Türkiye genelindeki kesintinin sebebi belli oldu
Türkiye genelinde elektrik kesintisi yaşanan 31 Mart'ta, ülkenin elektrik altyapısını oluşturan doğu ve batı alt sistemlerinin saniyeler içerisinde çöktüğü bildirildi
ABONE OLAvrupa Elektrik İletim Ağı (ENTSO-E) Türkiye Proje Grubu ve Türkiye Elektrik İletim AŞ (TEİAŞ) tarafından ortaklaşa olarak hazırlanan "31 Mart Sistem Çökmesi Raporu"ndan yaptığı derlemeye göre, söz konusu tarihte ilk olarak Osmanca-Kurşunlu hattı aşırı yükten servis dışı kaldı.
Rapora göre, 31 Mart günü Türkiye elektrik sisteminde, 400 kV iletim hattı aşırı yüklenerek servis dışı kaldı. Bunun üzerine 12 saniye sonra sistem çökmesi ortaya çıktı.
Söz konusu tarihte ülke genelinde etkili olan elektrik kesintisi, 17 Ağustos 1999'da yaşanan Marmara depreminden sonra Türkiye elektriksisteminin yaşadığı en ciddi olay olarak nitelendirildi.
Bu tarihteki elektrik kesintileri sadece Türkiye'yi etkiledi, diğer enterkonnekte sistemlerin işletilmesi üzerinde bir etkisi olmadı.
Osmanca-Kurşunlu hattının aşırı yükten dolayı servis dışı kalmasını takiben Türkiye elektrik sisteminde doğu-batı alt sistemleri arasında 1,9 saniye içerisinde hızlı ardışık arızalar yaşandı. Bu durum, doğu-batı alt sistemleri arası senkranizosyonun kaybolmasına ve birbirinden ayrılmasına neden oldu.
Raporda ayrıca, batı alt sisteminin yüzde 20,5 elektrik enerjisi yetersizliğine maruz kaldığına işaret edildi ve bu ani dengesizliğin ENTSO-E elektriksistemiyle senkronizasyonun kaybolmasına yol açtığı, Türkiye'de iki alt sistemin birbirinden ayrılmasından yaklaşık 1 saniye sonra Türkiye'ninelektrik sisteminin Bulgaristan ve Yunanistan enterkoneksiyon hatlarından servis dışı kaldığının altı çizildi.