Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Çocuklar yıldızlara ulaşacak

        Türkiye’deki tüm okulların ziyaretine açık olacak “Hayalden Gerçeğe Fatin Gökmen Planetaryumu” bugünü geleceğe yaklaştırıyor.

        Türkiye’nin geleceği olan çocukların sanattan spora, bilimden kültüre farklı dallarda içlerindeki potansiyeli ortaya çıkarması için P&G ve Darüşşafaka Cemiyeti tarafından hayata geçirilen Hayalden Gerçeğe Projesi ilk meyvesini verdi. Darüşşafakalı öğrencilerin hayalleri doğrultusunda inşa edilen Hayalden Gerçeğe Fatin Gökmen Planetaryumu 16 Nisan’da P&G Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Saffet Karpat, Darüşşafaka Cemiyeti Yönetim Kurulu Başkanı Zekeriya Yıldırım, P&G çalışanları ve Darüşşafaka öğrencilerinin katılımı ile açıldı.

        Darüşşafaka Eğitim Kurumları’nın Maslak tesislerinde kurulan İstanbul’daki ilk sabit kubbeli digital planetaryum; çocukları bilim ve gökyüzü ile yakınlaştırmak ve bilgilendirmek üzere tasarlandı. 14 inçlik küresel aynası ile sönük gök cisimlerini de görebilen Meade LX 200 GPS-AGF teleskop, Amerika’dan özel olarak getirtildi. 140 bin gök cismine ait bilgileri içeren teleskop, kendi otomatik olarak bu cisimlere yönlenebilir. 36 kişilik izleme kapasitesine sahip planetaryumun 7 metre çapındaki sabit kubbesinde çocuklar, gökyüzünün gizemli dünyasını keşfedecekler. Planetaryum yıl içindeki önemli gök olayları sırasında, diğer okullardan öğrencileri de ağırlayacak etkinliklere ev sahipliği yapacak.

        Hayalden Gerçeğe Fatin Gökmen Planetaryumu’nun açılışında söz alan P&G Yönetim Kurulu Başkanı Saffet Karpat “Hayalden Gerçeğe, P&G global yardım platformu Yaşa, Öğren ve Başar’ın Türkiye’deki ana projesi olarak başladı. Geleceğin liderlerini yetiştirebilmek ve çocukların hayallerine ortak olmak için çıktığımız yol uzun. Projenin her durağında amacımız çocukların yaşamında anlamlı bir değişim yaratmak olacak. Bugün açtığımız Hayalden Gerçeğe Fatin Gökmen Planetaryumu, bunun örneklerinden biri. İnanıyoruz ki çocuklarımız burada gökyüzünü keşfederken çok daha geniş bir hayal dünyasının da kapısını aralayacak. Bu planetaryumda çalışmalarına başlayacak arkadaşlarımız belki gelecekte uzaya giden bilim adamları olacak. Bu bizim için en değerli yatırımlardan biri” dedi.

        Darüşşafaka Cemiyeti Yönetim Kurulu Başkanı Zekeriya Yıldırım ise açılışta yaptığı konuşmada “Öğrencilerimiz tüm çocuklarla paylaşacakları bir hayal kurdular ve hayal gerçek oldu. Ülkemizin astronomi alanındaki öncü isimleriyle derin bağları olan Darüşşafaka’da bir planetaryum kurulması bizim açımızdan çok özel anlam taşıyor. Kandilli Rasathanesi’nin kurucusu Fatin Gökmen de seneler önce bu kurumda öğretmenlik yaparak Türkiye’nin aydınlık yarınlarının yetişmesi için çabalamıştı. Planetaryum, P&G’nin değerli katkılarıyla Darüşşafakalı çocuklarla beraber aslında tüm Türk çocuklarına kazandırıldı. Yapılacak çalışmalarla bu imkanın binlerce öğrenciye ulaşmasını hedefliyoruz” ifadelerine yer verdi.

        Hayalden Gerçeğe Fatin Gökmen Planetaryumu, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’ndan itibaren her gün 10:00-16:00 arasında öğrencilerin ziyaretine ücretsiz olarak açık olacak.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ