Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Şirketler Yemek şirketlerine "rekabet ihlali" cezası - İş-Yaşam Haberleri

        Rekabet Kurulu'nca, yemek kartı sektöründe faaliyet gösteren 3 şirkete rekabeti ihlal ettikleri gerekçesiyle 7.7 milyon lira idari para cezası verildi.

        Rekabet Kurumu'nun internet sitesinde yer alan duyuruya göre, Edenred Kurumsal Çözümler, Multinet Kurumsal Hizmetler, Network Servisleri, Set Kurumsal Hizmetler, Sodexo Avantaj ve Ödüllendirme Hizmetleri ve Winwin Hizmet Yönetimi Sanayi ve Ticaret AŞ'nin rekabeti ihlal edip etmediklerine yönelik yürütülen soruşturma tamamlandı.

        KOORDİNASYON DOĞURUCU FAALİYET

        Rekabet Kurulu'nca, Sodexo, Edenred ve bunların kurdukları Network Servisleri AŞ'nin koordinasyon doğurucu faaliyetleriyle rekabeti ihlal ettikleri kanaatine ulaşıldı. Bu kapsamda, adı geçen teşebbüslerden Sodexo'ya 3.2 milyon lira, Edenred'e 3.9 milyon lira, Network Servisleri'ne ise 624 bin lira idari para cezası verilmesi kararlaştırıldı.

        Sodex'dan yapılan açıklamada hukuki sürecin devam edeceği vurgulandı. Açıklamada şöyle denildi:

        "Rekabet Kurulu’nun 15.11.2018 tarihinde şirketimiz ve sektörümüz hakkında aldığı kararla ilgili mecralarınızda yer alan haberlerin herhangi bir yanlış anlaşılmaya neden olmaması için ve hukuki sürecin devam edeceğini ifade etmek üzere bu açıklamayı yapmayı gerekli görmekteyiz.

        Bilindiği gibi, yemek kartı sektörüne yönelik olarak Rekabet Kurulu’nun 01/07/2010 tarihinde sonuçlanan ön araştırması neticesinde şirketimizin rekabeti ihlal etmediğine, dolayısıyla iddialar hakkında soruşturma açılmasına yer olmadığına hükmedilmiştir. Danıştay 13. Dairesi’nin 28/12/2016 tarihinde söz konusu kararı iptal etmesi üzerine, 15/05/2017 tarihinde Kurul tarafından yeni bir soruşturma başlatılmıştır. Bu soruşturmanın neticesinde hazırlanan raporda ise, şirketimiz aleyhine idari para cezası uygulanmasına yer olmadığı sonuç ve kanaatine ulaşılmıştır.

        Soruşturmaya yönelik hazırlanan raporda şirketimiz aleyhine ceza uygulanmasına yer olmadığı kanaati ifade edilmesine karşın dosyayı müzakere eden Rekabet Kurulu ise 15/11/2018 tarihli kararında Sodexo Avantaj ve Ödüllendirme Hizmetleri A.Ş.’nin ve Network Servisleri A.Ş.’nin 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’un 4. maddesini ihlal ettiğine ve idari para cezası uygulanmasına karar vermiştir. Kararın gerekçeli hali ilerleyen dönemlerde tarafımıza tebliğ edileceğinden, bu aşamada cezanın gerekçesi tam olarak bilinmemektedir.

        Bununla birlikte, yemek kartı sisteminin gerek üye işyerleri, gerekse müşterimiz olan işverenler için ekonomik ve verimli bir şekilde sunulabilmesi vizyonu ile kuruluşuna öncülük ettiğimiz Network Servisleri A.Ş., uzun yıllar boyunca üye işyerlerimize maliyet verimliliği sağlamış olup bu husus üye işyerlerimizce de birçok kez belirtilmiştir.

        Sodexo Avantaj ve Ödüllendirme Hizmetleri A.Ş. Türkiye’de 25 yıldır tüm paydaşlarına en iyi yaşam kalitesi deneyimini sunmak için çalışmalarını sürdürmekte olup etik dışı, yasalara aykırı ya da adil olmayan hiçbir işe tolerans göstermemeyi temel faaliyet prensibi olarak belirlemiştir. Bu çerçevede, Rekabet Kurulu’nun söz konusu kararına, sektörümüzün denetim altında olması açısından saygı duymakla beraber, yemek kartı sektörünün tüm paydaşlarına kaliteli ve verimli bir hizmet sunma vizyonuyla hareket ettiğimiz düşüncesiyle, söz konusu kararın iptal edilmesi için ilgili idari mahkemeler nezdinde gerekli yasal girişimlerde bulunacağımızı bilginize sunarız."

        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ