Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Eğitim YKS ek tercihleri ne zaman başlayacak? Üniversite ek tercih | ÖSYM 2019 YKS ek yerleştirme kılavuzu çıktı mı?

        YKS ek tercih tarihleri ne zaman? sorusu ÖSYM tarafından yapılan 2019 üniversite yerleştirme sonuçlarına göre herhangi bir 2 yıllık önlisans ya da 4 yıllık lisans programına yerleşemeyerek açıkta kalan adayların en önemli gündemi. Üniversite hayallerini gerçekleştirmek isteyen adaylar tüm sene yaptıkları çalışmaların ardından YKS sınavına girdi. Açıklanan puanların ardından tercihlerini yapan adaylar, ÖSYM'nin geçtiğimiz günlerde açıkladığı üniversite yerleştirme sonuçlarına göre hayallerine kavuştu ya da hayallerini erteledi. Açıkta kalan adayların gözü kulağı ÖSYM'nin açıklayacağı boş kontenjan ve taban puanlarında. Ek tercihlerde adaylar üniversite hayallerine 1 sene ertelemeden kavuşabilme imkanına kavuşuyor. 2019 YKS ek tercih sürecine dair detaylar haberimizde.

        REKLAM

        2019 YSK EK TERCİHLERİ NE ZAMAN?

        2019 YKS ek tercih tarihleri ile ilgili resmi bir açıklama henüz ÖSYM'den gelmedi. Ancak ÖYM geçen sene ek tercihleri, üniversite kayıtlarının tamamlanmasının ardından 14 - 20 Eylül tarihleri arasında almıştı. Bu sene de Eylül ayı ortalarında ÖSYM'nin YKS ek tercihlerini alması bekleniyor. Konu ile ilgili güncel bilgi gelir gelmez ayrıtınlar haberimizde yer alacak.

        EK TERCİH SONUÇLARI NE ZAMAN?

        YKS ek tercih sonuçları, geçene sene Eylül ayının sonunda açıklanmış adaylar, Ekim ayının başında kayıtlarını yaparak ders başı yapmışlardı. Bu sene de ÖSYM'nin benzer takvimi işlemesi bekleniyor. Kesin takvim ancak ÖSYM'nn yayımlayacağı kılavuz ile netleşecek.

        EK YERLEŞTİRMEDE TERCİHLERİN YAPILMASI İLE İLGİLİ KURALLAR

        ÖSYM geçen sene 2018 YKS ek tercihlerini alırken aşağıdaki hususlara dikkat çekmişti.

        1. 2018-YKS merkezî yerleştirmede bir yükseköğretim programına yerleştirilmiş olan adaylar, ek yerleştirmede tercih yapma hakkına sahip değildir. Ek yerleştirmede tercih yapabilmek için, 2018-YKS merkezî yerleştirmede hiçbir yükseköğretim programına yerleştirilmemiş olmak gerekir.

        ÖSYM 2018 YKS EK TERCİH KILAVUZU İÇİN TIKLAYIN
        REKLAM

        2. Merkezî yerleştirmede kontenjanı dolan ve en küçük puanı oluşan ancak, yerleştirilen adaylardan birkaçının kayıt yaptırmaması nedeniyle kontenjan açığı oluşan Tablo-3’teki ön lisans programları ile Tablo 4’teki lisans programlarını, programın en küçük puanına eşit veya daha büyük puana sahip olan adaylar tercih edebilecektir. Kontenjanı dolmayan ve en küçük puanı oluşmayan programları, ilgili yerleştirme puanı hesaplanmış tüm adaylar tercih edebileceklerdir.

        3. 2018-YKS'de özel yetenek sınavı ile bir yükseköğretim programına yerleştirilmiş olan adaylar da ek yerleştirme için tercih yapabileceklerdir.

        4. Adayların yükseköğretim programlarını tercihleri arasında gösterebilmeleri için bu programların koşullarını karşılamaları gerekmektedir.

        Haberi Hazırlayan: Helin Genç
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ