Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam HT Cumartesi Romantik tasarımcıya veda, Oscar de la Renta kimdir?, Oscar de la Renta hayatını kaybetti,

        HT CUMARTESİ

        Bazı tasarımcılar vardır, modaya kazandırdıklarını düşününce hayranlık duyar, her röportajını okuduğunuzda hayranlığınız daha da artar. İşte Oscar de la Renta o tasarımcılardan biri. Amerika’nın moda ikonu, Dominik Cumhuriyeti doğumlu de la Renta, Jacqueline Kennedy’den Laura Bush’a kadar ABD First Lady’lerinin bir numaralı tasarımcısıydı. Hatırlarsanız ünlü tasarımcı son olarak aktör George Clooney ile evlenen avukat Amal Alamuddin’in gelinlik tasarımıyla da adından söz ettirmişti. Hatta ünlü tasarasımcı de la Renta, Amerikan Vogue Dergisi için Alamuddin ile gelinlik provası pozu vermişti.

        İSPANYA’DA BAŞLAYAN MODA SERÜVENİ

        1932 yılında Dominik Cumhurıyeti’nde dünyaya gelen Oscar de la Renta’nın annesi Dominikli, babası ise Porto Rikolu. Tasarımcı uluslararası düzeyde moda tasarım ve sanat eğitimleri almış. Oscar de la Renta 18 yaşında doğduğu ülkeyi terk edip Madrid’e gitmiş ve burada San Fernando Akademisi resim bölümünde okumaya karar vermiş. İspanya’da yaşadığı sıralarda moda tasarım dünyasına yönelmeye başlayan tasarımcı, çok geçmeden İspanya’nın önemli moda evlerinde çalışmaya, çizim ve tasarımlar yapmaya başlamış. Daha sonra İspanya’nın en önemli, en ünlü efsanevi haute couture tasarımcılarından Cristobal Balenciaga’nın moda evinde staj yapmaya başlamış. 1961 yılında İspanya’dan ayrılıp Paris’e giden tasarımcı, burada Antonio Castillo’nun ekibine katılmış ve Lanvin markası için couture asistanlığı yapmaya başlamış.

        Oscar de la Renta o yıllarda modanın geleceğinin haute couture’de değil, hazır giyimde olduğunu düşünüyordu ve bu yüzden birçok başarılı tasarımcı gibi 1963 yılında New York’a gelmeye karar verdi. Vogue’un baş editörü Diane Vreeland, Oscar de la Renta’ya şöhretinin hızla yayılmasını istiyorsa Elizabeth Arden’le çalışmasını önermiş. Başarılı tasarımcı da Vreeland’in dediğini yaptı. Elizabeth Arden’in couture ve hazır giyim koleksiyonlarını hazırladı. Aynı yıllarda Christian Dior’un hazır giyim koleksiyonuna da büyük katkılar sağladı. Arden ile 2 yıl çalıştıktan sonra 1965 yılında Jane Derby ile çalışmaya başladı ve kendi markasını çıkardı. Jane Derby ölünce de markanın başına kendi geçti. Oscar de la Renta markası kurulduktan sonra hızla yükselişe geçmişti ve hazır giyim koleksiyonları büyük ilgi gördü. 1970 yılında Çingene figürleri ve Rus esintilerini taşıyan koleksiyonu sofistike, modern, romantik ve feminen çizgilerle birlikte Amerika spor giyim sektöründe ve Avrupa couture dünyasında ismini duyurdu. Oscar de la Renta hem Avrupa hem de Amerika geçmişini tasarımlarına yansıtmayı çok iyi bildi. Oscar de la Renta soft renkler, formlar, şık ayrıntılarla kafasında yarattığı kadını her kreasyonunda farklı düşledi ve gece kıyafetleri, gelinlik ve özel haute couture tasarımlarıyla da ismini sağlamlaştırdı. Sanat eğitimi alan tasarımcı, çok iyi bildiği kostüm tarihini tasarımlarına yansıtmayı hedef belirledi. Oscar de la Renta’nın tasarıma duyduğu aşkı ve enerjiyi, yarattığı birbirinden iklonik tasarımları her zaman hatırlayacağız.

        Ödüllü tasarımcı

        Oscar de la Renta 19731976 ile 1986 1988 yılları arasında Amerika Moda Tasarımcılar Konseyi, CFDA’in başkanlığını üstlendi. 1990 yıllarında CFDA tarafından Yaşam Boyu Başarı Ödülü’ne layık görüldü. 1993 yılında Pierre Balmain markası için hazırladığı koleksiyonundan sonra Fransız couture moda evindeki ilk Dominikli tasarımcı oldu. Ve Fransız Legion d’Honneur nişanıyla ödüllendirildi. 1996 yılında Hispanic Heritage Society tarafından Yaşam Boyu Başarı ödülüne layık görüldü. 2000 yılında İspanya kralı tarafından sanatçılara verilen altın madalyayla ödüllendirildi. Aynı yıl CFDA tarafından en iyi tasarımcı ödülünü kazandı.

        Ünlü müşterileri

        Sarah Jessica Parker, Halle Berry, Penelope Cruz, Laura Bush, Jenna Bush gibi ünlüler sadık birer Oscar de la Renta müşterisi. Nancy Reagan, Jacqueline Kennedy gibi first lady’leri Oscar de la Renta giydirdi. Vogue Dergisi’nin kapağı için Hillary Clinton’ını da giydiren Oscar de la Renta hep en özel ve güzel kadınları giydirdi ancak her zaman en önemli müşterilerinin sokaktaki kadınlar olduğunu ve en çok onları giydirmekten keyif aldığını belirtmiştir. Son olarak efsane tasarımcı George Clooney ile evlenen avukat Amal Alamuddin’in gelinliğini tasarlamıştı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ