Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        88. Oscar Ödülleri’ne “Diriliş” (“The Revenant”) 12, “Mad Max: Fury Road” 10 dalda aday gösterilerek ağırlıklarını hissettirdiler. Birçok isim şoke olurken, “Mustang”in Fransa’nın adayı olarak ‘Yabancı Dilde En İyi Film’de ilk beşe girmesi bizi mutlu etti. Onu göndermeyen Türkiye’nin Oscar kurulu daha önce de bahsettiğim gibi basiretsizliğini ortaya koydu. Adaylara bakınca 28 Şubat’taki Oscar töreninde bizi nasıl bir tablo bekliyor?

        Özellikle Weinstein Kardeşler, Aaron Sorkin, Quentin Tarantino, Todd Haynes, Ridley Scott, Steve Carell gibi isimler hayal kırıklığına uğramış gibi… Bunlar arasında en büyük şoku hangisi yaşadı bilinmez. Ama altı adaylık (kadın, yardımcı kadın, uyarlama senaryo, müzik, yapım tasarımı, kostüm) çıkararak hak ettiklerinin bir kısmına ulaşan “Carol”, Akademi’nin lezbiyen aşk hikayesine soğuk davranmasının beklenen geri dönüşleriyle erken yüzleşti. Açıkçası SAG’den (Amerikan Oyuncular Birliği) sonra PGA (Amerikan Yapımcılar Birliği) ve DGA’dan (Amerikan Yönetmenler Birliği) da adaylık gelmemesi bu durumu ‘göstergeleri olan bir şok’ olarak algılamamızı sağladı.

        SORKIN, TARANTINO, SCOTT, CARELL

        Aaron Sorkin’in Altın Küre zaferine karşın dışarıda kalması, Tarantino’nun ise “The Hateful Eight”le görmezden gelinmesi, senaryo kategorilerinde ‘zorlayıp alabilir mi?’ dedirten iki ismin elenmesine yol açtı. Bu dallarda “Spotlight” ve “Büyük Açık”ın (“The Big Short”) eli rahatladı. Ama rakipleri de var.

        Açıkçası Ridley Scott veya “Marslı”nın (“The Martian”) dışarıda kalabileceğini öngörebiliyordum. Çünkü ‘film nasıl olsa girer’ refleksi ve BAFTA’daki benzer tablo (film aday olmadı, yönetmen oldu) kafa karıştırıyordu. Geçen sene ‘En İyi Yönetmen’deki Bennett Miller sürprizi (film adaylığı olmadan) bu yıl Lenny Abrahamson’la yaşanınca Scott bir anda kendini ilk beşin dışında buldu. İşin doğrusu Haynes, O. Russell ve Abrahamson bunu yapacak kapasitedeydi, bu kategorideki adayları belirleyen Akademi üyesi rejisörleri eleştiremeyiz.

        Matt Damon’ın ise erkek oyuncuda Steve Carell’ın yerini alması ‘star fetişizmini yakalamışken bırakmayalım’ düşüncesinin sonucuydu. Bunun dışında ‘nasıl yani?’ denecek şoklar azdı. Yarışın geri kalanını etkileyecek, dengeleri değiştirecek bir sürpriz yaşanmadı. Alicia Vikander Eylül’den bu yana yazılarımdaki listelerimde favori gösterdiğim performansla, filmle ve kategoriyle adaylığa ulaştı. Tom Hardy SAG tarafından es geçilmesine karşın başını içeriye soktu. Jennifer Lawrence bileğinin hakkıyla aday oldu.

        ANİMASYONDA BİLİRKİŞİ FARKI

        En İyi Animasyon’da bir Brezilya animasyonunun içeri girmesi ise ‘bu film de ne?’ sorusunu sordurttu. Artık adaylıkları Akademi’nin o alanda (kategoride) faaliyet gösteren üyelerinin belirlemesi veya buna izin veren özel bir oylama sisteminin getirilmesi, “Boy and the World” (“O Menino e o Mundo”) ve “Embrace of the Serpent” (“El Abrazo de la Serpiente”) gibi yapıtları aday yapabiliyor. Bu da gayet doğal…

        Bunlara ek olarak “Diriliş”in beklenenden daha fazla adaylık aldığını (özellikle yapım tasarımı ve görsel efekt kategorilerinde) söyleyebiliriz. Böylece Akademi’nin filme olan sevgisi açığa çıktı. “Spotlight” Eddie Ödülleri’nde görmezden gelinmesine karşın ‘En İyi Kurgu’ adaylığına ulaştı. Aslında Akademi üyeleri, BAFTA’yı, Altın Küre’yi umursamadan, SAG’deki haksızlıkları affettirme kaygısıyla adayları belirlemiş gibi. Ama sözgelimi bütün filmi götüren Elba (“Beasts of No Nation”) tanıtım problemiyle dışarıda kalabildi. Yardımcı dallarda Michael Keaton’ın (“Spotlight”) ve Helen Mirren’ın (“Trumbo”), ‘En İyi Makyaj ve Saç’ta “Kara Düzen”in (“Black Mass”) seçilmemesi yerinde tercihlerdi.

        TORONTO-TELLURIDE FAKTÖRÜ AÇIĞA ÇIKTI

        Bana göre kazanan Toronto ve Telluride film festivallerinin yanı sıra Fox, Open Road Films ve A24 oldu.. 2006-2015 arası ‘10’da sekiz’ galibiyet çıkaran Toronto, bu sene de ‘En İyi Film’e dört aday soktu (“Spotlight”, “Gizli Dünya”, “Brooklyn”, “Marslı”). 2011-2015 arası yüzde yüz tutturan Telluride ise bunlardan ilk ikisine ortak oldu. Yani Telluride-Toronto birlikteliği yine çok can yakacak gibi. TWC’nin “Carol”ı inatla Eylül’de düzenlenen Toronto’ya sokmamasının geri dönüşü negatif oldu. Üstelik sadece Telluride’de açılan “Steve Jobs” ve “Diren!” (“Suffragette”) de hayal kırıklığı yaşadı.

        Bu aşamadan sonra meslek birliği ödülleri belirleyici olacak. Özellikle 23 Ocak’ta sahiplerini bulacak PGA Ödülleri çok kritik. Oscar zaferinin 2006-2015 arasında 10’da dokuz kez Toronto-Telluride-Venedik girişlerinden yani Ağustos sonu-Eylül başından çıktığını düşünürsek “Spotlight” şanslı. Ama AFI’dan, Kasım’da yarışa dahil olan “Büyük Açık” (“The Big Short”), ne adaylık varsa hepsinde karşımıza çıktı (SAG, DGA, PGA, BAFTA, Eddie vs.), “Diriliş” (“The Revenant”) ise Aralık vizyonu sonrası Altın Küre zaferine ulaştı.

        SON DÖNEMEÇTE HER ŞEY OLABİLİR

        Bana kalırsa önümüzdeki 1.5 ayda sürprizli gelişmelerle yüzleşebiliriz. Yönetmen ve erkek oyuncuda hiçbir değişiklik olmaz. Ama filmde, Cumartesi günü zaferi “Spotlight” kazanırsa öne çıkar, “Diriliş” kazanırsa büyük avantaj elde eder. Zira “Diriliş”, sonrasında DGA ve BAFTA Ödülleri’nde ipi göğüslemek için en büyük favori. “Spotlight” ise 30 Ocak’ta verilecek SAG’i kazanacak gibi. Bu hafta sonu kritik bir dönemeç dönülecek, “Büyük Açık” beklenmedik bir zafer elde ederse her şey karman çorman olur.

        2007’de “Küçük Gün Işığım” (“Little Miss Sunshine”), SAG, PGA zaferleriyle, DGA galibiyetli “Köstebek”i (“The Departed”) yenememişti. Ama yönetmene de aday olmamıştı. 2006’da “Çarpışma” (“Crash”) ipi göğüslerken SAG (hatta onu kazanmıştı), PGA, DGA adaylığı almasına karşın BAFTA’da ‘En İyi Yönetmen’e, Altın Küre’de ‘En İyi Film’ ve ‘En İyi Yönetmen’e girememişti. Ona destek veren ‘Toronto prömiyeri’ faktörü ve ‘BAFTA’daki dağılım günümüzde “Spotlight” için de geçerli.

        En iyi kadın oyuncuda Brie Larson önemli bir yol kat etti. SAG ve BAFTA’da farklı isimlere giden ödüller (BAFTA’da Ronan?) ise onlarda yarışmayacak Jennifer Lawrence’a yarar. Ama o iki ödülü birden Larson kazanırsa ağırlığını hissettirir. Stallone, Altın Küre’yle yakaladığı ivmeye karşın (en son Eleştirmenlerin Seçimi Ödülü’nü de aldı.) Rylance zaferleriyle köşeye sıkışabilir. SAG ve BAFTA’ya aday olmadı. Yardımcı kadında ise SAG’de ibre Vikander’ı gösterdiği anda buradaki ödül de garantilenir gibi. “Mad Max: Fury Road” ise teknik dallarda favori, geceden minimum dört ödülle döner.

        KEREM AKÇA’NIN 88. OSCAR ÖDÜLLERİ İÇİN TAHMİNLERİ

        En İyi Film:

        1-Spotlight (Open Road Films)

        2-Diriliş (The Revenant) (Fox)

        3-Büyük Açık (The Big Short) (Paramount)

        4-Mad Max: Fury Road (Warner)

        5-Gizli Dünya (Room) (A24)

        6-Casuslar Köprüsü (Bridge of Spies) (DreamWorks)

        7-Marslı (The Martian) (Fox)

        8-Brooklyn (Fox Searchlight)

        En İyi Yönetmen:

        1-Alejandro González Iñárritu (Diriliş)

        2-George Miller (Mad Max: Fury Road)

        3-Adam McKay (Büyük Açık)

        4-Tom McCarthy (Spotlight)

        5-Lenny Abrahamson (Gizli Dünya)

        En İyi Erkek Oyuncu:

        1-Leonardo DiCaprio (Diriliş)

        2-Michael Fassbender (Steve Jobs)

        3-Eddie Redmayne (Danimarkalı Kız)

        4-Bryan Cranston (Trumbo)

        5-Matt Damon (Marslı)

        En İyi Kadın Oyuncu:

        1-Brie Larson (Gizli Dünya)

        2-Jennifer Lawrence (Joy)

        3-Saoirse Ronan (Brooklyn)

        4-Cate Blanchett (Carol)

        5-Charlotte Rampling (45 Yıl)

        En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu:

        1-Sylvester Stallone (Creed)

        2-Mark Rylance (Casuslar Köprüsü)

        3-Christian Bale (Büyük Açık)

        4-Tom Hardy (Diriliş)

        5-Mark Ruffalo (Spotlight)

        En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu

        1-Alicia Vikander (Danimarkalı Kız)

        2-Rooney Mara (Carol)

        3-Kate Winslet (Steve Jobs)

        4-Jennifer Jason Leigh (The Hateful Eight)

        5-Rachel McAdams (Spotlight)

        En İyi Özgün Senaryo

        1-Spotlight

        2-Ters Yüz (Inside Out)

        3-Casuslar Köprüsü (Bridge of Spies)

        4-Straight Outta Compton

        5-Ex Machina

        En İyi Uyarlama Senaryo

        1-Büyük Açık

        2-Gizli Dünya

        3-Marslı

        4-Carol

        5-Brooklyn

        En İyi Animasyon

        1-Ters Yüz (Inside Out)

        2-Anomalisa

        3-Kuzular Firarda (Shaun the Sheep)

        4-Marnie Oradayken (Omoide no Mânî)

        5-Boy and the World (O Menino e o Mundo)

        En İyi Kurgu

        1-Mad Max: Fury Road

        2-Büyük Açık

        3-Diriliş

        4-Star Wars: Güç Uyanıyor (Star Wars: The Force Awakens)

        5-Spotlight

        Yabancı Dilde En İyi Film:

        1-Saul’un Oğlu (Saul Fia)

        2-Mustang

        3-Theeb

        4-A War (Krigen)

        5-Embrace of the Serpent (El Abrazo de la Serpiente)

        Kerem Akça’nın 88. Oscar Ödülleri sürecinde yazdığı yazılar:

        Diğer Yazılar