Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Ayşe Paşalı davası AİHM'de

        Cemal DOĞAN/ANKARA

        Avrupa’nın da yakından takip ettiği Ayşe Paşalı davasının avukatları Elif Kabadayı Tatar ve Onur Tatar, AİHM’ye açtıkları davanın dilekçesinde, Ayşe Paşalı’nın 9 Mart 2009 tarihinde önce aşırı dayak ardından tecavüze uğrayarak hastanelik olduğu, bunu yapan eşi İstikbal Yetkin’in adliye süreci sonrasında serbest bırakıldığına dikkat çekildi.

        Bu olaydan sonra, Ayşe Paşalı’nın boşanmasına rağmen eski eşi İstikbal Yetkin’in “tehdit, hakaret ve taciz”lerine devam ettiği belirtildi. Koruma talebinin yargı tarafından reddedildiği vurgulanan dilekçede, Ayşe Paşalı’nın boşandıktan yaklaşık 1.5 yıl sonra 7 Aralık 2010 tarihinde, evinin önünde pusu kuran eski eşi İstikbal Yetkin tarafından 11 yerinden bıçaklanarak ve boğazı kesilerek feci şekilde öldürüldüğü belirtildi. Dilekçede, “Habertürk muhabiri Cemal Doğan’ın çektiği, Paşalı’nın yaralı göründüğü fotoğraf, kadın cinayetleri bakımından simge haline geldi” denildi.

        ‘NE ACI Kİ...’

        Dilekçede, koruma talebini reddeden Ankara 1. Aile Mahkemesi’nin, Ayşe Paşalı’nın ölümünden sonra benzer bir davada koruma başvurusunu hemen kabul ettiğine dikkat çekildi:

        “Ne acıdır ki, söz konusu aynı mahkeme, Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası sözleşmelere de atıf yaparak, tarafların boşanmış olmasını da önemsemeden şiddete uğrayan bir üniversite öğretim görevlisi kadının koruma talebini kabul etmiştir.”

        ‘Affet’ diye yalvarmıştı

        Ayşe Paşalı, dayak ve tecavüz sonrasında dava açtı. Eski eş İstikbal Yetkin, adliye koridorunda “Affet” diye yalvardı. Ayşe Paşalı affetmedi ama mahkeme koruma kararı almayınca genç kadın, o gün yalvaran eski eş tarafından sokak ortasında boğazı kesilerek katledildi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ