Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Afrika elmas madenleri açısından nasıl bu kadar zengin?
        1

        Dünyanın en değerli madenlerinden biri olan elmas, Afrika kıtasında bolca bulunur hatta dünyadaki elmas madenlerinin üçte ikisinin Afrika'da olduğu biliniyor.

        Bu, bir kıta için çok değerli gibi gözükse de sayısız Afrikalı'nın hayatı elmas sömürgeciliğinden dolayı çatışma ve şiddet ile geçiyor. Bu yüzden Afika'dan çıkan elmaslara "kanlı elmas" deniyor. Peki, Afrika'nın elmaslar açısından bu kadar zengin olmasını sağlayan özelliği nedir?

        2

        Afrika'nın elmas madeninde bu denli zengin olmasında tektonik aktivite önemli bir rol oynuyor. Bu levhalar, sürekli hareket eden ve yer değiştiren bir yapboz gibidir. Çarpışmaları halinde okyanuslar, dağlar ve volkanlar oluşur. Aynı zamanda elmas oluşumu için de ideal koşulların meydana gelmesini sağlar.

        3

        Yer altındaki karbonlar, magmadan gelen sıcaklıklara maruz kalır ama asıl elmas oluşumunu sağlayan tektonik hareketlerin yarattığı basınçtır. Bu basıncı sağlayan tektonik hareketler, Afrika kıtasının altında bolca bulunur. İşte bu da Afrika'yı elmas madenleri açısından en zengin kaynak yapar.

        Bu tektonik faaliyetlerin fazlaca yaşandığı Orta ve Güney Afrika'nın birçok yerinde elmas madenleri vardır.

        Kaynak: Science ABC

        Haberi Hazırlayan: Başak Kanık

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ