Sanal sohbette kızlar daha çekingen
Erkeklerin ise daha cesur oldukları ortaya çıktı.
Türkiye’nin çeşitli bölgelerindeki 6 üniversitede öğrenim gören öğrencilerle yapılan araştırmada, internet ortamında kurulan sanal arkadaşlıklar incelendi.
Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Üstün Özen’in, danışmanlığını yaptığı Meryem Burçin Korukçu hazırlanan yapılan “Gençlerin İnternet Sohbet Ortamlarında Kurdukları Arkadaşlıklar: Sanal Arkadaşlık Fenomeni Üzerine Bir Araştırma” konulu yüksek lisans tezinde ilginç sonuçlar elde edildi. Doç. Özen, üniversitede öğrenim gören
397 erkek ve 320 kız öğrenciyle anket çalışması yaptıklarını belirtti. Özen, sanal ortamda tanışıp gerçek arkadaşlık kuranların oranının yüzde 30 olduğunu belirterek şunları söyledi:
“Bu yüzde 30’luk kısmın yüzde 11’inin 1, yüzde 15’inin birkaç, yüzde 4’ünün de çok sayıda gerçek arkadaşlık kurduğu görüldü. Ankete katılan erkeklerin yüzde
11’inin 1, yüzde 20’sinin birkaç ve yüzde 7’sinin de çok sayıda sanal arkadaşlığı gerçek arkadaşlığa dönüştürdüğünü tespit ettik. Kız öğrencilerin ise yüzde 11’inin 1, yüzde 8’inin birkaç ve yaklaşık yüzde 1’inin de çok sayıda sanal arkadaşlığı gerçek arkadaşlığa dönüştürdüğü anlaşıldı.” Ankete katılan erkeklerin yüzde 63’ünün karşı cinsten arkadaşlıklar kurmak için sohbet odalarına girdiğini, kızlarda ise bu oranın yüzde 14’te kaldığını kaydeden Özen, oransal farkın büyüklüğüne işaret etti. Doç. Dr. “Araştırmanın çarpıcı sonuçlardan biri de erkek öğrencilerin yüzde 73’ünün, kız öğrencilerin yüzde 79’unun sanal sohbet ortamlarındaki tanımadıkları kişilerin ‘dürüst olmadığını’ düşünmeleridir” dedi.
AA