KATEGORİLER

Yazının devamını okumak için tıklayınız...

Amasya

Amasya, Türkiye'nin Karadeniz Bölgesi'nde yer alan, 1729 km2 yüzölçümüne sahip olan şehirdir.

Tarih boyunca Amasya şehrinin kuruluşunun Hitit dönemine kadar uzandığı iddia edilmektedir. Amasya şehri, Seloukoslar döneminde oldukça önemli bir konumdaydı ve M.Ö. 281 yılında kurulan Pontus Krallığı'na başkentlik yapmıştır.

M.Ö. 70'te Roma toprağı olan Amasya, 4. yüzyılın ikinci yarısında Roma'nın ikiye ayrılmasıyla Doğu Roma İmparatorluğu toprağı olarak ilan edildi. 712 yılında Amasya şehri Arap orduları tarafından ele geçirilse de, yeniden Bizans topraklarına katıldı ve bu tarihten 11. yüzyıla kadar Bizans hakimiyeti altında kaldı.

1071'de Malazgirt Meydan Muharebesi'ni kazanan Türkler, Anadolu'nun birçok şehriyle beraber Amasya'yı da egemenliği altına aldı. Kısa bir süre sonra Amasya şehri Danişmend Gazi'ye verildi ve 1080'de kurulan Danişmendliler Beyliği topraklarına katıldı.

1402'de Ankara Savaşı'nın ardından Çelebi Mehmed Amasaya'ya çekildi ve Fetret Devri döneminde kardeşleriyle ve diğer beyliklerle olan mücadelesini 1413'e kadar sürdürdü.

Osmanlı İmparatorluğu tarihi boyunca birçok şehzade ve padişah Amasya'da dünyaya gelmiş ve şehzade olmuştur. Bu sebepten ötürü, Amasya şehri Osmanlı İmparatorluğu için oldukça büyük bir öneme sahiptir.

19 Mayıs 1919'da Samsun'da başlayan Kurtuluş Savaşı'nın ilk adımı, 12 Haziran 1919 tarihinde Mustafa Kemal Paşa'nın Amasya'ya gelmesiyle devam etmiştir.

22 Haziran 1919'da "Amasya Genelgesi"nin yayınlanmasıyla Milli Mücadele fiilen başlamıştır ve Amasya şehri Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun temel taşlarından biri olmuştur.

Günümüzde Amasya şehri, ekonomisini tarım ve sanayi alanlarından sağlamaktadır. Özellikle Amasya elması, Türkiye'nin birçok şehrine gönderilmektedir.

Amasya Haberleri

  • Su seviyesi düştü eski kara yolu ortaya çıktı

    Gündem, 25 Temmuz 2024

    Su seviyesi düştü eski kara yolu ortaya çıktı

    Amasya'nın Suluova ilçesindeki Yedikır Baraj Gölü'nde, su seviyesi düşünce eski Amasya Merzifon bağlantı yolu ortaya çıktı, gölün ortasındaki ada ise yürüyerek ulaşılır hale geldi.

  • Keçi Pıtrak fabrika çalışanlarının neşesi oldu

    Yaşam, 17 Temmuz 2024

    Keçi Pıtrak fabrika çalışanlarının neşesi oldu

    Amasya'nın Suluova ilçesinde, Pıtrak ismi verilen keçi fabrika çalışanlarının maskotu oldu

  • TIR’ın dorsesinden 23 kaçak göçmen çıktı

    Gündem, 15 Temmuz 2024

    TIR’ın dorsesinden 23 kaçak göçmen çıktı

    Amasya’da polisin yol kontrolünde durdurduğu alüminyum yüklü TIR’ın dorsesinde yurda kaçak yollarla girdiği belirlenen 23 Afganistan uyruklu göçmen yakalandı

    Babalarının ölümünü aydınlattılar!

    Gündem, 12 Temmuz 2024

    Babalarının ölümünü aydınlattılar!

    56 yaşındaki Mehmet Kındaç, 19 ay önce Amasya’nın Suluova ilçesinde esrarengiz bir şekilde ortadan kayboldu. Güvenlik kamera görüntülerinde, Kındaç’ın kayıp olduğu gün, görüştüğü kişiler tespit edildi. Çalışmalarda, Kındaç’ın tüyler ürperten bir cinayete kurban gittiği ortaya çıktı. Hazırlanan iddianamede, savcı, 3 kişi hakkında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istedi. Ortaya çıkan detaylar ise şaşırttı. Kındaç ailesi, takipsizlik kararı verilen iki kişi hakkında, bilirkişi raporunu kanıt göstererek yeniden şikayette bulundu. Habertürk muhabiri Mustafa Şekeroğlu’nun özel haberi..

    Kızı 1 ay önce kaçarak evlendi! Babası dehşet saçtı!

    Gündem, 08 Temmuz 2024

    Kızı 1 ay önce kaçarak evlendi! Babası dehşet saçtı!

    Amasya'da, 54 yaşındaki Dursun Şengül, 1 ay önce kızının kaçarak evlendiği 45 yaşındaki Halil Eser'i akaryakıt istasyonunda av tüfeğiyle vurarak öldürdü. Şengül’ün kızı 35 yaşındaki İnci Eser ise kolundan hafif yaralandı. Baba Şengül gözaltına alındı

  • Damadını öldürdü, kızını yaraladı!

    Gündem, 08 Temmuz 2024

    Damadını öldürdü, kızını yaraladı!

    Olay, Amasya'da meydana geldi. Amasya'da bir baba rızası olmadan evlenen kızı ve damadı ile akaryakıt istasyonunda karşılaştı. Çok geçmeden aralarında tartışma çıktı. Öfkeli kayınpeder tüfekle dehşet saçtı. Damadını öldürdü, kızını ise yaraladı.

  • O anlar kamerada... Lüks otomobille geldi! Görenler şoke oldu!

    Gündem, 24 Haziran 2024

    O anlar kamerada... Lüks otomobille geldi! Görenler şoke oldu!

    Amasya'nın Suluova ilçesinde, lüks otomobiliyle mahalleye gelen kişi, caminin tuvaletini girdikten sonra sabunluğu çaldı. Hırsızlık anı, güvenlik kamerasına yansıdı

  • Soğuk hava deposunda yangın

    Gündem, 24 Haziran 2024

    Soğuk hava deposunda yangın

    Amasya'da bir firmaya ait soğuk hava deposunda yangın çıktı. Siyah dumanların yükseldiği depodaki yangına ekipler müdahale ediyor.

    Serinlemek için girdiği gölet sonu oldu

    Gündem, 23 Haziran 2024

    Serinlemek için girdiği gölet sonu oldu

    Amasya'nın Merzifon ilçesinde dün akşam saatlerinde serinlemek için baraj gölüne giren 21 yaşındaki Mertcan Şenol'dan acı haber geldi. Dalgıçların çalışmaları sonucu Şenol'un baraj gölünde suya girdiği yerin yaklaşık 10 metre ilerisinde cansız bedenine ulaşıldı.

    Düşünceli vatandaş! Kullandı para ve not bıraktı

    Gündem, 03 Haziran 2024

    Düşünceli vatandaş! Kullandı para ve not bıraktı

    Amasya'da camiye giden bir vatandaş, serinlemek için kullandığı vantilatör için görevliyi bulamayınca bir not ve bir miktar para bıraktı. Amasya İl Müftüsü'nden konuya ilişkin açıklama geldi.

  • Pontus Krallığı'na ait yüzlerce ele geçirildi

    Gündem, 03 Haziran 2024

    Pontus Krallığı'na ait yüzlerce ele geçirildi

    Amasya'da Pontus Krallığı dönemine ait 582 sikke ele geçirildi, 1 şüpheli gözaltına alındı.

  • Yol kenarında ölmüş olarak bulundu! 15 yıl geçti... İş ortağı tutuklandı!

    Gündem, 01 Haziran 2024

    Yol kenarında ölmüş olarak bulundu! 15 yıl geçti... İş ortağı tutuklandı!

    Amasya'da, 15 yıl önce öldürülen 46 yaşındaki Mehmet Dönmez, cinayetiyle ilgili kurulan özel ekip tarafından 3 ilde düzenlenen operasyonda 4 kişi gözaltına alındı. Şüphelilerden Dönmez'in o dönem iş ortağı olan 55 yaşındaki Hakan Beyazkürk tutuklandı. Beyazkürk, "Şüphe üzerine tutuklandım" dedi

  • Sele kapılan kadını taksici kurtardı

    Gündem, 31 Mayıs 2024

    Sele kapılan kadını taksici kurtardı

    Amasya'da aniden bastıran sağanak yağış az kalsın bir cana mal oluyordu. Sel sularına kapılan kadını taksicinin pratik yöntemi kurtardı. Taksici Tahsin Aydın o anları şöyle anlattı: Ablamızı yerde suların içinde sürüklenirken gördüm. Rögar kapağına ayağı sıkışmıştı. Camı açıp, ablamızın elinden tuttum, ayağa kaldırıp arabaya aldım ve evine bıraktım. Ücret teklif etti. Kabul etmedim. Kendisine dikkat etmesini istedim. Vatandaşlık görevimi yaptım. Ablamız büyük bir tehlike atlattı. Geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum"

    "İstihbaratçıyız" diyerek dolandırdı

    Gündem, 27 Mayıs 2024

    "İstihbaratçıyız" diyerek dolandırdı

    Amasya'da Iraklı bir aile, kendilerini istihbaratçı olarak tanıtan bir kişi tarafından 2 milyon 278 bin lira dolandırıldı. Ailenin şikayeti üzerine harekete geçen polis ekipleri şüpheliyi yakaladı. Gözaltına alınan şüpheli tutuklandı.

    Kamyonet kasasından tarih çıktı

    Gündem, 24 Mayıs 2024

    Kamyonet kasasından tarih çıktı

    Amasya'da devriye görevi yürüten mahalle bekçilerinin şüphe üzerine arama yaptığı park halindeki kamyonetin kasasında 3'ü Roma, 23'ü ise Osmanlı dönemine ait olduğu değerlendirilen çeşitli boyutlarda 26 küp ele geçirdi, 3 kişi gözaltına alındı.

  • Otomobil vince arkadan çarptı: 1 ölü

    Gündem, 10 Mayıs 2024

    Otomobil vince arkadan çarptı: 1 ölü

    Amasya’nın Merzifon ilçesinde, otomobil vince arkadan çarptı. Kazada otomobilin sürücüsü hayatını kaybetti

  • Asırlık konak alev alev... Cansız beden kahretti!

    Gündem, 07 Mayıs 2024

    Asırlık konak alev alev... Cansız beden kahretti!

    Amasya'da, yaklaşık 100 yıllık olan 2 katlı konakta sabah saatlerinde bilinmeyen bir nedenle yangın çıktı. Alevler bir anda her yeri sardı. Yangın, 2 saatlik çalışmayla söndürüldü. Yapılan incelemede konağın sahibi 65 yaşındaki Vedat Sayar’ın cansız bedenine ulaşıldı

  • Silah kaçakçılığı operasyonu: 2 gözaltı

    Gündem, 25 Nisan 2024

    Silah kaçakçılığı operasyonu: 2 gözaltı

    Amasya'nın Taşova ilçesinde silah kaçakçılığı yaptığı gerekçesiyle 2 kişi gözaltına alındı

    Engelli komşusunun burnunu kırıp sıcak su dökmüştü! Sıcak gelişme!

    Gündem, 23 Nisan 2024

    Engelli komşusunun burnunu kırıp sıcak su dökmüştü! Sıcak gelişme!

    Amasya'da, tartıştığı engelli komşusunun burnunu kırıp, eşi ve onun üzerine sıcak su döken Mehmet Üçok, adli kontrolle serbest kalmasının ardından yapılan itiraz sonrası tutuklandı. İşlemleri sonrası Üçok, bu kez tutuklanarak cezaevine gönderildi