Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Tonga'da yanardağ patladı: Tsunami uyarısı
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Avustralya Meteoroloji Bürosundan (BOM) yapılan açıklamada, Tonga'daki Hunga Tonga-Hunga Ha'apai yanardağının dün aktif hale gelmesiyle oluşan tsunami dalgalarının gelecek 6 saat içinde Avustralya kıyılarına ulaşabileceği uyarısında bulunuldu.

        BOM'un sosyal medya hesabından yapılan açıklamada da uyarının, Queensland, Yeni Güney Galler, Victoria ve Tazmanya eyaletleri, Lord Howe, Norfolk ve Macquarie Adaları'nın yanı sıra Avustralya'nın doğu kıyılarını kapsadığı belirtildi.

        Uyarının ardından tsunaminin etkileyebileceği bazı plajlar vatandaşların girişine kapatılırken BOM, Queensland eyaletinin Gold Coast kentindeki kıyılarda 80 santimetreye kadar ulaşan dalgalar kaydedildiğini bildirdi.

        Pasifik Okyanusu'nda yaklaşık 170 adadan oluşan Tonga'nın başkenti Nuku'alofa'nın 65 kilometre kuzeyindeki yanardağ, dün sabah saatlerinde kül, buhar ve gaz püskürtmeye başlamıştı.

        REKLAM

        Patlamanın ardından Tonga, Yeni Zelanda, ABD, Kanada ve Şili için tsunami uyarısı verilmiş, tsunami Tonga'daki hemen hemen bütün adaları vurmuştu.

        Şili kıyıları tsunami uyarısı sonrası boşaltıldı.

        YENİ ZELANDA BAŞBAKANI: ENDİŞE VERİCİ

        Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern, Tonga yakınlarındaki volkanik patlamanın görüntülerinin "son derece endişe verici" olduğunu ve hala Tonga ile tam iletişim kurmaya çalışıldığını söyledi.

        Ardern, patlamanın bir sonucu olarak tüm Tonga'daki iletişimin kesildiğini ve bunun herhangi bir değerlendirmeyi zorlaştırdığını ifade etti. Ardern ayrıca, Tonga'nın başkenti Nuku'alofa'nın volkanik külle kaplandığını belirtti.

        Ada ülkesi Tonga’nın başkenti Nuku’alofa’nın yaklaşık 65 kilometre kuzeyinde yer alan Hunga Ha’apai Adasındaki yanardağı, dün meydana gelen patlamanın ardından kül, buhar ve gaz püskürtmeye devam ediyor.

        ÖNERİLEN VİDEO
        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ