Kendi hastanesinde öldü!
Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mete Cengiz, duygu yüklü törenlerle son yolculuğuna uğurlandı - AHT
Uğur USLUBAŞ / BURSA (AHT)
Yakalandığı akciğer kanserine yenik düşen Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mete Cengiz, duygu yüklü törenlerle son yolculuğuna uğurlandı. Rektör Cengiz için ilk tören, 2008 yılından beri rektörlüğünü yaptığı Uludağ Üniversitesi oditoryumunda düzenlendi. Hastalığı döneminde yurtdışında tedavi tekliflerini "Ben üniversitemde tedavi olmazsam kim olur?" diyerek karşı çıkan Cengiz için duygu yüklü konuşmalar yapıldı.
Oditoryumda düzenlenen törende konuşan Bursa Valisi Şahabettin Harput, Rektör Mete Cengiz'in göreve gelmesinin ardından üniversite ve fakültelerin çehresini değiştirdiğini belirterek, "Üniversiteyi her alanda daha yukarı taşımak için çalıştı. Çocukların övünç duyacakları bir üniversite özlemindeydi. Özgürlüklerin hakim olması, herkesin inandığı gibi yaşaması, fikir ve düşüncelerini özgürce ifade edebilmesi için örnek çalışmalar sergiledi" dedi. Mete Cengiz'in çocukluk arkadaşı olan İçişleri Eski Bakanı Abdülkadir Aksu da hastalığı döneminde tüm tekliflere rağmen Mete Cengiz'in yurtdışında tedaviyi kabul etmediğini anlattı. Uludağ Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Ali Yaşar Sarıbay ise, bulunması zor, kaliteli bir yöneticiyi kaybettiklerini ifade ederek, "Onun amansız hastalığına teşhis konulduğunda herkes seferber oldu. Eski hastaları alternatif çareler teklif ediyorlardı. En üst düzeydeki yetkililerden yurtdışında tedavi teklifleri iletildi. Hepsini kibarca duymazdan geldi. 'Eğer ben kendi üniversitemde tedavi olmayı reddedersem, başka kim ister ki' diyordu. Metanet ve tevekkülle karşıladı. Onun sahip olduğu vasıflar hepimize örnek olacak tarzdaydı. Ona layık bir insan olmaya çalışacağız" şeklinde konuştu.
Mesai arkadaşları da yaptıkları konuşmalarda Cengiz'in, üniversiteye kattığı değerlere ve onun çalışmalarına vurgu yapıp, kendisinden öğrendiklerini anlattılar. Törende Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün gönderdiği taziye telgrafı da okundu. Üniversitedeki törene Eski Bakan Abdülkadir Aksu'nun yanı sıra, Emniyet Genel Müdürü Oğuz Kağan Köksal, Bursa Valisi Şahabettin Harput, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Ümit Yılmaz, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, rektörler, YÖK yöneticileri, mesai arkadaşları, aile yakınları ve binlerce seveni katıldı.
(Rektör Mete Cengiz, Ulucami'de ikindi vakti kılınacak cenaze namazının ardından Emirsultan'da toprağa verilecek.)
Mete Cengiz kimdir?
15 Kasım 1946'da Diyarbakır'da doğan Prof. Dr. Mete Cengiz, ilk ve ortaokulu aynı şehirde bitirdi. Lise son sınıfta kazandığı American Field Service (AFS) bursu ile Arizona, ABD'de bir yıl okuyarak, Mesa High School'dan 1964 yılında mezun oldu. 1965-1971 yılları arasında Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tıp eğitimi gördü. Aynı kurumda 1971 yılında başladığı genel cerrahi uzmanlık eğitimini 1976 yılında tamamladı. Uzmanlık eğitimi sırasında ECFMG sınavını kazanarak, Amerika Birleşik Devletleri'nde hekimlik yapma yetkisini elde etti.
1977-1980 yıllarında Bursa Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs, Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalında üst ihtisas yaparak, Göğüs, Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı oldu. 1982 yılında Yardımcı Doçent, 1984 yılında Doçent ve 1990 yılında Profesör unvanı aldı. Bir çocuk babası Cengiz'in eşi Candan Cengiz de UÜ Tıp Fakültesi Hastanesi'nde öğretim görevlisi. Vefat eden Cengiz, Rektör Prof. Dr. Mustafa Yurtkuran'ın 2008 yılında görev süresinin dolmasının ardından yapılan seçimde Uludağ Üniversitesi (UÜ) Rektörlüğü'ne seçilmişti.