Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Yanan Mevlevihane yeniden doğuyor

        Beyoğlu’nun Kasımpaşa semtinde 1979 yılında çıkan yangında tamamen harap olan 400 asırlık Kasımpaşa Mevlevihanesi, Vakıflar Genel Müdürlüğü’nce yürütülen inşa çalışmalarıyla yeniden ihya ediliyor.

        Gazete Habertürk'te yer alan habere göre Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından 2016 yılı sonunda başlanan ve bugün yüzde 45-50’si tamamlanan inşa çalışmaları sona erdiğinde, İstanbul’un en büyük 3’üncü mevlevihanesi olan Kasımpaşa Mevlevihanesi sosyal ve kültürel etkinliklere ev sahipliği yapacak.

        3’ÜNCÜ BÜYÜK MEVLEVİHANE

        Vakıflar İstanbul 1. Bölge Müdürü Mürsel Sarı, Kasımpaşa Mevlevihanesi’nin Galata ve Yenikapı mevlevihanelerinden sonra İstanbul’un en büyük 3’üncü mevlevihanesi olduğunu söyledi. Mevlevihaneyi 1623-1631 yılları arasında Fırıncızade Sırrı Abdi Dede Efendi’nin sahip olduğu bostanına sevenleriyle birlikte yaptığını anlatan Sarı, mevlevihanenin 2 katı betonarme, 2 katı ahşap konstrüksiyon olmak üzere 4 kattan oluştuğunu belirtti.

        REKLAM

        Sarı, “Yüzde 45-50’si tamamlandı. Kasımpaşa Mevlevihanesi tamamlandığında, sosyal ve kültürel etkinliklerde kullanılacak bir mekân elde edilecek. Semahanenin alt katında 200 kişiyi alacak kapasitede bir konferans salonu da yapılacak” dedi.

        40 ESERİN ÇALIŞMASI DEVAM EDİYOR

        Fırıncızade Sırrı Abdi Dede Efendi tarafından yaptırılan mevlevihaneden günümüze merdiven ve yaya girişinin sağlanacağı kapı dışında orijinal bir şeyin kalmadığını anlatan Sarı, “Sevindirici olan şu ki yapının iç ve dış bölümlerini gösteren elimizde çok sayıda fotoğraf ve belge var. Onlar bize çalışmalarımızda ışık tutuyor” bilgisini verdi.

        Mevlevihane dışında İstanbul’da ayrıca Sultanahmet, Beyazıt, Rüstempaşa, Yenipaşa, Cihangir, Teşvikiye camilerinin de aralarında yer aldığı 40 civarında eski eserin restorasyonunun devam ettiğini kaydeden Sarı, bu eserler için 50 milyon TL harcandığını açıkladı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ