEO
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ