Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Mevlid Kandili 2018 ne zaman? Mevlid Kandili hangi gün kutlanacak?

        Mevlid Kandilinin hazırlıkları, islam aleminde sürüyor. Hazreti Muhammed (s.a.v)'in doğumgünü olarak Hicri Rebiülevvel ayının 12. gecesinde çeşitli ibadetlerle idrak edilen Mevlid Kandili, ne zaman? Mevlid Kandili'nde hangi ibadetler yapılmalı? Peki, 2018 Mevlid Kandili ne zaman? Mevlid Kandili hangi gün kutlanacak? Mevlid Kandili ne zaman idrak edilecek?

        MEVLİD KANDİLİ NE ZAMAN, HANGİ GÜN?

        Kelime anlamıyla doğum zamanını ifade eden Mevlid, İslam Peygamberi Hz. Muhammed'in doğduğu geceyi nitelemektedir. Tarih olarak kesinlik bildirilmese de Hz. Muhammed'in Rebiülevvel ayının on ikinci gecesinde doğduğu bilinmektedir. Diyanet İşleri Başkanlığı'nın dini günler takvimine göre, bu sene Mevlid Kandili 19 Kasım 2018 Pazartesi günü idrak edilecek.

        REKLAM

        MEVLİD KANDİLİ DUASI

        Dua ve ibadetlerle geçirilmesi gereken bu özel günde dualar okunmalı, ibadetler eksik bırakılmamalıdır. İşte Mevlid Kandili duaları;

        Hatm-i Enbiya yapmak için, önce 1 Fatiha suresi 3 İhlas-ı şerif okunur.

        Sonra: "Eûzu billahis-semi’ıl-alimi mineş-şeytanir-racim. Rabbi eûzu bike min hemezatiş-şeyatıyn. Ve eûzu bike rabbi en yahdurûnr." duası okunur

        Şu ayet-i celile okunur ve buna göre hareket edilir:

        Bismillahir-rahmanir-rahim. Ya eyyühellezine amenusbirû ve sabirû ve rabitû vettekullahe lealleküm tüflihûn. Sadekallahül-azıym.

        Daha sonra şu sıraya göre hatme devam edilir:

        Bismillahir-rahmanir-rahim. İnnallahe ve melaiketehû yüsallûne alen-nebiy. Ya eyyühellezine amenû sallû aleyhi ve sellimû teslima. Sadekallahül-azıym.

        100 kere: Salevat-ı şerife,

        500 kere: Rabbena zalemna enfüsena ve in lem tağfir lena ve terhamna lenekûnenne minel-hasirin.

        100 kere: Salevat-ı şerife,

        100 kere: Salevat-ı şerife,

        500 kere: Rabbi enni messeniyed-durru ve ente erhamür-rahimin.

        100 kere: Salevat-ı şerife,

        100 kere: Salevat-ı şerife,

        500 kere: La ilahe illa ente sübhaneke inni küntü minez-zalimin.

        100 kere: Salevat-ı şerife,

        100 kere: Salevat-ı şerife,

        500 kere: La havle ve la kuvvete illa billahil-aliyyil-azıym.

        100 kere: Salevat-ı şerife, okunur.

        REKLAM

        KANDİL GÜNLERİ

        2018 yılının son kandili 19 Kasım 2018 Pazartesi günü idrak edilecek Mevlid Kandili. 2019 yılının ilk kandili ise 7 Mart Perşembe günü Regaib Kandili olacak.

        MEVLİD KANDİLİ NAMAZI NASIL KILINIR?

        Mevlit Kandili'nde kılınması önerilen namazlar vardır. Tesbih Namazı kılınmalı ve Hatm-i Enbiya yapmanız gerekîr. Tesbih namazına şu şekilde niyet edilir:"Yâ Rabbi, niyet eyledim rızâ-yı şerîfin için tesbîh namazına. Yâ Rabbi, bu gece teşrîfleriyle âlemleri nûra gark ettiğin Habîbin, başımızın tâcı Resûl-i Zîşân Efendimiz'in hürmetine ve bu gecedeki esrârın hürmetine ben âciz kulunu da afv-ı ilâhîne, feyz-i ilâhîne mazhar eyle." Allâhü Ekber, diyerek namaza başlanır.

        Namazda Fatiha-i şerifeden sonra zammı sure olarak isten veya bilinen herhangi bir dua okunmalı.

        REKLAM

        Günahların affına vesîle olan tesbih namazı 4 rekat olarak kılınır. Bu namazı kılabilmek için şu tesbihi ezbere bilmek gerekir. Tesbih namazında her rekatte okunan tesbih adedi 75'dir. Dört rek'atte 300 tesbih okunmuş olur.

        "Sübhânallâhi vel-hamdü lillâhi ve lâ ilâhe illallâhü vallâhü ekber. Ve lâ havle ve lâ kuvvete illâ billâhil-aliyyil-azıym"

        REBİÜLEVVEL NE DEMEK?

        "Rebî" kelimesi, Arapça'da "bahar" anlamına gelir. Buna göre, "Rebiülevvel" aynın kelime anlamı "evvelki bahar" şeklindedir. Bir sonraki ayın isminin "Rebiülahir" (sonraki bahar) olduğu da dikkate alındığında, Rebiülevvel ayının kelime manası biraz daha iyi anlaşılacaktır. İslam peygamberi Muhammed 12 Rebiüevvel 571 yılında doğmuştur. Yine 12 Rebiullevvel 632'de ahiret alemine göçmüştür. Hicret, 12 Rebiulevvel 622'de sona ermiştir.

        Haberi Hazırlayan: Ümit Gündoğdu
        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ