Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Tuvalet kağıtları neden beyaz renkte üretilir? Tam bir moda çılgınlığı!
        1

        Bugün belki de hiç düşünmediğiniz bir konuyu ele alacağız; tuvalet kağıtları neden beyaz renkte üretilir?

        Belki şu anda bizler bu konunun üzerine çok gitmiyoruz ama bir zamanlar tuvalet kağıtlarının rengi, bir moda belirleyicisi olarak kullanılıyordu.

        2

        1950'li yıllarda ortaya çıkan renkli tuvalet kağıtları marketlerde yerini alır almaz çok sevildi.

        O zamanlar banyo dekorasyon anlayışı tek bir renk üzerine yoğunlaşmaktan ibaretti. Yani günümüzdeki gibi farklı renk paletleri kullanılmıyordu. Banyolar; sarı veya mavi gibi tek bir tonu yansıtıyordu.

        3

        Renkli tuvalet kağıtları da tam olarak bu sebepten dolayı çokça tercih ediliyordu. İşlevleri bir yana, banyoda kullanılan rengi tamamlamak için kullanılıyordu.

        Bu trend fikri uzun bir süre yerini korudu ta ki 2000'li yıllara kadar. Bu yıllarda tuvalet kağıtlarının renkli olması için eklenen boyaların ne derece sağlıklı olduğu tartışıldı.

        4

        Tuvalet kağıdı üreten firmalar bu sağlık riskini tamamen ortadan kaldırmak için boya kullanmayı bıraktı ama tabii ki tek sebep bu değildi.

        Ayrıca, "tek tip banyo" anlayışı da yerini farklı renklerle kombinlenen banyolara bırakmıştı. Beyazın her şeye kombinlenebilen gücü burada da ön plana çıktı.

        5

        Bu, üretici firmalar için güzel bir artıydı çünkü kağıtlara eklenen boyalar ayrı bir maliyet demekti. Bunu yapmayı bıraktıklarında, maliyetlerde önemli bir azalma yaşadılar.

        6

        Elbette günümüzde; desenli, renkli ve hatta parfümlü tuvalet kağıtları üretiliyor çünkü araştırmalar neyin iyi olduğunu, neyin kötü olduğunu gösteriyor. Ayrıca firmalar çok sıkı denetimlere tabi tutuluyor. Ancak o zamanlar böyle bir durum söz konusu değildi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ