Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Türk-Alman Üniversitesi kuruluyor

        Serkan AKKOÇ / AHT

        İlk girişimleri Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Dışişleri Bakanlığı döneminde atılan Türk-Alman Üniversitesi "İlk Taş Koyma Töreni" Alman Cumhurbaşkanı Christian Wulff ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün katılımıyla gerçekleşti. Alman Cumhurbaşkanı Wulff, "O kadar başarılı, Almanca konuşan insanla tanıştım. Bunlar geleceklerini Türkiye'de görüyorlar. Bu genç insanların Almanya deneyimleriyle birlikte Türkiye'de kalmaları durumunda burada da yaşasalar Almanya'ya da sadık kalmalarını dilerim" dedi.

        Almanya'da 3 milyona yakın Türk vatandaşının yaşadığını ve bunun 700 bine yakınının Alman vatandaşı olduğunu ve genç bir nüfus bulunduğunu kaydeden Gül, "Tüm bunları ele aldığımızda bu üniversiteye düşen görevi çok daha iyi anlarız. Almanya ortaöğreniminde okuyan Türk ve Alman öğrenciler burada tahsile devam edebilir. Buradan yetişen gençler Türk-Alman şirketlerinde görev alabilirler ve en hızlı şekilde ekonomiye katkı sağlayabilirler" diye konuştu.

        REKTÖR'E BÜYÜK GÖREV

        Gül, kurucu Rektör Prof. Dr. Ziya Şanal'ın da büyük sorumluluk altında bulunduğunu belirterek, "Rektör hem Türk hem Alman vatandaşı. Hem Türkiye'yi hem Alman mentalitesini, disiplinini biliyor. Bu birikim kendisine büyük avantaj veriyor ve beklentiyi yükseltiyor" dedi.

        BÜYÜK BİR İŞARET

        Alman Cumhurbaşkanı Christian Vulff da Türkiye'de uzun süredir Alman okulları olduğunu ve ilk kez üniversite kurulduğunu belirterek "Bu da tabi ki işbirliğimizin yoğunlaştırılması açısından büyük bir işaret olduğunu düşünüyorum. Buradan da bir sinyal yayınlanacaktır. Gelecekteki sorunları birlikte araştırarak, bu alanlarda eğitim sunarak çözümlere ulaşmak istiyoruz. İnsanlığın sorunlarının çözülmesi açısından da katkıları olacaktır" dedi.

        GENÇLER GELECEĞİNİ TÜRKİYE'DE GÖRÜYOR

        Mustafa Kemal Atatürk döneminde çok sayıda bilim adamı ve entelektüelin Almanya'dan Türkiye'ye iltica ettiğini hatırlatan Wulff, son yıllarda eğitimli Türk gençlerinin geleceklerini Türkiye'de gördüklerini belirterek "Sayın Gül'le konuştum. Biraz kayba uğradığımız yönünde endişelerimi ifade ettim" dedi.

        Konuşmaların ardından her iki cumhurbaşkanı ilk taşın üzerindeki örtüyü açtı. Taşın üzerinde "Türkiye Cumhurbaşkanı Sayın Abdullah Gül ve alman Cumhurbaşkanı Sayın Christian Wulff 22 Ekim tarihinde Türk-alman üniversitesinin ilk taşını yerleştirmişlerdir" yazdığı görüldü.

        KT: ÖĞRETİM GÖREVLİSİ ALMANLAR'DAN

        -Üniversitenin kuruluşuna ilişkin 5979 sayılı kanun 10 Nisan 2010 tarihinde yürürlüğe girdi

        -Türk yükseköğretim mevzuatına tabi olacak üniversitede Alman tedrisatı da sunulacak

        -ilk etapta fen, hukuk, iktisadi-idari, kültür-sosyal bilimler ve mühendislik fakültelerinin oluşturulması planlanıyor

        -Arazi tahsisi, altyapı oluşturulması ve giderlerin karşılanması Türk tarafından üstlenilirken Alman tarafı öğretim görevlisi sağlamayı taahhüt etti

        -Üniversite Beykoz'da bulunan Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı'na tahsisli 265 bin 536 metrekare arazinin 120 bin metrekarelik kısmına inşa edilecek.

        WULFF: "TÜRKİYE'NİN DİNAMİZMİNE VE TÜRK-ALMAN DOSTLUĞUNA DA BÜYÜK KATKI SAĞLAYACAKTIR''

        Almanya Cumhurbaşkanı Christian Wulff, Türk-Alman Üniversitesi'nin, Türk-Alman işbirliğinin önemli unsurlardan biri olacağını belirterek, ''Türkiye'nin dinamizmine ve Türk-Alman dostluğuna da büyük katkı sağlayacaktır'' dedi.

        Wulff, iki ülkenin geleceğinin, törene katılan iki ülke eğitim Bakanlarının ellerinde olduğunu kaydederek, ''Milyonlarca genç insan sizin elinizden geçiyor ve siz sorumlusunuz bu alandan. Benim için de onur ve sevinç kaynağı burada bulunmak'' ifadesini kullandı.

        Türkiye'de Alman okulları bulunduğuna işaret eden Wulff, bir süre sonra Türk-Alman Üniversitesinin de olacağını dile getirdi.

        Konuk Cumhurbaşkanı Wulff, gelecekteki sorunları birlikte araştırarak, ele alarak, bu alanlarda birlikte eğitim sunarak, çözümlere ulaşmak istediklerini söyledi.

        Mustafa Kemal Atatürk döneminde Almanya'dan bilim adamları ve entelektüellerin Türkiye'ye davet edildiğini hatırlatan Wulff, konuşmasını şöyle sürdürdü:

        ''Türk bilim adamlarının, bilim kadınlarının sadece dünyanın birçok ülkesinde değil, özellikle Türkiye'de çalıştığını görüyoruz. İki ülkenin potansiyelini de hem Türkiye'de hem de Almanya'da daha iyi şekilde değerlendirmek istiyoruz. Biz, bu alanda en kaliteli insanları elde etmeye çalıyoruz. Sayın Cumhurbaşkanı Gül ile de bu konuyu konuştum, aslında biraz kayba uğradığımız yönündeki endişelerimizi ifade ettim. O kadar mükemmel, o kadar başarılı genç insanlarla tanıştım ki, çok iyi Almanca konuşan, çok iyi eğitim almış olan insanlar ama geleceklerini çok dinamik gelişen, çok büyük imkanları olan Türkiye'de görüyorlar. Bu genç insanların Almanya geçmişleriyle Türkiye'ye gelip kalmaları durumunda da en azından burada yaşasalar da Almanya'ya da sadık kalmalarını dilerim. Alman vatandaşlığı almış Türk kökenli insanlarda Türkiye ile bağlarını unutmamalılar.''

        Üniversiteden beklentilerinin çok büyük olduğunu ifade eden Wullf, üniversitenin, uluslararası ve çok dilli olmasıyla öne çıkacağını kaydetti. Wulff, üniversitenin ilk etapta 5 fakülteden oluşacağını dile getirerek, birçok Alman partner üniversitesinin de bu üniversiteye güvenebileceğini vurguladı.

        TBMM'ye, 1 Nisanda gerekli yasanın çıkarılmış olması nedeniyle müteşekkir olduklarını ifade eden Wulff, hem Türkiye'yi hem Almanya'yı ve her iki ülkenin üniversite sistemini bilen bir rektör atadığı için de Türk hükümetine teşekkürlerini iletti.

        Wulff, üniversitenin bilimsel anlamda çok mükemmel bir proje olduğunu vurgulayarak, ''Bu üniversite Türk-Alman işbirliği açısından çok önemli unsurlardan birisi olacaktır. Türkiye'nin dinamizmine ve Türk-Alman dostluğuna da büyük katkı sağlayacaktır. Umarım bu üniversiteye giden öğrenciler çok başarılı olur ve böylece Türk-Alman ilişkilerinin ileri noktaya varması sağlanır. Zaten talebimizin de bu yönde olması gerekiyor'' şeklinde konuştu.

        Bu arada, tören için, üniversitenin yapılacağı arazi üzerine dev çadır kuruldu. Gül ve Wulff, çadıra girişlerinde alkışlarla karşılandı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ