Alman medyası, Macron ve Merz'in telefon görüşmesi kaydına ulaştı: "ABD, Ukrayna'ya ihanet edebilir
ABD'nin Rusya-Ukrayna Savaşı'nı barışla sonuçlandırmak için Rus lider Putin ve Ukrayna lideri Zelenskiy'le temasları, Avrupa ve Ukrayna çevresinde 'güvensizlik' yaratıyor. Alman medyası, Fransa lideri Macron ve Alman Şansölye Merz'in telefon konuşma kaydına ulaştıklarını ve konuşmada "ABD'nin Ukrayna'ya ihanet edebileceğinin konuşulduğunu" öne sürdü. Avrupalı siyasetçiler, Trump'ın müzakerecileri için de, "Bizi kandırıyorlar, ikili oynuyorlar" ifadesini kullanıyor. Macron haberin ardından ortada bir 'güvensizlik' olmadığını ve ABD'nin Ukrayna'ya desteğinin hayati önemde olduğunu açıkladı.
ABONE OLAlman dergisi Spiegel, Fransa Cumhurbaşkanı Macron ve Alman Şansölye Merz'in, Trump yönetiminin Rusya-Ukrayna Savaşı'nın sonlanması için sürdürdüğü barış müzakerelerine ciddi şüpheyle yaklaştıklarını gösteren gizli bir telefon görüşmesinin transkriptini paylaştı.
Macro ve Merz'in yanı sıra, Avrupalıların telefon görüşmesine NATO lideri Rutte, Finlandiya Cumhurbaşkanı Stubb, Polonya Başbakanı Donald Tusk, İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen, Norveç Başbakanı Jonas Gahr Støre, AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ve AB Konseyi Başkanı António Costa da katıldı.
Habere göre Avrupalı liderler, Trump yönetimine derin bir güvensizlik içinde.
Spiegel'in bilgilerine göre, Almanya Başbakanı Friedrich Merz ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, ABD'nin Ukrayna ve Avrupa'yı aldatabileceği konusunda sert uyarıda bulunuyor.
İngilizce yazılmış telefon görüşmesinin tutanaklarına göre Macron, "ABD'nin güvenlik garantileri konusunda netlik sağlamadan Ukrayna'ya toprak konusunda ihanet etme ihtimali var" derken, Zelensky için "büyük bir tehlike" söz konusu olduğunu ifade ediyor.
Rusya'nın toprak devri talepleri, müzakerelerin en hassas noktalarından biri.