Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Merak Edilenler Akbil yenileme nasıl yapılır? 2019 akbil yenileme... - Merak Edilenler Haberleri

        İstanbul genelinde tüm ulaşım araçlarında kullanılan akbil(İstanbulkart) yenileme nasıl yapılır? Merak edilen tüm detayları yazımızda kolaylıkla bulabilirsiniz…

        AKBİL (İSTANBULKART) NEDİR? İŞTE AKBİL ÇEŞİTLERİ

        Metro, tramvay, Marmaray, Finiküler ve vapur gibi ulaşım araçlarında biniş kartı olarak kullanılan kartlardır. İstanbulkart çeşitleri şunlardır:

        Anonim kart; Temsilci ve Otomatik Dolum Makinesi’ nden temin edebilen, yeniden dolum imkanı olan kişiselleştirilmemiş istanbulkart’tır.

        Mavi (Abonman) kart; İstanbulkart içine yüklenen, fiyatı ve kullanım koşulları UKOME tarafından belirlenen aylık abonman yüklenerek kullanılan "istanbulkart"tır. Aylık yüklemenin yanında normal dolum yapılarak da kullanılabilen kişisel karttır.

        Öğrenci kartı; Yüksek Öğretim Kurumu Kanunu, Çıraklık Eğitim Kanunu kapsamında eğitim gören öğrenciler ile Temel Eğitim Kanunları ve diğer kanunlar kapsamında eğitim gören öğrenciler, Açık İlköğretim, Açık Lise, Kur'an Kursu öğrencilerinin alabileceği İndirimli istanbulkart' tır.

        REKLAM

        Öğretmen kartı; Temel Eğitim Kanunları, Yüksek Öğretim Kurumu Kanunu, Çıraklık Eğitim Kanununa tabi öğretmenler ile diğer kanunlar kapsamında tam zamanlı sözleşme esasına göre çalışan ve öğretmenliği Milli Eğitim Bakanlığı ve Sosyal Güvenlik kaydı ile belgelendirilen öğretmenlerin alabileceği İndirimli istanbulkart' tır.

        60 yaş indirimli kartı; Gün, ay ve yıl olarak 60 yaşını doldurmuş yolcularımızın, toplu taşıma araçlarında kullanabileceği indirimli istanbulkart'tır. 60+ indirimli tarife hakkı, sadece Türk vatandaşları için geçerlidir.

        Ücretsiz kartlar; Toplu ulaşımda uygulanan ücretsiz tarifeyi kullanmaya hak kazanmış kişilere verilen sarı basın kartı, engelli kartı, gazi kartı, vazife malülü kartı gibi kişisel karttır.

        Öğrenci, öğretmen, PTT, Harcırah, EHS Jandarma, EHS Merkez Komutanlığı, EHS Sahil Güvenlik Komutanlığı, 65 Yaş Üstü Ücretsiz, 60 Yaş İndirimli, Engelli, EHS Polis, Engelli Refakatli, Gazi Ailesi, Sarı Basın, Zabıta personel, Şehit Ailesi, Vazife Malulü Ailesi, Vazife Malulü, Şehit Eşi ve EHS zabıta İstanbulkart sahiplerinin kartlarının yılda bir kere güncellenmesi gerekmektedir.

        ÖĞRENCİ AKBİL YENİLEME İŞLEMİ

        REKLAM

        31 Aralık 2019, Öğrenci Kartları için son son vizeleme (yenileme) tarihidir. Öğrencilerin bu tarihten önce mutlaka vizelerini yenilemeleri gerekiyor. MEBSİS ve YÖKSİS‘den vize işlemi sağlanan bilgilerle otomatik olarak yapılıyor. İndirimli karttan yararlanan öğrenci ve öğretmenlerin durumlarının devam edip-etmediği tespit ediliyor. Vize işlemi MEBSİS ve YÖKSİS kontrolünden geçtikten sonra kartınıza tanımlanıyor. Ancak vize işleminin kartınıza kayıt edilmesi ve ücretinin alınması için “İstanbul Kart Satış Noktaları” veya “Otomatik Satış Makinaları“ndan dolum yapılması gerekiyor. Dolum yapılma esnasında vize işleminiz otomatik olarak tamamlanmış oluyor.

        Vizeleme işlemi İstanbul genelinde bulunan yaklaşık 780 civarında Biletmatik cihazından gerçekleştirilmektedir.

        İndirimli kartlarda vizeleme yapılabilmesi için kartınızın içinde 5TL bakiye bulunması gerekmekte. Kart, Biletmatik’in beyaz kısmına yerleştirilir.

        Biletmatik ekranında “5TL karşılığında güncellemeyi kabul ediyor musunuz?” uyarısı çıktığında onay tuşuna basılır.

        Onay tuşuna basıldıktan sonra 10 saniye beklenir ve kart alınır.

        Kart güncelleme işlemi tamamlanmıştır. Bir sonraki güncelleme işlemine kadar kartınızı indirimli olarak kullanmaya devam edebilirsiniz.

        ÖĞRETMEN AKBİL YENİLEME İŞLEMİ

        Öğretmen Kartın herhangi bir sebeple yenilenmesi durumunda 10 TL kart yenileme ücreti alınır. Yenileme işlemleri sadece İstanbulkart Başvuru Merkezlerinde bireysel başvuru ile yapılabilmektedir. Yenileme işlemi için, nüfus cüzdanının aslı ve 1 adet güncel (son 6 ay içerisinde çekilmiş) fotoğraf gereklidir.

        REKLAM

        YÖK'e bağlı olarak çalışmakta olan öğretmenler belgelerinin yanında kurum kimliklerini ibraz ederek kart alımı yapabilmektedir. Yenileme işlemi yapılabilmesi için bir önceki kartın ibraz edilmesi gereklidir. Bakiye aktarımı için de;

        Öğretmen kart değişim işlemlerinde, eski kart çalışır vaziyette ise yeni karta anlık transfer yapılır,

        Dış etken (kırık, çatlak, delik vb. ) nedeniyle çalışmayan kartların içerisindeki Abonman için 5 gün, TL bakiye için 10 gün sonrasına talimat oluşturulur

        Kayıp durumlarında, kapatılma işlemi başlatıldıktan 5 gün sonra;

        - Karaköy istanbulkart Başvuru Merkezi

        - Yenibosna istanbulkart Başvuru Merkezi

        - Kadıköy istanbulkart Başvuru Merkezi

        - Bakırköy BELBİM Müşteri Hizmetleri Şefliği başvuru merkezlerinde talimat oluşturulmaktadır.

        Öğretmen kartınızı kaybetmeniz/çaldırmanız durumunda ise ALO 153'ü arayarak kartınızı kullanıma kapattırmanız gerekmektedir.

        ÜCRETSİZ AKBİL YENİLEME İŞLEMİ

        Ücretsiz kart, Biletmatik'in beyaz kısmına yerleştirilir ve 10 saniye beklenir. 10 saniye sonra kartın güncelleme işlemi tamamlanmıştır. Kartınızı bir sonraki güncelleme işlemine kadar ücretsiz olarak kullanmaya devam edebilirsiniz.

        Haberi Hazırlayan: Mehmet Kerem Hançer
        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ