Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam İlişkiler Anne babalar için 3 yaşı atlatma rehberi

        DAMLA ÇELİKTABAN-HT MAGAZİN

        Bir bebek doğduktan itibaren ilk zamanlarda sık sık, daha sonraki zamanlarda daha seyrek ama yine düzenli bir şekilde dönüm noktalarından geçer. Katı gıdaya başlama, yürüme, konuşma, 2 yaş krizi derken 3 yaşında, kreşe başlama ile birlikte yepyeni bir dönüm noktasına geliniyor.

        3 yaş çocuğu artık bir şeyi kendi yapabilen; anneye bağımlılığı azalmış. Sevdikleri, sevmedikleri, arkadaş çevresi, günlük alışkanlıkları olan mini mini bir insana dönüşüyor. Bebeğin rahme düştüğü anda açıldığınız endişeler denizi değişe, dönüşe devam ediyor var olmaya...

        Bu aralar aklımı kurcalayan, içimi rahatlatmaya çalıştığım konuları tüm 3 yaş çocuk ana babalarına ithaf ederek yazıyorum.

        * Çocuğum artık gündüz uykularını pas geçiyor.

        Uyku benim için her zaman öncelikli bir mesele oldu.Hem dinlenmiş çocuğun yorgun çocuğa göre çok daha kolay oluşu hem debüyümek için uyumaya ihtiyacı olduğu konusundaki inancım bu zamana kadar bütün hayatımızı Uzay'ın uyku saatlerine göre düzenlememe yol açtı. Okula başlamasından sonra artık benim "olmazsa olmaz" diye düşündüğüm öğlen uyku düzeninde yavaş yavaş gedikler açılmaya başladı. İlk başlarda pek de hoşuma gitmeyen bu değişiklik akşam uyku saatlerinin öne çekilmesiyle gözüme girmeye başladı. Uzmanlar diyor ki: 3 yaşını geçmiş olan çocukların gündüz uykusuna ihtiyaçları azalır. Özellikle gündüz uykusu çocuğunuzun gece geç saatlere kadar uyanık kalmasına neden oluyorsa, öğlen uykularının pas geçilmesinde bir problem yok.

        * Okula başladı, sürekli hasta.

        Okula başlayalı daha 2 ay oldu lakin Uzay iki haftada bir ya öksürük, ya nezle ya da ateş ile geliyor eve. Bir çok çocuğun bir arada bulunduğu ortamlarda mikroplar ondan ona sekerek dolaşıyorlar. Bu konuda yapılacak en iyi şey içinizi ferah tutmak ve her hastalıkta antibiyotiğe başvurmama talimi yapmak. Eğer şimdi yaşamasaydı bunu ilkokula gittiği yıl yaşayacak ve o zaman derslerden geri kalacaktı. Anaokulu hem okul hayatına hem de ortak yaşamın mikroplarına alışmak için bir egzersiz ortamı.

        * Beni çileden çıkarıyor:

        3 yaş çocuğu anne- babanın sınırlarını test etme konusunda bitip tükenmek bilmeyen bir hevese sahip oluyor. Olmaz dediğiniz her şeyi oldurmaya çalışmak; bundan 2 yıl önce öğrendiği temel bilgileri bir anda unutmak gibi... Sakin olun diyeceğim ama her zaman olmuyor. Bazen kendimi Uzay'a bas bas bağırırken bulup sonra feci şekilde utanıyorum. Lakin gerçek şu ki: her anne baba zaman zaman çileden çıkma hakkına sahiptir. Bunun ayarını kaçırmamak kaydıyla annesinin de zaman zaman kontrolü kaybedebileceğini öğrenmesinde bir sakınca yok sanıyorum. Biz de insanız.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ