Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Dünyaya en çok zarar veren bilim insanı Thomas Midgley
        1

        Yaptığı icat ile dünyaya en büyük zararlardan birini veren o kişi ise tetraetil kurşun ve cfc‘nin mucidi olan Thomas Midgley. Üstelik bu icadı kendi için yaparken ortaya çıkarmış.

        2

        Thomas Midgley‘in icadı olan kurşun nörotoksin özelliğine sahip bir madde.

        3

        Bu maddeye olması gerekenden fazla maruz kalan canlıların beyni ve merkezi sinir sistemleri onarılamayacak şekilde tahrip oluyor.

        4

        Aynı zamanda yoğun bir şekilde alınan kurşun maddesi körlük, uykusuzluk, böbrek yetersizliği, işitme kaybı, kanser ve felç gibi ağır sonuçlar da doğuruyor.

        5

        Tabi bu tüm yan etkiler o zamanlar bilinmediği için kurşun da heroin gibi çok ucuz ve yüksek kar getiren bir madde olmasından ötürü çağında her derde deva bir ürün olarak piyasa sürüldü ve araç motorlarında kullanıldı.

        6

        Daha sonra kurşun kullanılarak üretilen arabaların %98’i bu maddeyle yapılıyor ve dolayısıyla milyonlarca insanın kalıtsal olarak yüksek miktarda kurşuna maruz kalmasına neden oluyor.

        7

        Bir önceki yüzyıla göre 625 kat daha fazla kurşuna maruz kalan insanlar o dönemler kurşunu oldukça sempatik bulmaya devam ediyor.

        8

        Kurşun üretimi için kurulan fabrikalar gel zaman git zaman daha da büyüyor. Ve Thomas Midgley‘in fabrikalarında çalışan işçiler birer, üçer, beşer, onar ölmeye başlayınca Midgley bir basın toplantısı düzenliyor ve kurşun buharını içine çekerek bir zarar olmadığını göstermeye çalışıyor.

        9

        Midgley ayrıca kurşunun zararlarını araştıran kuruluşları da finanse ederek kurşunun zararları 20 sene geç anlaşılmasına sebep oluyor.

        10

        İKİNCİ BÜYÜK İCAT: İKİNCİ BÜYÜK HATA

        Midgley kurşundan sonra bu defa da buzdolaplarında ve bilumum sanayi ürününde, parfüm ve deodorantlarda kullanılan kloroflorokarbon (cfc) gazını buluyor.

        11

        Bugün küresel ısınmaya neden olan en tehlikeli gazların arasında yer alan cfc gazının 1 kilogramı 70 bin kilogram atmosferik ozonu yok edebilme gücüne sahip. Tabi bu gazın da kötü etkileri kurşun gibi yıllar sonra anlaşılıyor ve 1970’lerde yasaklanıyor.

        12

        Thomas Midgley son icadını yine kendinden yola çıkarak yapıyor. Ama bu defa felç geçirdiği için diğer icatlarına nazaran daha az tehlikesiz görünen bir alanda yapıyor.