Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Ortadoğu Suriye ordusu geçiş noktasını ele geçirmek üzere!

        Suriye'nin güneybatısındaki Dera ve Kuneytra illerinde, Rusya ve askeri muhalifler arasında gerçekleşen kapsamlı ateşkes görüşmelerinde anlaşma sağlandı. Yapılan anlaşmaya katılmayan muhalif kuvvetlerin ise bölgeden tahliye edilerek Suriye'nin kuzeyine gönderilecekleri belirtildi.

        Anlaşmayla birlikte Suriye'nin Ürdün ile olan sınırının tamamen rejimin kontrolüne geçmesi bekleniyor. Ateşkes anlaşmasının bugün muhaliflerin silahlarını teslim etmesiyle birlikte yürürlüğe gireceği kaydedildi.

        Ayrıca Rusya'nın kente dönmek isteyen sivillere koruma garantisi verdiği ifade edildi. Ateşkes anlaşmasına göre, daha önce orduda görev alan ancak sonrasında muhaliflere katılan eski askerler ve yoklama kaçaklarına da 6 ay süreyle ceza verilmeyecek.

        Güney operasyon odası sözcülerden Hüseyin Ebu Şeyma, müzakerelerde anlaşmaya varıldığını söyledi. "Anlaşmaya göre muhalifler ağır silahlarını teslim edecek. Rus askeri polisi Ürdün sınırından itibaren bölgeye aşamalı olarak girecek. Anlaşmanın uygulanmaya başlamasıyla bölgeyi terk etmek isteyen muhalifler, ailelerini yanlarına alarak çıkabilecek."

        350 BİNİ AŞKIN SİVİL YERİNDEN OLDU

        Rejim güçleri ve destekçileri, ülkenin güneybatısındaki Dera'da 10 Haziran'dan itibaren muhaliflerin elinde bazı noktaları ele geçirmiş, 20 Haziran'da da Rusya'nın hava saldırıları başlamıştı.

        Bölgedeki Sivil Savunma ekipleri, saldırılarda yerlerinden olan sivil sayısının 350 bini aştığını bildirmişti.

        Dera ve Kuneytra, Astana süreci garantörleri Türkiye, İran ve Rusya'nın Mayıs 2017'de oluşturduğu 4 gerginliği azaltma bölgesi içinde yer alıyordu.

        Rusya, ABD ve Ürdün, 2 ay sonra Dera ve Kuneytra'yı özel bir anlaşma kapsamına almıştı. Ardından ABD, bölgede desteklediği muhaliflere yardımlarını kesmişti.

        REKLAM

        Ateşkesin sağlandığı Dera, Ürdün sınırında olması nedeniyle stratejik bir önem taşıyor. Dera ayrıca Suriye İç Savaşı'nın başladığı noktalardan biri olarak biliniyor.

        Şam yönetimi ile ittifak içinde olan güçlere bağlı birliklerin komutanın Reuters'e verdiği bilgiye göre Suriye ordu birlikleri yol boyunca bir dizi köyü ele geçirdikten sonra sınıra dayanmış durumdalar. Komutan, "Kısa sürede (Nassib) sınır geçiş noktasına varırlar" dedi.

        Suriye İnsan Hakları Gözlem Örgütü de, Suriye askerlerinin Dera vilayetindeki Ürdün sınırına 2015 yılından bu yana ilk kez dün ulaştıklarını bildirdi. Ordu, Rus hava kuvvetlerinin desteğiyle sürdürdüğü kapsamlı operasyonlarla, Deraa vilayetinde isyancıların elinde kalan geniş bölgeleri ele geçirmiş bulunuyor. Birleşmiş Milletler mülteciler örgütü Ürdün'den, operasyondan kaçan Suriyeli sivillere sınırlarını açmasını istedi. BM, bölgedeki çatışmalardan kaçan sivillerin sayısının 320 bini aştığını ve bunlardan 60bin kadarının Ürdün sınırında, binlercesinin de Golan Tepeleri'ndeki İsrail sınırında yığıldıklarını açıkladı.

        Gözlem Örgütü, isyancıların hakim oldukları köyleri ilerleyen hükümet birliklerine direnmeden teslim ettiklerini de belirtti. Bazı görgü tanıkları bugün Nassib noktasına ilerleyen zırhlı araçlar ve tankların üzerinde Rus bayrakları gördüklerini söylediler.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ