Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Borsa Trump'ın tweeti piyasaları karıştırdı - Borsa Haberleri

        ABD Başkanı Donald Trump’ın dün attığı ve Çin ile yaşanan ticaret savaşını daha da alevlendirecek tweeti küresel piyasaları karıştı. Çin'in ticaret müzakerelerini yavaşlattığını gerekçe gösteren Trump, "Çin, 10 aydır ABD'ye 50 milyar dolar değerindeki yüksek teknoloji ürünlerinde yüzde 25, 200 milyar dolar değerindeki diğer ürünlerinde ise yüzde 10 gümrük vergisi ödüyor. Bu yüzde 10 da yüzde 25'e çıkacak. Çin'den gelen 325 milyar dolar değerindeki diğer ürünler halen vergilendirilmiyor ancak yakında yüzde 25 olacak" ifadelerini kullandı.

        KAZANANI YOK

        Dünyanın en büyük iki ekonomisi arasında iplerin gerilmesini sağlayan bu açıklamanın ardından ilk olarak Asya borsalarında büyük bir sarsıntı yaşandı. Şanghay Borsası Bileşik Endeksi’nde kayıplar yüzde 6’ya dayanırken, Hong Kong Borsası’ndaki düşüş yüzde 3.20’yi buldu. Japonya’da ise Tokyo Borsası’nda kayıplar yüzde 1’e yaklaşsa da günü yüzde 0.22 düşüşle tamamladı. Bazı uzmanlar tarafından Çin ile ABD arasındaki ticaret savaşından olumlu etkilendiği belirtilen Hindistan’da Mumbai Borsası bu görüşe aldırış etmeden yüzde 0.8 geriledi. Bunun yanında Avustralya Borsası’ndaki düşüş de yüzde 1’e yaklaştı.

        SATIŞ DALGASI ASYA'DA BAŞLADI
        Ülke Değişim(%)
        Çin -5,69
        Hong Kong -3,23
        Tayvan -1,80
        Avustralya -0,89
        Hindistan -0,77
        Japonya -0,22

        ALMANYA VE FRANSA SERT DÜŞTÜ

        REKLAM

        İki en büyük ticaret partneri arasında yaşanan gerilim Avrupa Birliği ülkelerini de vurdu. Avrupa borsaları hemen açılışta yüzde 2 civarında düştü. Bu 2019 yılında Avrupa borsalarında açılışta yaşanan en sert düşüş oldu. Yaşanan bu gelişmelerden Borsa İstanbul da etkilendi. BIST 100 endeksinde kayıplar saat 10.15 itibarıyla yüzde 1.64'ü buldu.Bu arada piyasalarda korku ve kırılganlık derecesini ölçen VIX endeksi de bugün yüzde 26.7 yükseldi. Bu, küresel piyasalarda bozulan algının ve artan endişenin net bir göstergesi oldu.

        AVRUPA AÇILIŞTA ÇAKILDI (TSİ 10.15)
        Ülke Değişim(%)
        Fransa -2,01
        İtalya -1,83
        Türkiye -1,64
        İspanya -1,40
        Almanya -1,98

        GOLDMAN SACHS: HEYET GELİRSE UMUT VAR

        Bu arada ABD'li finans devi Goldman Sachs, 8 Mayıs'ta Çin ticaret heyetinin ABD'ye planlanan gezisinin iptal olmaması durumunda tarafların anlaşmaya varma ihtimalinin, ek vergi getirilmesi ihtimalinden yüksek olduğunu belirtti. Banka tarafından yayımlanan notta Trump'ın attığı tweete rağmen Çin ürünlerine yeni ek vergi getirilmesi ihtimalinin yüzde 40 olduğu ifade edildi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ