Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Toplama kampında zalimliğiyle bilinen kadın gardiyan Jenny Wanda Barkmann
        1

        Jenny Wanda Barkmann, 30 Mayıs 1922'de Almanya'nın Hamburg kentinde doğdu. Kendisi bir genç kız olduğunda Hitler dönemi başlamıştı. Nazilere katılmadan önce manken olmak istiyordu ancak 2. Dünya Savaşı uzadıkça fikri değişti. 1944 yılında henüz 22 yaşında olan Jenny, Polonya'daki bir toplama kampında gardiyan olarak görev yapmaya başladı.

        2

        Nazi toplama kamplarındaki toplam 55 bin gardiyan arasında böyle bir pozisyonu üstlenen 3 bin 700 kadından biriydi ve kısa sürede Stutthof kampının en acımasız gardiyanlarından biri olarak adını duyurdu.

        Jenny, kimi zaman mahkumları ölümüne dövüyordu ayrıca işe yaramayacağına karar verdiği kadın ve çocukları sıklıkla gaz odasına gönderiyordu. Kampta Jenny'nin lakabı, "güzel hayalet" idi.

        Fotoğraf :Auschwitz-Birkenau toplama kampı

        3

        Jenny, ciddi bir itibar kazandığında 2. Dünya Savaşı'nın sonuydu ve Nisan 1945'te Adolf Hitler, Berlin'de intihar ederek öldü; bir ay sonra Almanya teslim oldu. Jenny, toplama kampından kaçarak saklanmaya başladı.

        Dönemin en çok aranan Nazi suçlulularından biri olan Jenny, dört ay saklandı ancak bir tren istasyonunda yakalandı. Barkmann, sorgusu sırasında Yahudi mahkumlara her zaman iyi davrandığını ve hatta bazılarını ölümden kurtardığını iddia etti.

        Fotoğraf: Auschwitz-Birkenau toplama kampı

        4

        Toplama kampından sağ kurtulan onlarca kişi, mahkemede Jenny'ye karşı tanıklık etti. Hatta, avukatı bile müvekkilinin suçlu olduğunu kabul etti ve ilginç bir savunma yaptı; tüm bunları akıl sağlığı yerinde olmadığı için yapmıştı çünkü kampta yaptığı zulmü, aklı başında olan biri yapamazdı.

        Fotoğraf: Auschwitz-Birkenau toplama kampı

        5

        Ancak mahkemenin sonuna doğru, Jenny'nin çaresiz savunmasının yerini küçümseyici kahkahalar aldı; asla gözyaşı dökmedi veya pişmanlık göstermedi. Mahkeme ona ve diğer Nazi suçlularına ölüm cezası verdikten sonra Jenny şöyle dedi: Hayat gerçekten bir zevk ve kural olarak, zevkler uzun sürmez.

        Fotoğraf: Auschwitz-Birkenau toplama kampı, krematoryum

        6

        Jenny ve diğer on savaş suçlusu, 4 Temmuz 1946 yılında asılarak idam edildi. İdamı seyretmek için 200 bin kişi alanda toplandı. "Güzel Hayalet" öldüğünde 24 yaşındaydı.

        Fotoğraf: Dachau toplama kampı

        7

        Jenny'nin vücudu rüzgârda sallanırken, çok sayıda insan üzerinden hatıra olarak saklamak üzere bir parça kumaş ya da bir düğme koparmaya çalıştı. Sonunda cesedi, tıp öğrencilerine görsel bir yardım olarak kullanılmak üzere diğer suçluların cesetleriyle birlikte Gdansk'taki Anatomik Tiyatro'ya gönderildi. Daha sonra ceset, biyolojik atık olarak bertaraf edildi.

        Fotoğraf: Auschwitz-Birkenau toplama kampı

        Kaynak: All Thats Interesting

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ