Trump vergi indirimiyle orta sınıfı elinde tutmaya çalışacak
Gelecek yıl kasım ayında ikinci kez başkanlık koltuğuna oturmayı hedefleyen ABD Başkanı Donald Trump, orta sınıftan alınan gelir vergisini yüzde 15'e düşürmeyi vaat etmeye hazırlanıyor. Trump'ın önceki vergi indirimi federal borcun 1.5 trilyon dolar artmasına yol açmıştı. Federal borç rekor üstüne rekor kırsa da ABD ekonomisindeki yavaşlama Trump'ın oy deposu olan orta sınıf beyaz Amerikalılara 'teşvik' vermesini neredeyse zorunlu hale getirdi. Selim Karahan yazdı
ABONE OLABD Başkanı Donald Trump bir yandan hakkında yürütülen azil soruşturmasıyla mücadele ederken bir yandan da bir dönem daha başkan seçilmek üzere çalışmalar yürütüyor.
Trump'ın gelecek yıl kasım ayında gerçekleştirilecek başkanlık seçimlerinde en önemli vaatlerinden birisinin ne olacağı dün ortaya çıktı. Beyaz Saray Ekonomi Danışmanı Larry Kudlow, seçim kampanyası kapsamında yeni bir vergi indirimi paketi açıklayacaklarını duyurdu. Söz konusu vergi indiriminin detaylarının gelecek yıl başında netleşeceğini sözlerine ekledi.
Kudlow söz konusu vergi indirimiyle ilgili detayları paylaşmasa da 2 gün önce ABD basınında orta gelirliler için gelir vergisinin yüzde 15'e düşürüleceği iddia edilmişti. Beyaz Saray bu iddiayı yalanlamasa da başka önerilerin de masa da olduğunu belirtti. ABD'de 7 farklı gelir dilimine farklı oranlarda gelir vergileri uygulanıyor. Orta alt gelirliler yüzde 22 oranında vergi öderken, orta üst gelirliler yüzde 32 oranına kadar gelir vergisi ödüyor.
Detaylar netleşmese de vergi uzmanları söz konusu indirimin gerçekleşmesi durumunda devletin yüzlerce milyar dolarlık vergi kaybına uğrayacağını belirtiyor.